0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 26.

Nyakunkon a pollenszezon

Az időjárási feltételek kedveznek a parlagfűnek, rövidesen tömegesen megjelennek a virágbimbók a növényeken, ami azért fontos információ, mert a jogszabály szerint bírságolható az a földtulajdonos, aki nem végzi el a parlagfű irtását a virágbimbók kialakuláság. Ugyanakkor a parlagfű elleni védekezés össztársadalmi érdek, ezért az irtásban a lehetőségeihez mérten mindenkinek részt kell vennie.

Az elmúlt hetekben a Dunántúlon szinte heti rendszereséggel érkezett a csapadék, ezalatt az ország keleti megyéiben alig esett, erős aszály alakult ki. Az szélsőséges időjárás nagyban befolyásolta a parlagfű fejlődését is.

A csapadékosabb területeken a természetes vegetáció is jobban kordában tudta tartani a parlagfüvet, ugyanakkor a művelt területeken folyamatos volt a parlagfűkelés.

Az Alföld északkeleti részén a természetes vegetáció és a kultúrnövények erős aszálytól szenvednek, gyomelnyomó képességük csökkent, ezért a parlagfű fejlődését már nem gátolják.

A ruderális területek fertőzöttsége változó, jellemzően az utak szegélye a legfertőzöttebb. Június első dekádjában a ruderális, nem bolygatott területeken jellemzően 30-50 centiméter magas a parlagfű, a hajtásvégeken már a legtöbb növénynél megtalálható a bimbókezdemény, Debrecen környékén szórványosan már virágbimbós növények is megjelentek. A szántóföldeken a parlagfű előfordul a táblaszegélyeken, illetve azokon a táblákon, ahol a száraz időjárás miatt a gyomirtó szerek hatása gyengébb volt. A művelt területeken még jellemzően nem fordulnak elő virágbimbós növények, de a hajtásvégeken ott is megjelentek a bimbókezdemények.

Az utak mentén folyamatosan kaszálnak, glifozát hatóanyagú gyomirtással viszont alig találkozunk, vélhetőn a készítmények jelentős drágulása miatt. Az elmúlt napok csapadékos időjárásának következtében a kaszált növények gyorsabban regenerálódnak, az oldalhajtások pár nap alatt megjelennek, ami miatt a kaszálások közötti időt csökkenteni kell.

Az utak szegélyén – ahol lehetséges – továbbra is a kaszálást és glifozát hatóanyagú gyomirtást együtt célszerű alkalmazni,

mivel hatékony megoldást biztosít a parlagfű ellen. A közterületeken végzett kaszálások esetén továbbra is a vágási magasság és a kaszálási forduló határozza meg a védekezés sikerét.

Az időjárási feltételek kedveznek a parlagfű számára, rövidesen tömegesen megjelennek a virágbimbók a növényeken, ezért a további védekezésre nagy hangsúlyt kell fektetni.

A parlagfű irtását a virágbimbók kialakuláság el kell végezni, ezt az élemiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI törvény 17. § (4) pontja előírja. Amennyiben ez nem történik meg, a földhasználó bírságra számíthat.

A parlagfű elleni védekezés össztársadalmi érdek, ezért az irtásban a lehetőségeihez mérten mindenkinek részt kell vennie.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara