Back to top

Somoskői Kirándulóközpont

A Karancs-Medves vidékre érkezőket csodálatos természeti környezetben várja a Salgótarjánhoz tartozó Somoskőn tavaly kibővített turisztikai bázis. Itt, a Medves-fennsík peremén és a közelben található Somoskői vár környékén geológiai érdekességeket, kiállítóhelyeket rejt a táj, amely túrázók és osztálykirándulások kedvelt célpontja.

Az Ipoly Erdő Zrt. szálláshelyén 7 szobában összesen 45 fő pihenhet meg.

Családok, baráti társaságok, de akár egyéni vendégek elszállásolására is lehetőséget kínál. A 2015-ben átadott épületrész ugyanis tavaly nemcsak rendezvénytérrel és étteremmel, hanem szobákkal is bővült.

A korábban épült szárny 3 szobájában összesen 19 fő elszállásolása biztosított (nemenkénti külön mosdóval, zuhanyzóval), az újonnan kialakított szárny 4 apartman-jellegű szobájában pedig 26 fő tud megszállni. (A három szoba 6 férőhelyes 2 kihúzható ággyal, a galérián 2 matraccal. Egy szoba pedig 8 férőhelyes 2 kihúzható ággyal, egy francia ággyal, és a galérián szintén 2 matrac található.) Utóbbi szobából panorámás terasz nyílik. A látogatóközpontban 2 közösségi tér szolgálja a vendégek kényelmét. Az egyikben található a főzőkonyha és a 80 fő befogadására alkalmas rendezvényterem.

A Kirándulóközpont Salgótarján északi városrészében, közvetlenül a szlovák határ mellett, Somoskőn található. Autóval, tömegközlekedéssel, busszal és vonattal is könnyen megközelíthető.

A környék látnivalói akár több napra is bőven kínálnak tartalmas élményeket. Közvetlenül a szomszédban működik a Somoskői Vadaspark, néhány száz méterre pedig a Somoskői vár található csodás bazaltzuhataggal az oldalában.

Alatta pedig a Petőfi-kunyhó, de egy kellemes túrával akár elérhetjük Salgó várát is. A kisebbeket játszótér, interaktív tanösvény várja Eresztvényben, aki pedig marad a túrabakancsnál, felfedezheti a Karancs és a Medves-fennsík látnivalóit.

Elérhetőség, információk, foglalás:
3121 Salgótarján (Somoskő), Wesselényi u. 14.
Telefon: +36 20 468 7063, e-mail: gregan_zoltan@ipolyerdo.hu
www.ipolyerdo.hu, www.erdeihazak.hu/bakancsszallasok/somosko

 

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2022/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.

Nyaralás Vlagyimir Putyin nyomában

Az oroszok egy új turisztikai csomagot népszerűsítenek, amely azokat a helyeket, városokat és látnivalókat fűzi fel egy útvonalra, amelyeket Vlagyimir Putyin szívesen látogat meg nyaralásai során.

Károlyi gróf: „Reményeim lassan valóra válnak”

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult a füzérradványi Károlyi-kastély és parkja. A pompásan helyreállított épület és a gyönyörű százhektáros angolpark eredeti jellegét idézve született újjá. A rekonstrukciót Alföldy Gábor tájépítész, kerttörténész könyve dokumentálja, amelynek személyes hangú előszavát maga Károlyi László gróf írta. A nagy idők 91 esztendős tanújával emlékeiről beszélgettünk.

Bővül a tűzgyújtási tilalommal érintett terület hazánkban

A kritikusan száraz talajviszonyok és a kánikula miatt, az előreláthatóan továbbra is csapadékszegény időjárásra való tekintettel a hatóság 2022. június 24-től kiterjeszti a tűzgyújtási tilalmat Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékre is. A korlátozás Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében is tovább él.

A borturizmus az erdélyi agrárium húzóágazata lehet

Az Aranyosszéken fekvő Torockó nemrég azzal került a figyelem központjába, hogy Novák Katalin köztársasági elnök első hivatalos erdélyi látogatása során, Bethlen Gábor fejedelem gyulafehérvári szobrának a felavatása után, Székelykőre is felment. Az egykor vasércbányászatáról híres település turisztikai célponttá lett, mióta központját az UNESCO világörökségnek nyilvánította.

Nyaraljon szőlőskertekben!

Szőlőskert kategóriával bővült az egyik legnagyobb szálláskereső portál.

Sátorhegyek birodalma

Zemplén „ide biztosan visszatérek” érzése az erdővel keretezett magas kilátópontjainak, lélegzetelállító panorámáinak, kultúrtörténeti értékeinek és a mindezeket összekötő túraútvonalaknak köszönhető. Felfedezésre váró vadregényes csodahely, aminek leírására már-már keresni kell a megfelelő szavakat. Az ide látogatók egy szempillantás alatt szerelembe esnek Magyarország egyik legszebb tájegységével.

A siker kulcsa a változás

Hogyan nyerhet új értelmezést a versenyképesség fogalma? Miként lehet előrelépni a válságálló-képességben, rugalmasságban, előre gondolkodásban, a változások időbeli észlelésében és kezelésében? Milyen szerepet játszhat a humán vagyon bővítése, a társadalmi tőke, a bizalmi szint erősítése? Miért érdemes erős értékláncokat létrehozni az agrárium és az ipar között? 

A fehérarcú sátánmajmok inkább zenét hallgatnak

Egy állatkerti kísérlet szerint a majmok inkább zenét hallgatnak, mint videót néznek, ha lehetőségük van a választásra.