Back to top

A chilei fütyülőréce

A közepes testalkatú chilei fütyülőréce (Mareca sibilatrix, korábban Anas sibilatrix) Dél-Amerika déli részén elterjed faj, elsősorban Chiléből származik, de Argentína, Paraguay, Uruguay, Chile, a Falkland-szigetek, Déli-Georgia és a Déli-Sandwich-szigetek területén is él. Őshazájában intenzíven vadászott faj, állományai azonban stabilak, így nem tartozik a veszélyeztetett madarak közé.

Fotó: Maria Fernanda Gauna

A gácsér feje csőrtől a szemig, a homlokáig kiterjesztve fehér. Fejének hátsó része, a nyak oldala fénylő metálzöld. A fülnyílástól lefelé egy piros-fehér kerek folt található. A fej és a nyak többi része feketésbarna. A mell, a felsőhát és a válltollak a sötétbarnától egészen a fekete alapon krémfehér színnel övezettek. A hát alsó része fekete, a farktő fehér, a szárny- és a farokfedő tollak rozsdavörösek, közepén fehéres, a hasa fehér. A szárnya fénylő, bársonyos fekete, apró fehér tollakkal díszítve, csőre élénk kék, homlokcsíkja, körme és orrnyílása fekete, írisze barna, lába sötétszürke.

Ezek a külalaki jellemzők a tojóra is érvényesek, de nem olyan élénk színekben, mint a gácsérnál. Jellegzetes, több ütemű fütyülő hangja mindkét nemnél messzire elhallatszik.

Természetes élőhelyén az esős évszak beálltával kezdi a fészkelést. A fészek 6-9 krémszínű tojásból áll, a kelési idő 24–25 nap. A fészek szürkésfehér színű pihetollakkal bélelt. A fiatalok nevelésében, vezetésében a gácsér is részt vesz. E fajnak a széles körű elterjedése főként annak köszönhető, hogy télen-nyáron egyforma színű.

Fotó: Brian Ralphs/Wikimedia commons

Tartása nagyobb területen ajánlott, mert veszekedős, de eredményesen szaporodik kis helyen is.

Április végén kezd fészkelni, a fészekodú kiválasztásánál a tojó nagyon körültekintő és igényes. A tojásokat lehet kotlóssal is keltetni, a kicsiket pedig táp- és békalencse-keveréktakarmánnyal lehet felnevelni.

A második, de tapasztalatom szerint inkább a harmadik évben válik ivaréretté. Teleltetést az egyre enyhülő hazai teleken nem igényel, de hosszan tartó téli időjárás esetén (-5 °C alatti hőmérséklet) meghálálja a melegebb helyet. Emiatt is lehet, hogy már a második évben megkezdi a tojásrakást, hisz jobb kondícióval rendelkezik, ezáltal a veszteség is kevesebb.

Az első chilei fütyülőrécéket 1870-ben hozták Dél-Amerikából Európába, és hamarosan elkezdtek az állatkertekben szaporodni. Manapság, a rendkívül tetszetős tollruhájuk miatt, igen elterjedt díszmadaraknak számítanak. Nagy az esély az egymással való kereszteződésnek, ha társas madárkertben tartjuk őket, ezért tanácsos egy tavon csak egy fajt tartani.

Forrás: Dr. Bogenfürst Ferenc: Kacsák; Gazda kiadó, Budapest, 1999

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.