Back to top

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Gulyás Krisztina, a Vadászgörény Barátok Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta, hogy számukra az a fontos, hogy az állatok szépek legyenek, egészségesek, és a gazdák felelősen tartsák állataikat. Azon dolgoznak, hogy aki görényt szeretne tartani, azt ne hirtelen felindulásból tegye, mert meglátott valahol egy szép állatot, hanem a vásárlás előtt nézzen utána annak, mivel jár e kisragadozók tartása.

A vadászgörény vagy házi görény (Mustela putorius furo) a vad európai közönséges görény (Mustela putorius) háziasított változata. Közeli rokona a mezei, vagy molnárgörény. A menyétfélék családjába tartoznak, akárcsak a menyétek, borzok és a vidrák. Eredetileg patkányra, egérre, üregi nyúlra vadásztak vele, ma már egyre többen csak hobbiállatnak tartják.

Háziasításuk pontos időpontja nem ismert, maradványaik kb. i. e. 1500-tól fellelhetők. Az ókori Egyiptomban való előfordulása vitatott. Ami biztos, hogy Arisztotelész írt róla iktis néven, Plinius pedig viverra néven. I. e. 6-ban Augustus görényeket küldött a Baleár-szigetekre, az elszaporodott nyúlpopuláció ellen. A vadászatra használt görényeket nagy becsben tartó rómaiaknál megjelent festményeken, szobrokon mint a városállamot a rágcsálóktól védő, háziasított ragadozó.

I. Erzsébet angol királynő ajándékként osztogatta a vadászgörényeket, amiket azután nagy becsben tartottak. A Brit Fegyveres Erők 1. zászlóaljának is egy vadászgörény a kabalaállata. Az Újvilágba először a 17. században vittek görényeket, 1860-tól a második világháború kezdetéig magtárak védelmére használták őket.

Vad változatát, a mezei görényt főleg molnárok használták a rágcsálók ellen, a magtárak így a görények vadászterületévé váltak. Valószínűleg a magyar molnárgörény kifejezés is innen eredhet.

Házi kedvencekként az 1970-es években lettek népszerűek, dr. Wendy Winstead country zenésznek, állatorvosnak köszönhetően, aki hírességeknek adott el vadászgörényeket, és a TV-ben is feltűnt saját állataival.

– A görénytartás nem a legegyszerűbb: költséges és bonyolult hobbi. A vadászgörényeket kb. 2000 éve háziasították, Egyiptomban például egér- és patkányfogásra használták. Itt a versenyen leginkább házi kedvencekkel találkozhatunk, akiket már társállatnak is tenyésztettek. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy milyen vérvonalúak, tehát ez is egy sarkalatos szempont, amikor kisállatot választunk.

A szelídítés is komoly feladat. A kölykök 8 hetes korban kerülnek a gazdihoz és harapnak. Nem agresszivitásból, hanem mert ők így kommunikálnak, így ismerkednek, és bizony éles fogaik vannak, merthogy ők ragadozók.

Sokan nem tudják, hogy a görények szigorúan húsevők, csak és kizárólag nyers húst esznek, azt is csontosan. Ez nagyon lényeges számukra, máskülönben az egészségük rámehet, ha nem így etetjük őket.

Gulyás Krisztina: 14 éves kor fölött ajánlom, hogy egy gyereknek saját görénye legyen
Gulyás Krisztina: 14 éves kor fölött ajánlom, hogy egy gyereknek saját görénye legyen

A görénytartás még egy nehézsége az ivarzásuk. Náluk az ivartalanítás nem opció, mert akkor megnő a mellékvese-daganat kockázata. Helyette egy hormonimplantátumot lehet beültetni, amely ugyan nem jelent végleges megoldást, de legalább kordában tartható az állat hormonháztartása – igaz ez időről időre komolyabb költséggel jár. Az állatorvosi költségek amúgy is magasabbak a többi társállaténál, mivel a vadászgörény egzotikus kisállatnak minősül.

De az orvosi számlákat növelheti, hogy a görények hajlamosak daganatos betegségekre is, amit csak fokoz a szaporítók tevékenysége. Ők már annyira lerontották az állomány immunrendszerét, hogy a felelős tenyésztők szinte hiába hoznak külföldről jó vérvonalú tenyészállatot.

– Fontos azt is tudni, hogy a görények társas lények, akik nagy teret igényelnek, és sokat játszanak. Ugyan nagyon sokat alszanak, 18-20 órát, de amikor fent vannak, pörögnek. Tehát nem lehet őket egész napra berakni egy kis ketrecbe, mert depressziósak lesznek és belebetegszenek. Nekik társaság és játék kell, még a legöregebb példányok is játszanak. A görény futkos, kergetőzik, labdázik, imád a gazdival vagy a fajtársaival játszani. Mókás kis állat, és ha sikerül vele bizalmat kiépíteni, akkor életre szóló barátság köttetik. Van olyan görény, akit bárki megfoghat, de van olyan is, akivel csak a gazdi tud bánni, másokat megharap.

A görények csak nyers húst kaphatnak, de ellenőrzött helyről, különben megbetegedhet.
A görények csak nyers húst kaphatnak, de ellenőrzött helyről, különben megbetegedhet.
Aki görénytartásra adja a fejét, fontos, hogy állatnak egy külön szobát tudjon biztosítani, vagy esetleg egy kis kerti lakot. Bár utóbbi esetben nem lesz belőle igazi házi kedvenc. Ha magunk mellett akarjuk tartani, egy nagyobb kifutót készítsünk neki, ahol szabadon engedhetjük! Vigyázzunk azonban arra, hogy mindenhova befér, így könnyen kerül veszélyes helyzetekbe! A görényt rendszeresen kell futtatni is, tehát akinek nincs ideje, annak tartása nem ajánlott. Nem kell állandóan vele lenni, de a napi intenzív foglalkozást igényli.

A görény takarmányozása sem egyszerű. Csak nyers húst kaphat, de ellenőrzött helyről, különben megbetegedhet.

Mivel a vadon élő görények rágcsálókat és madarakat esznek, ehhez kell hasonlítania az otthon tartott görény takarmányának is. Csirkenyak, nyúlhús, pulyka, szárnyasok, galamb, kacsa mind etethető. Aki pedig bírja, adjon kedvencének állatkereskedésben kapható fagyasztott egeret! A szakértők azt mondják, 14 év alatt nem ajánlják a görénytartást, bár ha a családban van, akár egy 5-7 éves kisgyerek is megtanulja, hogyan szabad vele bánni.

Mikor szép?

Gyenes Irén: a karcsú, izmos, fitt görény az igazán szép
Gyenes Irén: a karcsú, izmos, fitt görény az igazán szép
A gazdiknak valószínűleg a saját kedvencük a legszebb, ám nem véletlenül rendeznek kiállításokon görényszépségversenyt. Gyenes Irén 2002-ben ugyan abbahagyta a görénytenyésztést, ám ma is bírálóként segít a hazai állomány szépségét alakítani.

– A bírálat során először is az összképet nézzük: az általános egészségi állapotot, a szőr és a bőr állapotát, a csontozatot. Esetleges fejlődési rendellenességet keresünk, nézzük a fejalakulást, a lábvég alakulását, az izomzatot, a szemek, a fülek, a körmök állapotát. Ez most egy szépségverseny, de nyilván az egészséges és tenyésztésre alkalmas állatokat tarjuk szépnek.

– Ez természetes, hisz akkor szép az állat, ha egészséges. Mégis, hogy néz ki az ideális vadászgörény?

– Az ideális vadászgörény kompakt, a farka a testéhez képest arányos, vagyis a testének kétharmadát teszi ki. Viszonylag kicsi, kerek füle van, nem túl hosszú feje és zárt mancsai. A szép görény izmos, tömött szőrű, csillogó szemű, tiszta orrú, és egészséges benyomást kelt.

– Bírálóként hogyan látja, milyen az állomány?

– Küllemében jónak találom, viszont amit nagyon sajnálatosnak találok, az a fogak állapota. Nagyon sokan nem megfelelően etetik a görényeiket. A darált hús, a kutya- vagy cicakonzerv etetése miatt nagyon sok fogínygyulladásos, fogköves egyeddel találkozunk, tehát az állatok szája nagyon nem egészséges.

Fotók: HBA, Vadászgörény Barátok Egyesülete

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Élőhelyfejlesztések zárultak le a Balatonnál

Az elmúlt évtizedben mintegy 80 milliárd forint értékben 330 projekt keretében több mint 300 ezer hektáron javult a természeti környezet állapota, amelyben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is rendkívüli szerepe volt - jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára Keszthelyen.

Csak erős idegzetűeknek: illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta

Pest megyei illegális élelmiszer-előállítón ütöttek rajta 2022 novemberében a rendőrséggel együttműködve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A helyszínen bejelentés nélkül, jogsértően számos állatfajt tartottak, az állategészségügyi és járványvédelmi követelményeket sem teljesítve.

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.