0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

A Darwin S300 berendezés az önálló alapgéppel összeépített változat, mondta Kéki László, a forgalmazó Kertcenter Kft. ügyvezetője, ám létezik olyan is, amit a gyártó síkfalmetsző alapjára lehet szerelni. A német gyártó, a Fruit-Tec készíti az Edward síkfalmetszőket, amelyek háromféle vágószerkezettel kerülnek forgalomba és rugalmasan igazíthatók a koronák alakjához és az ültetvényhez. Erre az alapra lehet ritkítószerkezetet is szerelni.

A mechanikai virágritkítás előnye a vegyszeres beavatkozással szemben, hogy az eredménye azonnal látható és szükség esetén gyorsan megismételhető a beavatkozás.

A biotermesztők pedig nem is végezhetnek vegyszeres ritkítást. A május 4-i bemutató előtti pénteken állították be a kísérletet különböző fordulatszámokkal, 240-től 300-ig. Az első szemlék alapján a 260-270 fordulat/perces beállítás lehet a megfelelő az újfehértói ültetvény Gala fajtáján.

Ezeket a gépeket már négy-öt éve próbálják bevezetni a hazai termesztésbe, és eljutottak odáig, hogy többen is pályáztak rá, mondta Kéki László.

A Gala és a Fuji különösen hajlamos a termésingadozásra, minél hamarabb ritkítsuk, javasolta Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetője, a FruitVeB elnöke. Vegyszeres ritkításra etilént lehet használni az alma pirosbimbós állapotában vagy kicsit később, virágzáskor ATS-t (ammónium-tioszulfát) önmagában vagy etilénnel. Erre a kezelésre borzasztóan rövid idő áll rendelkezésre, mert nemcsak a királyvirág kötődésére és a többi kinyílására kell figyelni, hanem az időjárásra is.

A kezelést 15-25 °C között lehet elvégezni, ha szárazak a növények, nem esik az eső és nem is várható csapadék.

A gépi munka előnye, hogy sokkal tágabb idősávban használható, nem kell például tartani a csapadéktól, ami növeli a perzselést az ATS-es kezelésnél. Akkor a legjobb, ha a királyvirág kinyílt, a többi pedig még bimbós, de már eltávolodott a középső virágtól.

A gépi virágritkítás apró sérülésekkel jár, ami fokozza az etiléntermelést a növényben, ezáltal az embriók elhalásához is vezet. Vagyis nemcsak a lesodort virágokból nem lesz alma, hanem a fán maradtak mindegyikéből sem. Ugyanakkor a sebeken keresztül fertőzhet a tűzelhalás, de azt felszívódó rézkészítmény kipermetezésével meg lehet előzni. Ezt a permetezést Újfehértón is elvégezték.

A Darwin berendezést már több mint egy évtizede bemutattuk olvasóinknak, akkor a Balaton Fruit Kft. kajsziültetvényében próbálták ki. Lényege, hogy 600 milliméter hosszú, rugalmas verőszálakat forgat meghatározott magasságú ten­gelyen, és ezek a szálak lesodorják az útjukba kerülő bimbókat, virágokat.

Mint a mostani bemutatón kiderült, a gép hatékony működéséhez a koronákat és az ültetvényt is úgy kell kialakítani, hogy egyenletesen tudja leválasztani a virágokat.

Ha ugyanis hosszú vesszők vannak a fán, amelyek kilengenek az ütésektől, azokon megmaradnak a virágok. Hasonlóképp a törzset is jól kell rögzíteni a támrendszerhez, és a metszéskor rövid termőrészek kialakítására kell törekedni.

Forrás: Kertészet és Szőlészet