Back to top

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Lesodorja a virágokat a fáról
Lesodorja a virágokat a fáról
A Darwin S300 berendezés az önálló alapgéppel összeépített változat, mondta Kéki László, a forgalmazó Kertcenter Kft. ügyvezetője, ám létezik olyan is, amit a gyártó síkfalmetsző alapjára lehet szerelni. A német gyártó, a Fruit-Tec készíti az Edward síkfalmetszőket, amelyek háromféle vágószerkezettel kerülnek forgalomba és rugalmasan igazíthatók a koronák alakjához és az ültetvényhez. Erre az alapra lehet ritkítószerkezetet is szerelni.

A mechanikai virágritkítás előnye a vegyszeres beavatkozással szemben, hogy az eredménye azonnal látható és szükség esetén gyorsan megismételhető a beavatkozás.

A biotermesztők pedig nem is végezhetnek vegyszeres ritkítást. A május 4-i bemutató előtti pénteken állították be a kísérletet különböző fordulatszámokkal, 240-től 300-ig. Az első szemlék alapján a 260-270 fordulat/perces beállítás lehet a megfelelő az újfehértói ültetvény Gala fajtáján.

Az ATS-kezeléssel leperzseljük a virágokat
Az ATS-kezeléssel leperzseljük a virágokat
Ezeket a gépeket már négy-öt éve próbálják bevezetni a hazai termesztésbe, és eljutottak odáig, hogy többen is pályáztak rá, mondta Kéki László.

A Gala és a Fuji különösen hajlamos a termésingadozásra, minél hamarabb ritkítsuk, javasolta Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetője, a FruitVeB elnöke. Vegyszeres ritkításra etilént lehet használni az alma pirosbimbós állapotában vagy kicsit később, virágzáskor ATS-t (ammónium-tioszulfát) önmagában vagy etilénnel. Erre a kezelésre borzasztóan rövid idő áll rendelkezésre, mert nemcsak a királyvirág kötődésére és a többi kinyílására kell figyelni, hanem az időjárásra is.

A kezelést 15-25 °C között lehet elvégezni, ha szárazak a növények, nem esik az eső és nem is várható csapadék.

A gépi munka előnye, hogy sokkal tágabb idősávban használható, nem kell például tartani a csapadéktól, ami növeli a perzselést az ATS-es kezelésnél. Akkor a legjobb, ha a királyvirág kinyílt, a többi pedig még bimbós, de már eltávolodott a középső virágtól.

Rugalmasan lehet időzíteni a gépi ritkítást
Rugalmasan lehet időzíteni a gépi ritkítást

A gépi virágritkítás apró sérülésekkel jár, ami fokozza az etiléntermelést a növényben, ezáltal az embriók elhalásához is vezet. Vagyis nemcsak a lesodort virágokból nem lesz alma, hanem a fán maradtak mindegyikéből sem. Ugyanakkor a sebeken keresztül fertőzhet a tűzelhalás, de azt felszívódó rézkészítmény kipermetezésével meg lehet előzni. Ezt a permetezést Újfehértón is elvégezték.

A gépi ritkítás eredménye
A gépi ritkítás eredménye
A Darwin berendezést már több mint egy évtizede bemutattuk olvasóinknak, akkor a Balaton Fruit Kft. kajsziültetvényében próbálták ki. Lényege, hogy 600 milliméter hosszú, rugalmas verőszálakat forgat meghatározott magasságú ten­gelyen, és ezek a szálak lesodorják az útjukba kerülő bimbókat, virágokat.

Mint a mostani bemutatón kiderült, a gép hatékony működéséhez a koronákat és az ültetvényt is úgy kell kialakítani, hogy egyenletesen tudja leválasztani a virágokat.

Ha ugyanis hosszú vesszők vannak a fán, amelyek kilengenek az ütésektől, azokon megmaradnak a virágok. Hasonlóképp a törzset is jól kell rögzíteni a támrendszerhez, és a metszéskor rövid termőrészek kialakítására kell törekedni.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Üvegház: mindenből a legkorszerűbbet

Tavaly decemberben készült el a Bartucz család 9500 négyzetméteres korszerű üvegháza Kiskunfélegyházán. A hatalmas beruházásukhoz drénvíztisztító berendezés, valamint üvegháztető-mosó és -festő robot is tartozik. Ők is látják, tapasztalják a gazdasági nehézségeket, mégis előre tekintenek.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.