0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Újra nemzetközi szinten

Az idén április 28. és május 1-je között zajlott a Nemzetközi Fogathajtó verseny a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., valamint a Mezőhegyesi Ménes KHSE közös rendezésében. Az eseményre 81 nevezés érkezett, 15 különböző kategóriában, összesen 204 lóval érkeztek a versenyzők Mezőhegyesre az idei évben.

A tavalyi nemzeti verseny után idén végre újra nemzetközi szintre emelkedett a verseny a CAI3*-os egyesfogatok kategóriájának köszönhetően. A fedeles szezon után ez volt az első szabadtéren megrendezett fogathajtó verseny. Fontos mérföldkő volt ez az esemény, hiszen ezzel elkezdődött a nyári – Olaszországban megrendezésre kerülő – világbajnokságra történő felkészülés. Lehetőség volt ez hajtónak, lónak egyaránt a megmérettetésre egy nemzetközileg elismert pályaépítő – Fintha Gábor – által összeállított pályán, csodás környezetben.

Az időjárás az első napon nem volt túl kegyes a hajtókhoz, a többi napon viszont a tavaszi napsütés is hozzájárult egy színvonalas verseny megrendezéséhez.

A nemzetközi egyesfogatok mezőnyében Meskóné Orosz Mária bizonyult a legjobbnak, mindhárom nap szép teljesítményt nyújtott. A díjhajtást megnyerte, majd a maratonhajtáson második helyezést ért el. Összetettben Rondzik Gábor szerezte meg az ezüstérmet, aki végig kiegyen­súlyozottan hajtott. A maratont megnyerte, akadályhajtásban második lett.

Az „A” kategóriás négyesfogatok között a díjhajtást igazán jó pontszámmal Dobrovitz Jószef (Vecsési SE LSZ) nyerte, mögötte ifj. Dobrovitz József (Vecsési SE LSZ) végzett, míg a harmadik helyet a szilvásváradi ménes fogata szerezte meg, ifj. Galbács Ferenc hajtásában.

Szombaton következett a maratonhajtás. Ez az a kategória, ami a legnagyobb érdeklődésnek örvend.

Az idei évben egy új, domboldalra épített akadályban is kipróbálhatták magukat a versenyzők. Izgalmas volt a verseny, szép teljesítményeket láthatott a közönség. Ifj. Dobrovitz József nyerte ezt a számot nagyon jó időeredménnyel, második ifj. Galbács Ferenc lett, míg a harmadik helyen is szilvásváradi hajtó, Váczi István végzett.

A döntő akadályhajtáson Vecsés, Szilvásvárad, Vecsés lett a sorrend. Összetettben a fiatal, ifj. Dobrovitz Jószef győzedelmeskedett, az ezüstöt a kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó ifj. Galbács Ferenc szerezte meg, míg a harmadik helyért járó díjat Dobrovitz József vehette át. A mezőhegyesi fogat, Papp János hajtásában folyamatosan javuló teljesítménnyel végül a negyedik helyen végzett.

A díjhajtásban és az akadályhajtásban egy új lovat – NONIUS XIV-2 CÉRNA – is láthatott a közönség.

Cérna az idei évben kezdte meg a versenyzését négyesfogatban. A fiatal kanca igazán ígéretesnek bizonyul, a tavalyi évben elnyerte az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési nagydíját is.

Az „A” kategóriás kettesfogatok mezőnyében dr. Tóth Andrea nyerte a díjhajtást, igazán szép programmal, második helyen Farkas József végzett, csupán néhány ponttal lemaradva. A maratonhajtást Kovács Szabolcs Tamás teljesítette a legjobban, a tavalyi csapatvilágbajnok kettesfogathajtó ifj. Fekete György végzett a második helyen. Az akadályhajtást ifj. Dobrovitz Jószef nyerte, míg ifj. Fekete György a második helyet szerezte meg, azonban az összetett eredményhirdetés során ő vehette át az első helyért járó díjat.

Második helyen Kovács Szabolcs Tamás, míg a díjhajtás győztese, dr. Tóth Andrea lett a bronzérmes.

Kettesfogatoknak és egyesfogatoknak „B” kategória is kiírásra került, előbbire négy nevezés érkezett. Kiegyensúlyozott teljesítménnyel Mikó Bence végzett összetettben az első helyen. Az egyesfogatoknál pedig Nyúl Katalin diadalmaskodott.

Utánpótlás hajtók is részt vettek a megmérettetésen, gyermek kategóriában Juhász Bertold nyert.

A póni egyeseknél Jámbor Blanka Ágnes győzött, aki mindhárom versenyszámban dobogós helyezést ért el.

A junior póni ketteseknél Juhász Péter nyert. A 25 év alatti egyesfogathajtók mezőnyében pedig Görög Gábor győzött.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság