Back to top

A magyar bor nagykövetei

A Magyar Bor Akadémia idén ünnepli megalapítása 30. évfordulóját, és a kerek évforduló egybeesik a borakadémia elnökségének tisztújításával. A közelmúltban tartott tisztújító közgyűlésen Koch Csabát választották a Magyar Bor Akadémia elnökévé. Bár az utóbbi évek nem kedveztek a szervezeti életnek, az új vezetőség bizakodva tekint a jövőbe.

Koch Csaba: nagyobb társadalmi szerepvállalásra van szükség
Koch Csaba: nagyobb társadalmi szerepvállalásra van szükség
„Úgy látom, a Magyar Bor Akadémia olyan szellemi értéket, olyan humán erőforrást jelent – elsősorban szellemi értelemben –, ami egyedülálló Magyarországon. Az akadémia eddig is óriási dolgokat tett le az asztalra, hiszen olyan díjakat hívott életre, amelyekkel az egész magyar borkultúra alapjait megteremtette” – utalt a szakember Az Év Bortermelője, Az Év Pincészete díjra és a borakadémia Életműdíjára. Mint mondta,

fontosnak tartja, hogy megőrizzük azokat az értékeket és kiaknázzuk azt a szellemi tudást és tőkét, amit az akadémia felhalmozott. Ehhez viszont aktivizálni kell nemcsak a tagságot, nemcsak a vezetést, hanem mindenkit, akik hajlandó tenni a magyar bor ügyéért.

Ehhez megfelelő anyagi forrást is kell teremteni, hiszen anélkül nem lehet színvonalas munkát végezni. A megfelelő pénzügyi alap lehetővé tenné, hogy szakembereket alkalmazzanak, vagy hogy külsős szakembereket bízzanak meg.

„Hiszek abban, hogy az erőforrások megerősödésével meg tudjuk valósítani az akadémia céljait, amelyek nem változnak az alapjaikban, de időnként le kell porolni őket” – fogalmazott Koch Csaba arról szólva, hogy az akadémia rangjának, társadalmi elismertségének a fokozását tekinti legfontosabb törekvésének.

Egy egyéni érdekek fölött álló szervezetről van szó, amelynek értékek mentén kell dolgoznia, és amibe minden olyan erőt be kellene csatornázni, amely az ágazat jobbításáért küzd Magyarországon. A borakadémia újonnan megválasztott elnöke szerint a szervezetnek aktív szerepet – akár nagyköveti szerepet – kell vállalnia, és ennek jegyében minden szakmai és társadalmi szervezettel minél szorosabbra kell fűznie kapcsolatait, és nem a konkurenciát kell látnia bennük.

„Elsődleges céljaim egyike, hogy a többi szervezettel megpróbáljunk megfelelő kontaktust kialakítani. Emellett fontosnak tartom az akadémia által alapított díjak presztízsének a növelését, ha kell, a megújításukat”

– hívta fel a figyelmet, amibe akár a jelölés, akár a kiválasztás megreformálását is beleértette, hiszen

Koch Csaba: A sikerért meg kell dolgozni
Koch Csaba: A sikerért meg kell dolgozni
Fotó: MMG archív
30 év telt el a kidolgozásuk óta. Nem biztos, hogy az akkor kidolgozott kiválasztási rendszer még mindig ideális. Az elmúlt évtizedekben óriásit változott az ágazat. Ahhoz, hogy megőrizzük Az Év Bortermelője díj tekintélyét, át kell alakítani, a kor elvárásainak megfelelően. Az akadémia több, mint 160 fős tagságában mindazok a borászok benne vannak, akik szakmai sikereikkel előremozdították a magyar borkultúra ügyét. De rajtuk kívül tagjai azok a tudósok, kutatók, oktatók és a borhoz közel álló művészek is – egy széles kör, amelynek a tagjai megkerülhetetlenek Magyarország szőlő- és borkultúrájában.

„Fontosnak tartom, hogy a kulturált borfogyasztás hazai népszerűsítésében a HNT-n keresztül csatlakozzunk a brüsszeli Wine in Moderation programhoz, és valódi, aktív tevékenységbe kezdjünk – és e munkához pénzügyi alapokat lehet szerezni”

– mondta az új elnök, hozzátéve, hogy – amennyiben lesz hozzá ereje az akadémiának – elképzelhetőnek tekinti, hogy közpénzből finanszírozott szervezetté váljanak. Koch Csaba kijelentette, hogy az akadémiai vezetés megújítását garanciának tekinti arra nézve, hogy élővé teszik a szervezet munkáját.

 

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/23 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Dobjunk sertést a grillre!

Az Agrármarketing Centrum nyári sertésfogyasztást népszerűsítő kampányát a grillpartiknak szentelték. Szakemberek, a grillmester és a dietetikus is elmondta, miért is érdemes minőségi magyar sertéshúst fogyasztani, és az hogyan illeszthető be a mai táplálkozási rendbe.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...