Back to top

A selyemakác veszélyes kártevője

A lilás rózsaszínű, hosszú, sokporzós, borzas virágcsomóival feltűnő díszt adó selyemakác az utóbbi időben hazánkban is közkedvelt ültetett fa, parkban és házikertben, még utcai sorfának is láthatjuk. Sajnos az ország különböző részein (de nem mindenhol), így Kecskeméten és környékén is jelen van a selyemakác-levélbolha, amely az utóbbi években telepedett meg hazánkban.

Ez a szép fa az utóbbi 25 évben terjedt el nagyobb mértékben Magyarországon. Népszerűségét növeli, hogy virágai tartósan illatosak, szép a lombkoronája és igénytelen. A 6-10 méteres, ernyős koronájú fa júniustól szeptemberig több hullámban virágzik, olyankor a méhek előszeretettel látogatják. Termése 12-18 cm hosszú, lapos babhüvelyhez hasonló. 

Sok értékes tulajdonsága van, gyorsan nő, lapos koronájával jól árnyékol, 6-10 m magasra nő meg. Védett, napos, meleg helyet kedvel, mérsékelten száraz talajt igényel. Bármilyen talaj, még a sós is megfelelő számára.

A selyemakác-levélbolha Ázsiában őshonos faj, ismert Kínában, Koreában és Japánban is. Fajspecifikus, csak a selyemakácot károsítja. Európában először Olaszországban találták meg 2002-ben, majd egy év múlva Angliában is felfedezték, ahová Olaszországból szállított konténeres selyem­akácfácskákkal került. Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Szlovéniában, Svájcban és Franciaországban is leírták megtelepedését. A kártevő szerepel az EPPO (Európai Növényvédelmi Szervezet) veszélyes károsítók listáján, jelenlétét, terjedését ellenőrzik. Európai megjelenése, behurcolása feltehetőleg fertőzött szaporítóanyaggal történt, és Európán belüli gyors terjedéséért is a fertőzött szaporítóanyag lehet a felelős.

Selyemakác-levélbolha által erősen fertőzött fiatal hajtáson a fátyolka tojásai is láthatók
Selyemakác-levélbolha által erősen fertőzött fiatal hajtáson a fátyolka tojásai is láthatók

A kártevő kifejlett állapotban telel át. A levélbolhatelepek a levélen, a levélnyélen és a hajtáson is megfigyelhetők: az apró, alig látható méretű, sárgás színű lárvák, a szintén sárga színű, 1 mm-es nimfák és a kifejlett levélbolhák. A selyemakác leveleit az áttelelt imágók és később a lárvák különböző alakjai szívogatják, a levelek elsárgulnak, lehullanak. A kárt sorfákon, parkokban és házikertekben egyaránt tapasztalhatjuk. A levélbolha táplálkozásával és annak következményeivel rontja a fák szépségét, majd részleges vagy teljes, idő előtti lombhullást okoz.

Az áttelelt kifejlett levélbolhák már kora tavasszal megjelennek, ellepik a rügyek egy részét, később a fiatal hajtások csúcsát helyezik előnybe.

Súlyos fertőzésnél a telepekben több száz lárva, nimfa található szorosan egymás mellett. A kifejlett levélbolhák is aprók, 2 mm hosszúak, vékonyak, színük világos szürkés vagy zöld, szárnyuk áttetsző. Az állatok érintésre azonnal elpattannak, elugranak. Nagy mennyiségű tojást rak, melyből jellegzetes sárga levélbolha kel ki.

A selyemakác-levélbolha jelentős mennyiségű mézharmatot ürít, ami odacsalogatja a hangyákat, darazsakat, és a korompenész is megtelepszik rajta. A selyemakácon valamennyi fejlődési alak megtalálható, így a nimfa is, melyen már láthatók a szárnykezdemények.

Sok sárga tojást rak, a kikelő lárvák együtt szívogatnak
Sok sárga tojást rak, a kikelő lárvák együtt szívogatnak

Természetes ellenségei közül a katicabogarakat és a zengőlegyet figyeltük meg. Ezenkívül a fátyolka is nagymértékben besegít a levélbolha elleni védekezésben, ezt bizonyítja a hosszú száron lévő fátyolkatojások sokasága.

A kártevő elterjedésének megakadályozására tovább kell folytatni a védekezést. Már a telelőre vonuló kifejlett egyedeket ősszel, lombhullás után, vagy rügyfakadás előtt lemosó permetezéssel el kell pusztítani.

Zöld jelzésű készítmény áll rendelkezésre erre a célra, például a Vektafid R. Annak érdekében, hogy a hangyák a természetes ellenséget ne tudják távol tartani, a fák törzsére enyves övet kell feltenni, hogy a hangyák ebbe ragadjanak bele, így képtelenek elérni a fák koronáját. Permetezésre használhatjuk a Laser (2-10 ml/10 l) és a Vertimec Pro (5-10 ml/10 l) rovarölő szert. A készítmények jobban ki tudják fejteni hatásukat, ha a permetléhez mézharmatot oldó, tapadásfokozó Agrol pluszt, vazelinolajat vagy káliszappant adunk. Tegyünk meg mindent, hogy a selyemakácfák érezzék magukat otthon, ne pedig a selyemakác-levélbolha.

Selyemakác-levélbolha lárvája mézharmatot ürít
Selyemakác-levélbolha lárvája mézharmatot ürít

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/5 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

A holland paradicsomtermesztők támogatást kérnek

Egy tavaszi szakmai felmérés szerint a holland üvegházas kertészek többsége gázzal fűt, és az energiaválság olyannyira súlyosan érinti őket, hogy 40%-uk kénytelen ideiglenesen vagy véglegesen felhagyni a tevékenységével. A nehéz helyzetben a kormány támogatását kérik, tudtuk meg Pápai Edittől, a Hágában dolgozó külgazdasági attasétól.

Az Ikea és az Infarm együtt termesztenek egészséges növényeket

Az IKEA három németországi bútorüzletben teszteli az Infarm vertikális farmjait. Céjuk az, hogy a vásárlóit és az alkalmazottait egészségesebb és fenntarthatóbb életvitelre inspirálják.

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...