Back to top

A sokféleség érték

A biológiai sokféleség világnapján szakmai előadásokkal és bemutatókkal várta az érdeklődőket a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ (NBGK), illetve az Agrárminisztérium (AM). Közös kezdeményezésük az év tájfajtája és haszonállat-fajtája program, amivel az agro-biodiverzitás fontosságára hívják fel a figyelmet.

Az agrártárca génmegőrzési stratégiája alapján 2019-től kezdődően dolgoznak az állami génbanki hálózat megerősítésén, konkrét mintaprogramokon és a Kárpát-medencében még fellelhető fajták megmentésén, mondta el Kőrösi Levente, az AM fő­osztályvezetője. Ennek keretében eddig mintegy 6,5 milliárd forintot fordítottak a hagyományos növény- és állatfajták felkutatására, megmentésére, fenntartására. Az élővilág sokfélesége gondoskodik a környezet stabilitásáról és alkalmazkodóképességéről, ez teszi a Földet az ember számára élhető hellyé.

A zavartalan ökoszisztémák szerepet játszanak a természeti katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, káros hatásaik enyhítésében, az éghajlat szabályozásában.

Tápiószelén 2017-ben telepítették el az íriszgyűjteményt
Tápiószelén 2017-ben telepítették el az íriszgyűjteményt
A nemzetközi nap idei jelmondata: A megoldás részei vagyunk, amire szemléletes példákat hozott föl a főosztályvezető. Az emberek személyes felelőssége, hogy ne engedjenek ki a természetbe idegenhonos fajokat, például papagájt vagy ékszerteknőst, amelyek képesek megtelepedni, és kiszorítják a honos élőlényeket. Amikor kirándulunk, ne zavarjuk az élővilágot, kertünkbe, ablakunkba helyezzünk ki madárodút, részesítsük előnyben a helyi termékeket.

A biológiai sokféleség az emberi élethez elengedhetetlen úgynevezett ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújt, erről nemzetközi értékelés készült Európára és a közép-ázsiai régióra. Az IPBES (kormányközi biodiverzitás- és ökoszisztéma-szolgáltatás platform) kiadványa magyarul is elérhető, a rendezvényen is kaphattunk belőle. Ez az elemzés megállapítja, hogy a biodiverzitás csökkenésében a földhasználat változása, az intenzív mezőgazdaság játssza a legnagyobb szerepet, valamint, hogy a gazdasági növekedés a környezet leromlásával jár.

Ezért a biodiverzitás megőrzését és az erőforrások fenntartható használatát minden ágazati politikába be kell építeni, a mezőgazdaságtól az energiatermelésen át az egészségügyig és a közlekedésig.

Kovács-Hostyánszki Anikó, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont tudományos fő­munkatársa a beporzásról mint ökoszisztéma-szolgáltatásról beszélt. Ez a tevékenység sokkal összetettebb, mint hogy terem-e alma, mert tulajdonképpen a természetes ökoszisztémák fenntartását szolgálja. Termesztett növényeink háromnegyedét rovarok porozzák be, a gyümölcsösök és zöldségek mellett a faanyagok és a textíliák is a beporzók munkájának eredményei. Legismertebb beporzóink a házi méhek, mellettük 700 különböző hazai vadméh, zengőlegyek, nappali és éjszakai lepkék járják a virágokat. Világszerte csökken a beporzók száma és sokfélesége. A Kárpát-medencében száz év alatt a poszméhek 30%-a vált azzá.

Elsősorban a tájhasználat változása szorítja vissza a rovarokat, de az inváziós növények terjedése, a növényvédő és gyomirtó szerek használata, a betegségek és a klímaváltozás is káros hatással van az állományukra.

Hazánkban 2016-ban fölmérték a beporzó rovarok létszámát, és ahol kevés a mezsgye, fasor és más táplálékforrás a számukra, ott keveset találtak belőlük. Az Ökológiai Kutatóközpont kiadott egy tájékoztató füzetet Beporzók a kertünkben címmel, amiben gyakorlati tanácsokat adnak a méh- és lepkebarát kert kialakításához. Kovács-Hostyánszki Anikó kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a vadméhek magányos rovarok, nem alkotnak nagy kolóniákat. Nem kell félnünk attól sem, hogy a kertben kirakott méhecskehotelt nagytestű darazsak foglalják el, azok inkább eldugott helyen építik meg a fészküket.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: wikipedia

Baktay Borbála, az NBGK főigazgatója hangsúlyozta, hogy az intézetben minden az agro-biodiverzitás megőrzését szolgálja. Tápiószelén több mint hatvan éve a növények széles körével foglalkoznak az élesztőgombáktól kezdve a kultúrnövényeken át a vadon élő növényekig és a fákig, Gödöllőn pedig a haszonállatokkal. 2019 óta működik közös intézetben a növényi és állati génmegőrzés.

A Pannon Magbankban gyümölcsök, szőlő, dísznövények, gabonafélék és vadnövények magjait őrzik, és évente 6-7 ezer génbanki tételt szabadföldön is kiültetnek.

Az intézet arborétuma látogatható is. Az intézet az Agrárminisztériummal együtt kezdeményezte az év tájfajtája és az év haszonállata megnevezését, amivel a közvélemény figyelmét kívánják felhívni a meglévő értékeinkre, és a fajtahasználat jelentőségére.

Az idén az év tájfajtája a kétszertermő körte lett, amiről Szani Zsolt, a Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztály munkatársa elmesélte, hogy Székelyudvarhelyen és az Őrségben található belőle termő fa. Nevéhez illően kétszer virágzik körülbelül egyhónapos eltéréssel, és augusztus második felében, illetve szeptember közepén érleli a termését. A pomológiai irodalom német eredetűnek tartja, de Takács Sándor piarista szerzetes az 1900-as évek elején megtalálta II. Miksa császár 1556-ban írt levelét, amiben Bánfy Kata háromszor virágzó és kétszer termő körtéjéből származó oltóágat említ.

Az év haszonállata a pannon méh, ami a mézelő méhek krajnai alfajának egy ökotípusa, mutatta be a rovart Zajácz Edit, az NBGK méhészeti osztályának vezetője.

A fajtát 2012-től hívjuk pannon méhnek, morfológiáját azonban már 1934 óta vizsgálják. Potroha szürkével csíkozott, szipókája 6,5 milliméter hosszú, szelíd és szorgalmas méh. Jól tájékozódik, erős tisztogató hajlama van, és jól áttelel viszonylag kevés mézen, tavasszal pedig gyorsan megindul.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/22 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.