0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.
Ezek a rovarok, melyeket állatbörzéken vagy állatkereskedésekben is be lehet szerezni, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Ugyanis nem mindegyik faj apró, csúszó-mászó rusnyaság. Vannak közöttük kifejezetten elegáns, sőt, színpompás példányuk is, például az orchidea manó (Hymenopus coronatus), vagy vicces, leginkább Pokémonra hasonlító fajok is, mint a magyar névvel nem is rendelkező Creobroter wahlbergii. Ráadásul ezeket is könnyen meg lehet szelídíteni és kézbe venni, mivel némelyik óriási cica-szemekkel néz ránk, mint az óriási Malajziában honos Rhombodera basalis – írja a Phys.org.

Ha egy ilyen különös rovart szeretnénk magunkhoz venni, előtte nagyon fontos utánanézni hogy mekkorára nő majd (a „bébi” imádkozó sáskák néhány milliméteresen kelnek ki a petékből), milyen lesz a végleges színe, mik az igényei (vannak egészen speciális környezetet, pl. párás meleget igénylő fajok), és hogy milyen a viselkedése. Az sem utolsó szempont, hogy mennyire ritka a kiszemelt állat, és egyáltalán be lehet-e szerezni, netán engedélyköteles a tartása. Mindezek figyelembevételével a világon először készült körkép a háziállatként tartott ájtatos manókról Roberto Battiston (Museo di Archeologia e Scienze Naturali G. Zannato, Olaszország), William di Pietro (World Biodiversity Association, Olaszország) és Kris Anderson entomológus (Egyesült Államok) közreműködésével.

Mivel ez a piac még nagyrészt szabályozásoktól mentes és folyamatosan változik, fontos lehet a vadonban veszélyeztetett fajok esetében felhívni a figyelmet az élőhelyek és az ökoszisztéma egészének védelmére.

A felmérést 200 hobbiállattartó, rajongó és hivatásos árusító körében végezték 28 különböző országból. Ebből kiderült, hogy jól kiszámítható, kik azok, akik imádkozó sáska-tartásra adják a fejüket: általában 19 és 30 év közötti korosztály az, aki vagy személyes vagy tudományos érdeklődés miatt választja ezeket a szokatlan háziállatokat. Akár 30 dollárt is hajlandóak kiadni egyetlen példányért, és a legtöbbeknek a kinézetük sokkal fontosabb, mint a ritkaságuk.

A Journal of Orthoptera Research tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a vásárlókat

„főként kíváncsi rajongóknak lehet leírni, akiknek kevés tudomása van a kereskedelem működéséről és az arra vonatkozó jogszabályokról, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nagy részük törődik az állatával.”

Az adatokból az is kiderül, hogy a kereskedelem nem mindig legális, mivel „nagyjából minden negyedik esetben az engedélyek vagy az átláthatóság hiányát érzékeli a vevő az eladó részéről.”

A tudományos és a növekvő imádkozó sáska tartó közösség közötti pozitív együttműködés nagyon fontos lehet ezeknek az állatoknak a vadonélő példányai védelme érdekében, mutatott rá a kutatás.

Az ájtatos manók, mint általában a rovarok, kevéssé kutatottak, beleértve a biológiájukat, elterjedésüket, az őket fenyegető veszélyeket, és ráadásul számtalan fajuk még mindig ismeretlen a tudomány számára. Ez egy óriási limitáló tényező a védelmük és megőrzésük terén, mivel nem lehet megvédeni azt, amit nem ismerünk.

„A hobbitartók és a rovarrajongók jelentős mennyiségű megfigyelést tesznek több száz faj biológiája és ökológiája terén, beleértve ritka vagy épp még le nem írt fajokat is, ami egy felbecsülhetetlen értékű örökség a tudományos világ számára”

– foglalták össze a kutatók.

„A kettőjük közötti párbeszéd, valamint a fekete piaccal szemben a fehér erősítése döntő segítséget jelenthet e rovarok megőrzésében, amelyek bolygónk biológiai sokféleségének alapvető részei, és amelyek lassan leváltják a hagyományos háziállatainkat.”

A Magyarországon honos imádkozó sáska (Mantis religiosa) törvényi oltalom alatt áll, így nem szabad befogni háziállatként. Eszmei értéke  5000 Ft.

Forrás: phys.org