Back to top

Mi az a majomhimlő és hogyan lehet elkapni?

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője figyelmeztetett, hogy a világ újabb félelmetes kihívására: a koronavírus után itt a majomhimlő. Tedros Adhanom Ghebreyesus minderről Genfben beszélt, ahol a WHO szakértői a 15 Afrikán kívüli országban terjedő majomhimlő-járványról tárgyaltak.

A BBC beszámolója szerint május 22-ig több mint 80 esetet erősítettek meg Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában és Izraelben, de a szélesebb körű kockázat állítólag alacsony.

A majomhimlő vírusa Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein fordul elő leggyakrabban, emberek között nem könnyen terjed.

A betegség általában enyhe lefolyású, és aki elkapja, néhány hét alatt felépül, azonban több ország szakszolgálata már háromhetes karantént hirdetett a majomhimlővel fertőzötteknek, és az Egyesült Királyság kormánya már készleteket vásárolt himlőoltásból.

Fotó: mmg

Mennyire gyakori a majomhimlő?

A majomhimlő egy nyállal, testnedvekkel terjedő vírus, amely lázzal, duzzadt nyirokcsomókkal és fájdalmas kiütésekkel jár, de általában enyhe lefolyású. A hólyagok elsősorban a kezeken, a lábakon és az arcon jelentkeznek. A vírus köztes hordozói a Közép- és Nyugat-Afrikában trópusi esőerdők közelében élő rágcsálók, vagyis a vírus terjedését és fennmaradását ezek biztosítják, míg a fertőzés alapvetően főemlősöket érint.

A majomhimlő zoonotikus vírus, amely a rágcsálókról vagy más fertőzött állatról „átugorhat” emberre is, majd emberről-emberre is képes terjedni.

A Orthopoxvirus nemzetség, Poxviridae családba tartozó vírust 1958-ban fedezték fel és emberben elsőként 1970-ben írták le a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az eddigi legnagyobb dokumentált járványt 2017-ből Nigériából ismerjük, melynek során több száz emberi megbetegedést regisztráltak.

A vírusnak két fő törzse van: a nyugat-afrikai és a közép-afrikai. A jelenlegi megbetegedések túlnyomó többségét egy enyhe (nyugat-afrikai) törzsből származó vírus okozza, amelynek egy százalékos a halálozási aránya. A kongói törzs súlyosabb, az akár 10 százalékos halálozással is járhat.

A majomhimló elterjedése a 2022. május 21-ei adatok szerint
A majomhimló elterjedése a 2022. május 21-ei adatok szerint
Fotó: WHO

Mik a tünetek?

A kezdeti tünetek közé tartozik a láz, fejfájás, duzzanat, hátfájás, izomfájdalom. A láz megszűnése után kiütések alakulhatnak ki, amelyek gyakran az arcon kezdődnek, majd átterjednek a test más részeire, leggyakrabban a kézfejekre és a talpra.

A kiütések, amelyek rendkívül viszketőek vagy fájdalmasak lehetnek, megváltoznak, és különböző szakaszokon mennek keresztül, mielőtt végül varasodást hoznak létre, amely később leesik. Az elváltozások hegesedést okozhatnak.

A fertőzés 14-21 napig tart és általában magától megszűnik.

Hogyan kapható el?

Elsősorban úgy lehet elkapni, ha fertőzött személlyel kerülünk közeli kapcsolatba: a sérült bőrön, a légutakon vagy a szemen, orron vagy szájon keresztül is megfertőződhetünk.

Korábban ugyan nem írták le szexuális úton terjedő fertőzésnek, de a legújabb megfigyelések szerint szex közbeni közvetlen érintkezés útján továbbadható.

Emellett a vírus terjedhet fertőzött állatokkal, például majmokkal, patkányokkal és mókusokkal, vagy vírussal fertőzött tárgyakkal, például ágyneművel és ruházattal való érintkezés útján is.

Járványok kialakulása a fertőzés megelőzésével kontrollálható, és a himlő elleni védőoltás bizonyítottan 85%-ban hatékony a majomhimlő megelőzésében.

Nő a zoonózisok veszélye

Fotó: mmg archív

A klasszikus emberi járványok az influenzát kivéve szinte megszűntek a 20. század elejére, de az állatról emberre terjedő betegségek rendkívüli mértékben elszaporodtak – mondta el a Magyar Mezőgazdaság kérdésére Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora. Az állatokban lévő kórokozók, elsősorban vírusok igen könnyen mutálódhatnak, és létrejöhetnek olyan változatok, amelyek az embert betegítik meg – gondoljunk akár az AIDS-re, vagy épp a Covid-19 vírusra.

Bár nem vagyok vírusszakértő, de egészségtelennek tartom, hogy a tulajdonosok a kutyájukat, macskájukat túlzottan közel engedik magukhoz, együtt alszanak velük, és szinte emberként kezelik őket. Az állat, az állat, az ember, az ember.

Fontosnak érzem megemlíteni, hogy ez az igen szoros együttélés is közrejátszhat abban, hogy ezek a mutációk egyáltalán kialakulhatnak, és könnyen átválthatnak az emberre.

A professzor a turizmust és a nemzetközi szállítmányozást is felelősnek tartja a járványok kialakulásában, hisz vírusok, illetve a vírushordozó gazdaszervezetek egyre könnyebben és egyre gyorsabban juthatnak el a világ távoli pontjaira. Gondoljuk csak el, hogy egy vírushordozó ízeltlábú beszáll egy repülőgépbe pl. Dél-Amerikában és pár óra múlva kirepül onnan egy európai nagyváros repülőterén. A klímaváltozás miatt pedig elképzelhető, hogy a célországban kedvező életfeltételeket talál és szaporodni kezd.

Sótonyi Péter felhívta a figyelmet arra, hogy állat- és humán orvosok szerint egy az egészség (One health), mert az emberi és állati megbetegedések között nagyon sok a kapcsolat, amelyre épp a zoonózisok hívják fel a figyelmet. Az egészségügy állatok és emberek esetében is főleg ugyanazokat a gyógyszerhatóanyagokat használja, és nagy veszélyt hordoz, hogy a világnak még mindig lehetnek olyan állattartói, akik az antibiotikumokat hozamfokozásra használják, kockáztatva azt, hogy azt a gyógyszert emberek vagy állatok gyógyításában hatékonyan használhassák.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/bbc.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.