Back to top

Harminc éve sörszövetségben

Stílusosan a zugligeti lóvasút-végállomásán tartotta jubileumi kerekasztal beszélgetését a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Az eseményre a 30- évfordulóját ünneplő szervezet a négy legnagyobb sörgyártó – Borsodi Sörgyár Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., Carlsberg Hungary kft. - mellett az Európai Sörgyártók Szövetségének főtitkárát is meghívta.

Az eltelt három évtized hatalmas változásokat hozott az iparágban. Míg a Szövetség indulásakor az alapító gyárak fő célkitűzése a területalapú ellátás volt, napjainkban már országosan is elérhető minőségi termékeket kínálnak.

„Az elmúlt időszakban végrehajtott termék- és technológiai fejlesztésnek köszönhetően a magyar sörgyárak kínálati skálája jelentősen kiszélesedett”

- magyarázta Kántos Sándor, a Szövetség igazgatója. A hagyományos alsóerjesztésű sörök mellett megjelentek a hazai gyártású, felsőerjesztésű és ízesített termékek, valamint a különleges igényeket kielégítő sörspecialitások. Általánosan elérhetővé váltak az alkoholmentes termékek.

Fotó: viniczai

A termelés mellett a kulturált és felelős sörfogyasztás terén is meghatározó szerepet vállaltak az alapítók. A 18 éven felüli fiatalokat célzó, ittas vezetés elleni kampányukat 2005-ben indították JÓFEJ – Józan Felelős Járművezető – néven. A program sikerén felbuzdulva csatlakoztak az elmúlt évek sörforradalmához, az általuk alapított „Sör Mi Több” kezdeményezéssel, amely a felelős alkoholfogyasztás és a hazai sörkultúra fejlesztése mellett a sör modern gasztronómiában betöltött szerepének megismertetését tűzte zászlajára. A hazai Returpack Kft. szabadalmán alapuló italdoboz-visszaváltási rendszerüket 2010-ben indították, aminek köszönhetően a magyar sörgyárak évi 100 millió sörösdobozt gyűjtenek össze.

Bár az alapítást követő 8 év alatt 100-ról 80-ra, napjainkra pedig 64 literre csökkent a magyar sörfogyasztás, az ágazat költségvetési hozzájárulása az ezredfordulón jegyzett 45 milliárd forintról 2021-re 78 milliárdra nőtt.

Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára, Nikos Zois, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója, Kántor Sándor, a Szövetség igazgatója, Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft.ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója, Marcin Burdach, a
Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára, Nikos Zois, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója, Kántor Sándor, a Szövetség igazgatója, Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft.ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója, Marcin Burdach, a
Fotó: viniczai

A kerekasztal beszélgetésen résztvevők – Pierre-Olivier Bergeron, az Európai Sörgyártók Szövetsége főtitkára, Nikos Zois, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója, Vuleta Zsolt, a Borsodi Sörgyár Kft.ügyvezetője és kereskedelmi igazgatója, Marcin Burdach, a Carlsberg Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Békefi Gábor, a Dreher Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója – kiemelték, az elmúlt időszak óriási változásokat hozott az iparág életében. Az input anyagok területén tapasztalt bizonytalanság rövid távú tervezésre kényszeríti a résztvevőket. Van olyan beszállítójuk, amely nem tudja biztosítani az alapanyagot, más szállít, csak az árat nem tudja garantálni. Bár a válság nem jó, de dinamikára, új gondolkodásra, innovatív megoldásokra kényszeríti a szereplőket.

Míg korábban egy vállalati vezetői megbeszélésen a piaci helyzet volt a legfontosabb kérdés, mára a beszerzés körüli bonyodalmak vették át a helyét.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

Kiből lehet sajtbíra?

Sem a dohányosok, sem pedig a rendszeres ivók nem alkalmasak a sajtok bírálatára, mivel ízlesésük és szaglásuk nagy valószínűséggel nem tökéletes. Ez a két legfontosabb képesség a feladat ellátásához, de a június végén avatott 37 új magyar sajtbíra többsége agrár-, illetve élelmiszeripari végzettségű – mondta el Hegedűs Imre, a Magyar Sajtkészítők Egyesületének elnöke.

A Székelyföld rejtett kincsei

Gasztronómiai különlegességek, szörpök, padlizsánkrémek, mézek, sajtok és sajtkrémek, szalámik, sonkák és húskészítmények, fűszerek és teák termelői és előállítói mutatták be termékeiket a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon Budapesten, a Millenárison.