Back to top

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.
Ezek a rovarok, melyeket állatbörzéken vagy állatkereskedésekben is be lehet szerezni, egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

Orchidea manó
Orchidea manó
Fotó: I, Luc Viatour/Wikimedia Commons
Ugyanis nem mindegyik faj apró, csúszó-mászó rusnyaság. Vannak közöttük kifejezetten elegáns, sőt, színpompás példányuk is, például az orchidea manó (Hymenopus coronatus), vagy vicces, leginkább Pokémonra hasonlító fajok is, mint a magyar névvel nem is rendelkező Creobroter wahlbergii. Ráadásul ezeket is könnyen meg lehet szelídíteni és kézbe venni, mivel némelyik óriási cica-szemekkel néz ránk, mint az óriási Malajziában honos Rhombodera basalis - írja a Phys.org.

Ha egy ilyen különös rovart szeretnénk magunkhoz venni, előtte nagyon fontos utánanézni hogy mekkorára nő majd (a "bébi" imádkozó sáskák néhány milliméteresen kelnek ki a petékből), milyen lesz a végleges színe, mik az igényei (vannak egészen speciális környezetet, pl. párás meleget igénylő fajok), és hogy milyen a viselkedése. Az sem utolsó szempont, hogy mennyire ritka a kiszemelt állat, és egyáltalán be lehet-e szerezni, netán engedélyköteles a tartása. Mindezek figyelembevételével a világon először készült körkép a háziállatként tartott ájtatos manókról Roberto Battiston (Museo di Archeologia e Scienze Naturali G. Zannato, Olaszország), William di Pietro (World Biodiversity Association, Olaszország) és Kris Anderson entomológus (Egyesült Államok) közreműködésével.

Creobroter wahlbergii
Creobroter wahlbergii
Fotó: JMK/Wikimedia Commons

Mivel ez a piac még nagyrészt szabályozásoktól mentes és folyamatosan változik, fontos lehet a vadonban veszélyeztetett fajok esetében felhívni a figyelmet az élőhelyek és az ökoszisztéma egészének védelmére.

A felmérést 200 hobbiállattartó, rajongó és hivatásos árusító körében végezték 28 különböző országból. Ebből kiderült, hogy jól kiszámítható, kik azok, akik imádkozó sáska-tartásra adják a fejüket: általában 19 és 30 év közötti korosztály az, aki vagy személyes vagy tudományos érdeklődés miatt választja ezeket a szokatlan háziállatokat. Akár 30 dollárt is hajlandóak kiadni egyetlen példányért, és a legtöbbeknek a kinézetük sokkal fontosabb, mint a ritkaságuk.

A Journal of Orthoptera Research tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a vásárlókat

"főként kíváncsi rajongóknak lehet leírni, akiknek kevés tudomása van a kereskedelem működéséről és az arra vonatkozó jogszabályokról, még akkor is, ha úgy tűnik, hogy nagy részük törődik az állatával."

Az adatokból az is kiderül, hogy a kereskedelem nem mindig legális, mivel "nagyjából minden negyedik esetben az engedélyek vagy az átláthatóság hiányát érzékeli a vevő az eladó részéről."

Rhombodera basalis
Rhombodera basalis
Fotó: I, Luc Viatour/Wikimedia Commons
A tudományos és a növekvő imádkozó sáska tartó közösség közötti pozitív együttműködés nagyon fontos lehet ezeknek az állatoknak a vadonélő példányai védelme érdekében, mutatott rá a kutatás.

Az ájtatos manók, mint általában a rovarok, kevéssé kutatottak, beleértve a biológiájukat, elterjedésüket, az őket fenyegető veszélyeket, és ráadásul számtalan fajuk még mindig ismeretlen a tudomány számára. Ez egy óriási limitáló tényező a védelmük és megőrzésük terén, mivel nem lehet megvédeni azt, amit nem ismerünk.

"A hobbitartók és a rovarrajongók jelentős mennyiségű megfigyelést tesznek több száz faj biológiája és ökológiája terén, beleértve ritka vagy épp még le nem írt fajokat is, ami egy felbecsülhetetlen értékű örökség a tudományos világ számára"

- foglalták össze a kutatók.

"A kettőjük közötti párbeszéd, valamint a fekete piaccal szemben a fehér erősítése döntő segítséget jelenthet e rovarok megőrzésében, amelyek bolygónk biológiai sokféleségének alapvető részei, és amelyek lassan leváltják a hagyományos háziállatainkat."

A Magyarországon honos imádkozó sáska (Mantis religiosa) törvényi oltalom alatt áll, így nem szabad befogni háziállatként. Eszmei értéke  5000 Ft.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stefi vonulása Bátáról Kongóba

Viszonylagos gyakorisága ellenére, sokan soha nem látnak darázsölyvet. Ennek egyik oka, hogy könnyen összetéveszthető más fajokkal, elsősorban az egerészölyvvel. A másik ok pedig, hogy hozzánk április közepén, május elején, a fehér gólyák után több héttel érkezik meg. Fészkét tehát a már kizöldült erdőben építi, és nagyon korán, augusztus második felében megkezdi az őszi vonulást.

A méhészet, mint vállalkozás 2.

Írásom első részében kifejtettem, hogy miért fontos a folyamatos tanulás és vállalkozásfejlesztés. Egyáltalán érdemes-e vállalkozni, mekkora méhállomány az optimális, meddig növeljük a méhcsaládok számát. A napjainkat is súlyosan érintő infláció történetéről, a fogalom meghatározásáról is kezdtem írni, amit most folytatok.

Elkezdődött a Velencei-tó levegőztetése

Oxigénnel dúsítja a vízügyi igazgatóság a Velencei-tavat, bár a vízminőség jó, az alacsony vízállás és a hőhullám miatt szükség van a beavatkozásra a halpusztulás megelőzése érdekében.

A hőség miatt klíma nélkül tilos közúton kérődzőket szállítani Bulgárián keresztül Törökországba

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén nyáron is korlátozza a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a nem klimatizált állatszállító járműveken a hosszútávú élőállat szállítmányok indítását.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.