Back to top

Az eredmény azonnal látható

Hazánkban nem elterjedt a gépi virágritkítás almában, ezért mutatták be Újfehértón, a Debreceni Egyetem Újfehértói Kutatóintézetében a Darwin berendezést. A gép bemutatásával azokat a tévhiteket is szeretnék eloszlatni, hogy ez az eljárás károsítja a fákat, tudtuk meg Takács Ferenc megbízott osztályvezetőtől.

Lesodorja a virágokat a fáról
Lesodorja a virágokat a fáról
A Darwin S300 berendezés az önálló alapgéppel összeépített változat, mondta Kéki László, a forgalmazó Kertcenter Kft. ügyvezetője, ám létezik olyan is, amit a gyártó síkfalmetsző alapjára lehet szerelni. A német gyártó, a Fruit-Tec készíti az Edward síkfalmetszőket, amelyek háromféle vágószerkezettel kerülnek forgalomba és rugalmasan igazíthatók a koronák alakjához és az ültetvényhez. Erre az alapra lehet ritkítószerkezetet is szerelni.

A mechanikai virágritkítás előnye a vegyszeres beavatkozással szemben, hogy az eredménye azonnal látható és szükség esetén gyorsan megismételhető a beavatkozás.

A biotermesztők pedig nem is végezhetnek vegyszeres ritkítást. A május 4-i bemutató előtti pénteken állították be a kísérletet különböző fordulatszámokkal, 240-től 300-ig. Az első szemlék alapján a 260-270 fordulat/perces beállítás lehet a megfelelő az újfehértói ültetvény Gala fajtáján.

Az ATS-kezeléssel leperzseljük a virágokat
Az ATS-kezeléssel leperzseljük a virágokat
Ezeket a gépeket már négy-öt éve próbálják bevezetni a hazai termesztésbe, és eljutottak odáig, hogy többen is pályáztak rá, mondta Kéki László.

A Gala és a Fuji különösen hajlamos a termésingadozásra, minél hamarabb ritkítsuk, javasolta Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetője, a FruitVeB elnöke. Vegyszeres ritkításra etilént lehet használni az alma pirosbimbós állapotában vagy kicsit később, virágzáskor ATS-t (ammónium-tioszulfát) önmagában vagy etilénnel. Erre a kezelésre borzasztóan rövid idő áll rendelkezésre, mert nemcsak a királyvirág kötődésére és a többi kinyílására kell figyelni, hanem az időjárásra is.

A kezelést 15-25 °C között lehet elvégezni, ha szárazak a növények, nem esik az eső és nem is várható csapadék.

A gépi munka előnye, hogy sokkal tágabb idősávban használható, nem kell például tartani a csapadéktól, ami növeli a perzselést az ATS-es kezelésnél. Akkor a legjobb, ha a királyvirág kinyílt, a többi pedig még bimbós, de már eltávolodott a középső virágtól.

Rugalmasan lehet időzíteni a gépi ritkítást
Rugalmasan lehet időzíteni a gépi ritkítást

A gépi virágritkítás apró sérülésekkel jár, ami fokozza az etiléntermelést a növényben, ezáltal az embriók elhalásához is vezet. Vagyis nemcsak a lesodort virágokból nem lesz alma, hanem a fán maradtak mindegyikéből sem. Ugyanakkor a sebeken keresztül fertőzhet a tűzelhalás, de azt felszívódó rézkészítmény kipermetezésével meg lehet előzni. Ezt a permetezést Újfehértón is elvégezték.

A gépi ritkítás eredménye
A gépi ritkítás eredménye
A Darwin berendezést már több mint egy évtizede bemutattuk olvasóinknak, akkor a Balaton Fruit Kft. kajsziültetvényében próbálták ki. Lényege, hogy 600 milliméter hosszú, rugalmas verőszálakat forgat meghatározott magasságú ten­gelyen, és ezek a szálak lesodorják az útjukba kerülő bimbókat, virágokat.

Mint a mostani bemutatón kiderült, a gép hatékony működéséhez a koronákat és az ültetvényt is úgy kell kialakítani, hogy egyenletesen tudja leválasztani a virágokat.

Ha ugyanis hosszú vesszők vannak a fán, amelyek kilengenek az ütésektől, azokon megmaradnak a virágok. Hasonlóképp a törzset is jól kell rögzíteni a támrendszerhez, és a metszéskor rövid termőrészek kialakítására kell törekedni.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Növénynemesítésők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.