0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Biogazdálkodás vagy virágsávok?

Göttingen mellett a helyi egyetem Agroökológiai Tanszé­kének és a Vácrátóti Ökológiai Kutatóközpont kutatói mezőgazdasági földterületeket tanulmányoztak, amelyeken háromféle őszibúza-mező volt. Egy biogazdálkodású, egy virágsávokkal beültetett hagyományos és egy virágsávok nélküli hagymányos mező. A mezők szélein két éven át vizsgálták a vadméhek gyakoriságát.

A különböző termékeken mért adatok egyszerű összehasonlítása arra engedett következtetni, hogy a virágsávokkal ellátott hagyományos vetésterület több méhet vonzhat, mint a biogazdálkodással művelt területek. Ám ezzel még nincs vége. Az adatokat közelebbről megvizsgálva azért ez nem ilyen egyszerű, mivel az egyszerű összehasonlításkor azt nem vették számításba, hogy a hagyományos földeken a virágsávok csak nagyjából a terület 5 százalékát foglalják el, így területarányosan persze itt kevesebb a méhek száma a bioföldekhez képest.

Összefoglalva, a hagyományosan megművelt földekhez képest jellemzően több vadvirágot tartalmazó biogazdálkodás a méhek odavonzását tekintve sokkal sikeresebb.

Azonban a biofarmokon csak fele annyi búza terem, tehát ha a búza mennyiségét is figyelembe vesszük, akkor az azonos mennyiségű terméshez egy 10 hektáros biofarmot egy 5 hektár búzaföldet és 5 hektár virágsávot tartalmazó hagyományos területtel kell összehasonlítani. Ez esetben viszont a hagyományos területen 3,5-szer több lesz a vadméhek száma. Ebben az esetben a biogazdálkodás valószínűleg nem a legjobb mód a vadméhek segítésére.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság