0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Légi felderítés és növényvédelem: talán még idén felszállhatnak a kijuttató drónok

Erős szélben és változó légmozgás mellett is jól teljesítenek a mezőgazdasági monitoring drónok, növényvédelemre azonban ilyen időjárási viszonyok között nem ajánlott a használatuk. A dróntechnológiával, a jogszabályokkal és a biztonságos üzemeltetéssel foglalkozik a MyActionCam Kft. és Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozata.

Az innovatív és precíziós gazdálkodásban gondolkodó mezőgazdasági termelők számára szervezett program második bemutatójára a Heves megyei Karácsondon került sor június 21-én.

A célja pedig az volt, hogy a gyümölcstermesztés után a szántóföldön is megmutassák a drónok, hogy mire is alkalmasak.

Az érdeklődéssel elégedettek voltak a szervezők, az időjárással azonban kevésbé – mondta el Damak Ferenc, a 14 éve alapított, drónforgalmazással, -oktatással és -karbantartással foglalkozó MyActionCam ügyvezetője. Ország szerte erős szél fújt, ami nem ideális a permetezéshez, de így is sikerült megmutatni, mire képes a technika. A DJI gyártmányú eszközpark még komolyabb légmozgás és változó szélerősség mellett is stabil maradt.

„A dróntechnológiáról sok gazdálkodó gondolja, hogy sok mindenben szakít a hagyományos megoldásokkal és szinte mindenre alkalmas – emelte ki a szakember -, de a felhasználásának megvannak a határai. A monitoring eszközök erős légmozgás mellett is precízen képesek lejárni a kitűzött útvonalat, de a permetező drónok már nem tudják pontosan kijuttatni a hatóanyagot.”

A MyActionCam egyébként mindkét funkcióra forgalmazza és szervizeli a DJI gyártmányú mezőgazdasági drónokat, de a kijuttatásra alkalmazható készülékek használata egyelőre erősen korlátozott.

Mivel nagyon újszerű technológiáról van szó, egyébként is

kezdetleges a törvényi szabályozás, a felhasználók viszont abban bíznak, hogy a gyakorlati tapasztalatok fokozatosan beépülnek majd a jogszabályokba, és a hétköznapi felhasználás igényeihez idomul a törvényi környezet.

Egyebek mellett ennek érdekében hozták létre tavaly a digitális jólét program keretében a Drónkoalíciót, amiben a szakpolitika mellett a nagyobb felhasználók, forgalmazók és a különböző felügyeleti szervek képviseltetik magukat, több munkacsoportban együtt dolgozva a hazai drónstratégia megalkotásán.

A mezőgazdaság területén egyelőre csak növénykísérletekhez ad ki engedélyt a NÉBIH kijuttató drónok használatára, a gazdálkodók részéről azonban jelentős az igény erre, és mára a nagy integrátor cégek is nyitnak a technológia felé.

A permetező drónok legalizálása már elkezdődött.

A MATE technológiai laboratóriuma június 30-i határidővel vállalta fel a típusengedélyek kiadását. Ha ezek meglesznek, engedéllyel rendelkező növényvédőszerekre és drónpilótákra is szükség lesz.

Damak Ferenc nagyon bízik abban, hogy akár már az idei évben használni lehet majd a kijuttató drónokat a magyar mezőgazdaságban. Információi szerint néhány hatóanyaggyártó már elkezdte a drónok tesztelését, de a képzések bemeneti oldaláról még nem született hivatalos döntés.

A NÉBIH és az illetékes kormányhivatal közzétette a követelményeket, amelyek lényege a zöldkönyv, a B kategóriás jogosítvány, az érettségi vizsga és speciális kategóriára szóló drónvizsga megléte, de ez utóbbi még kidolgozás alatt áll. Vagyis permetező drón irányítására még nem indulhatnak hivatalosan képzések.

Teljesen nyitott, megengedő szabályozás egyébként még egyik EU-tagállamban sincs érvényben ezen a területen.

Inkább az a jellemző, hogy olyan helyeken engedik meg a permetező drónok használatát, amelyeket hagyományos technológiával nehéz lenne kezelni. A monitoringdrónok használata ezzel szemben mindenhol legális. Igaz, lakott területen csak eseti légtérengedéllyel működtethetők, de a nagy mezőgazdasági területek általában nem érintenek ilyet.

A kisebb permetező drónok egyébként 4-5 hektárt képesek lekezelni egy óra alatt, ami azt jelenti, hogy egy átlagos munkanapon időjárástól függően 40-50 hektárral végeznek. A nagyobb teljesítményű gépek 14-16 hektárt szórnak be egy óra alatt, a napi kapacitásuk pedig a 100 hektárt is meghaladhatja. A szakember szerint 30-40 hektár fölött bármilyen gazdaságméretben rentábilis a drónok használata, de 50-60 hektár alatt inkább szolgáltatásként éri meg igénybe venni.

Bár a drónpiacon sok az új belépő, a szakcégek száma jelentős és egyre nő, érdemes jól körülnézni, mielőtt szolgáltatót választ egy gazdálkodó. Csak a referencia garantálhatja a minőségi szolgáltatást.

A MyActionCam együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel a precíziós mérnökszakképzésben, ahol a hallgatók a magas színtű elméleti képzés mellett a drónos ökoszisztéma használatát a gyakorlatban is elsajátíthatják.

Damak Ferenc fontosnak tartja hangsúlyozni: bármilyen innovatív egy gazdálkodó, nem szabad csak drónban gondolkoznia, mivel a használatának csak egy jól felépített technológiai rendszerben van értelme.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu