Back to top

Biostimulátorok búzában

A mai gazdasági körülmények között még nagyobb jelentőségű, hogy milyen vetőmag kerül a földbe, mondták egybehangzóan az Isterra Magyarország Kft. és a UPL Hungary Kft. szakemberei Tarcsapusztán, a Szentlőrinci Szolanum Kft. szántóján rendezett bemutatón.

Perczel Péter, az Isterra operatív igazgatója felhívta rá a figyelmet, hogy csak fémzárolt vetőmagtól lehet egységes minőségre számítani, és hogy a búzatermesztés költségének csak 10-13 százalékát teszi ki a megbízható vetőmag. Ez az arány idén sem változik, annak ellenére sem, hogy nominálisan emelkedik az ára. A fajtabemutatóra a vállalat legnagyobb forgalmú új fajtáit hozták el.

Vadvári László területi képviselő hozzátette, hogy a cég már Magyarországon is nemesít kalászosokat, és a füzesabonyi állomáson 10 éve folytatott munka eredményeként hamarosan hazánkban létrehozott fajtákkal jelennek meg a piacon.

Vados Csaba: csávázással kiváltható a talajlakó kártevők elleni első kezelés
Vados Csaba: csávázással kiváltható a talajlakó kártevők elleni első kezelés

Tarcsapusztán még francia nemesítésű búzákat mutattak be.

A Cellule több mint tíz éve van jelen hazánkban. Intenzív technológiával meghaladja a 10 tonnát a hektáronkénti hozama. Tavaly és idén a Basilio fajtából adták el a legtöbbet, ami a legkorábbi érésű fajtájuk, rögtön az árpák után aratható. Jellegzetesen smaragdzöld, rövid szárú fajta. Malmi minőségű, korán érő fajta a Complice, ami jó stressztűrő képessége miatt érdemel figyelmet. A Providence fajtát három éve vizsgálják Magyarországon, rekordtermést várnak tőle. A legjobb minőséget termő fajtájuk a Frenetic, amit sötét, acélos magjáról könnyű felismerni. Az Isterra hosszú tenyészidejű fajtája a Concret takarmánybúza.

Kórokozók a maghéj alatt

Az idei termést a tavaly óta tartó szárazság határozza meg, mondta bevezetőként Vados Csaba, a UPL csávázószer termékfelelőse, áprilisban érkeztek először jól hasznosuló esők.

A bemutatóra október közepén vetettek, forgatás nélküli talajművelés után.

A mérsékelt mennyiségben kijuttatott tápanyagot az intenzív fajták jól hasznosítani tudtak. Kukorica volt az elővetemény, amit azért fontos figyelembe venni, mert a szármaradványokon általában fuzárium van, az utóbbi időben pedig már torsgomba és szártörő gomba is lehet, amelyek a búzát is fertőzik. Több kórokozó képes bejutni a maghéj alá, ilyen a fuzárium, a szeptória és a porüszög. E kórokozók ellen mindenképpen érdemes csávázni a vetőmagot, hogy az állomány egészségesen indulhasson fejlődésnek.

A UPL az ipkonazol és imazalil hatóanyagú Rancona iMix csávázószert ajánlja erre a célra. A készítmény hatásspektruma igen széles, mégsem károsítja a csíra­növényt, a vele kezelt állományok erőteljesen kelnek és jól telelnek. A bemutató helyszínén is, a viszonylag késői kelés ellenére, jó állományok indultak a tavasznak.

A Rancona iMix és a Rancona 15 ME készítményeket búza, árpa, rozs, zab és tritikálé csávázására engedélyezték, és bármely AKG programban használhatók.

A készítmények további előnye a mikroemulzó formuláció, ami nagyon jó fedést tesz lehetővé, így a hatóanyagok kontakt és felszívódó hatás kifejtése is tökéletes.

Kártevők és gyomok ellen

Valovics Attila: egyre nagyobb a jelentősége a biológiai készítmények és megoldások használatának
Valovics Attila: egyre nagyobb a jelentősége a biológiai készítmények és megoldások használatának
Talajlakó kártevők ellen igen nehéz a védekezés, hangsúlyozta Vados Csaba. Kevés a hatóanyag és nagyon nehéz eltalálni a kártevőket és így a tavaszi kezelések nem teljesen sikerek. Ősszel még a talajfelszín közelében vannak a drótférgek és a csócsárlók, vagyis rovarölő csávázószer készítménnyel elérhetőek. E célra a cipermetrin hatóanyagú Signal 300 ES készítményt javasolta a szakember, ami közvetlenül érintkezve elpusztítja a talajlakó kártevőket, amellett riasztó hatással van rájuk.

A talajban sokkal kiegyenlítettebb körülmények uralkodnak, mint a növények felületén, ezért a cipermetrin (piretroid) hatóanyag sokkal tartósabb hatású.

A búza gyomirtásával megvárták, amíg minden gyom kikel, márpedig sok vadrepce, szarkaláb, pipacs, pásztortáska és pipi­tér volt a földeken. Egy új terméket, a Xanadu gyomirtót vetették be ellenük, aminek benszulfuron és metszulfuron-metil a hatóanyaga. Előnye, hogy a benszulfuront a búza gyomnövényei „nem ismerik” ezért még a más hatóanyagokra rezisztens gyomok is jól reagálnak rá. Célszerű bevárni a kezeléssel a gyomok kikelését és már ne legyen fagyveszély sem, mert az befolyásolná a gyomirtás hatékonyságát. A Xanadu 100 g/ha és 0,5 l/ha Minstrellel együtt lett kijuttatva, a késői gyomirtási időpont és a gyomösszetétel miatt. A hatóanyagok levélen keresztül szívódnak fel és lassan fejtik ki hatásukat.

Nagyobb gyökérzet, több klorofill

A UPL biostimulátorairól és további növényvédelmi kezelésekről Valovics Attila fejlesztőmérnök adott tájékoztatást. Napjainkban egyre fontosabbak a biológiai megoldások és a növényi élettevékenység célzott támogatása biostimulátorokkal.

A cég tengeri algából fagyasztva szárítással készített biostimulátorokat kínál, amelyeket a különböző kultúrák igényeinek legjobban megfelelő összetételben készítenek.

Tarcsapusztán a búza 2-3 leveles állapotában, 1 literes dózisban juttatták ki a kalászosokra kifejlesztett Tonivit készítményt, a gyökeresedés serkentésére. A szer az említett algakrém mellett 13 százalék foszfort és 5 százalék káliumot tartalmaz. Másodszor a zászlóslevél kiterülésekor használtak biostimulátort, a klorofilltartalom növelésére. A Forthial magnéziummal és nitrogénnel kiegészített algakrémet tartalmaz. A mérések szerint hatására 5-6 százalékkal több klorofill képződik, ami még ennél is nagyobb arányban képes növelni a termésmennyiséget.

Népes hallgatóság gyűlt össze az Isterra és a UPL bemutatóján
Népes hallgatóság gyűlt össze az Isterra és a UPL bemutatóján

A cég legismertebb biostimulátora a stresszkezelésre kifejlesztett Atonik, ami búzában is engedélyt kapott. A bokrosodás végén 0,6 literes dózisban kijuttatva javítja az elágazódást.

Gombaölő szerekből igen széles a UPL választéka. A búza növényvédelmi technológiájában szárba induláskor, a lisztharmatfertőzés megelőzésére a tebukonazol hatóanyagú Conrod készítményt javasolják.

Ugyancsak megelőzésként érdemes használni a levélbetegségek ellen az azoxistrobin hatóanyagú Chamane-t, aminek a zöldítő hatására is építeni lehet. Ez utóbbit Forthial biostimulátorral és egy tebukonazol hatóanyagú szerrel együtt juttatták ki.

Mostanában szeszélyes eloszlású helyi esők alakulnak ki, ezért nem lehet biztosan előrejelezni, hogy várható-e a kalászok fuzáriumfertőzése. Ez egyben azt jelenti, hogy jobb a Conatra készítménnyel megelőzni a bajt. Ezt a virágzás végéig lehet megtenni vele. Metkonazol hatóanyaga ráadásul megdőlés ellen is hatásos, mert visszafogja a szár növekedését.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Paradicsomból műtrágya

Egy új kutatás annak a lehetőségét vizsgálja, hogyan lehet paradicsomból, pontosabban a növényi hulladékból műtrágyát készíteni. A műtrágyák ára az elmúlt időszakban az egekbe szökött, ráadásul számos termék gyártása nem környezetbarát és sok energiát igényel.

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.