Back to top

Sztorik habbal és kultúrával

Sztorik habbal címmel négy részből álló talkshow sorozatot indít ismét a Dreher Söripari Emléktár. A beszélgetések során szó lesz építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművészetről és a múzeumok működéséről.

A Dreher Söripari Emléktárba a sört kedvelőknek szinte kötelező ellátogatni, mindenki másnak pedig érdemes, hiszen itt mindent meg lehet tudni, amit a sörről és a Dreher Sörgyárakról feltétlenül tudni kell, áll a sörgyár emléktárának közleményében. Az országban és nemzetközi szinten is egyedülálló tárlat 1979 óta a gyár és a söripar történetének, eszközeinek állandó kiállítása.

Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Fotó: Dreher Söripari Emléktár
A Kőbányai Sörgyár ugyanis 1979-ben, fennállásának 125. évfordulóján nyitotta meg a Söripari Emléktárat, ami nemrég, megnyitásának 40 éves jubileuma alkalmából került felújításra. A 2019-ben kezdődött munkálatok eredményeképpen a sörgyár az immár Dreher Antalról elnevezett út elején egy modern és interaktív sörtörténeti kiállítás várja a látogatókat.

Milyen alapanyagokból készül a sör? Hogy készült a sör régen és hogyan készül most? Milyen sörivási szokások alakultak ki a kezdetektől? Hogy néz ki egy kézi palackozó? Hogyan született meg a Dreher csokoládé? Hogyan lett id. Dreher Antalból a világszerte ismert „Sörkirály”? 

A Sztorik habbal sorozatban a múzeumok mellett az építészet, a képzőművészet és a történelem kap főszerepet. A sör és az építészet kapcsolatát bemutató első epizódból például kiderül, hogy Budapest legalább annyira modern volt a századfordulón, mint napjainkban a Szilícium-völgy. De arra is választ kapnak a nézők, hogy miért az állandó 5 fokos klímát adó pincerendszer közelébe épült a kőbányai sörgyár. A fenti témákról Martin Pilsitz kutató, építészmérnök és Zubreczki Dávid „építészeti mesemondó" és szakíró beszélgetnek Nagy Judit műsorvezetővel.

A múzeumokról, azok szerepéről és jövőjéről Dr. Török Róbert, a Dreher Söripari Emléktár művészeti vezetője és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója, Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, valamint Verbai Lajos, a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény vezetője beszélget.

A gasztro- és sörtörténelem kapcsolatát Saly Noémi művelődéstörténész, Dr. Török Róbert, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója és Katona Csaba történész, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos munkatársa vitatja meg.

A képzőművészeti adásban pedig Fazekas Gyöngyi festő-restaurátor, Bérczi Linda, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke, kulturális menedzser és Dr. Bellák Gábor művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa folytat eszmecserét arról, hogy a képzőművészet hogyan jeleníti meg a társadalmi kihívásokat, hogyan őrzi meg a történelmi és kulturális jelenségeket, értékeket.

A sörtörténeti kiállításon a 19. század előttről származó gépektől kezdve a restaurált Gambrinus-festményen, díszes kerámiákon és reklámplakátokon át a kőbányai helytörténeti tárgyi emlékekig széles tárlattal ismerkedhetnek meg a látogatók.

Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Dreher Söripari Emléktár kiállítása
Fotó: Dreher Söripari Emléktár
A sörgyárak épületei – például az Eiffel iroda által tervezett Léhűtő padlás vagy az Európa egyik legszebb főzőházaként ismert, Zsolnay-csempével díszített helyi védelem alatt álló épület – pedig egyaránt őrzik a nemes hagyományokat és adnak teret a legkorszerűbb technológiának. 

„A Sztorik habbal című videósorozattal célunk az, hogy egy minél tágabb kulturális körképet adjunk és elgondolkodtassuk a nézőket és a látogatókat a múltról, jelenről, a hagyományőrzésről és annak ápolásáról" – mondja Szabó Ibolya, a Dreher Sörgyárak Zrt. vállalati kapcsolatokért felelős vezetője. – A tavaly is hatalmas népszerűségnek örvendő Múzeumok éjszakáján debütál online az első adás, így akik esetleg nem tudnak meglátogatni minket, ebben a formában is bekukkanthatnak hozzánk." A beszélgetések helyszíne a Dreher Söripari Emléktár.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Guppi tenyésztő Európa bajnokság kezdődik

Magyarországon tartják a guppi díszhaltenyésztők Európa bajnokságát és kiállítását augusztus 4-6. között, a Pakson megrendezésre kerülő versenyen mintegy 80 tenyésztőtől 200 halpár érkezett 18 országból - közölte Pasaréti Gyula, a Akvaristák Magyarországi Egyesületének (AME) elnöke az MTI-vel.

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere-ben mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot átölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket

Nyári Biofach

Kivételesen a nyár közepére tűzték ki a biovilág klasszikus februári találkozójának, a nürnbergi Biofach kiállításnak az időpontját. Már mindenki nagyon várta, miután tavaly a járvány miatt csak online verziót szerveztek.

Szakmai túrák Dél-Tirolban

Az Interpoma kiállítást számos program egészíti ki, többek közt szakmai túrákat szerveznek a dél-tiroli almatermesztés, -feldolgozás és -kereskedelem részletes bemutatására. 2022. november 17-19-én 9 program várja az érdeklődőket a világ minden tájáról, amelyekre online lehet jegyet váltani. A túrákon résztvevők minden, de minden kérdésükre választ kaphatnak, hangsúlyozza a kiállítás ajánlója.

Hova dobjuk az aludobozokat a strandszezonban?

Mi a közös egy strandon elkortyolt jeges kávéban, egy fesztiválon felbontott energiaitalban, és egy családi kertipartin elfogyasztott hideg sörben? Azon kívül, hogy mindegyik nagyon jól esik, valószínűleg mindegyiket egy alumínium dobozból iszogatjuk. De vajon mi lesz ennek a doboznak a sorsa? Ha otthon vagy az irodában már megvannak a bevált hulladék kezelési szokásaink, azokat sajnos felülírhatják a nyári hónapok.

A méhészet művészete - A rejtélyes kaptárkövek

Előző esszémben a képzeletbeli „Méhes filmek fesztiválját” azzal a filmmel zártam volna, amelynek eredeti címe Medena zemja (vagyis ’Mézkirálynő’) volt. A film fontos és visszatérő jelenete, hogy főhősnőnk sziklákban lévő méhlakásokat látogat meg, gyakran igen nehezen megközelíthető hegyoldalakban, éppen úgy, mint a tradicionális mediterrán méhészek. Egészen pontosan végigkövethetjük, hogyan dolgozik ezekkel a kőkaptárakkal.

Végre környezetkímélően sörözhetünk

A Diageo italgyártó óriásvállalat bejelentette, hogy 200 millió eurót kíván befektetni Írország első cél szén-dioxid-semleges sörfőzdéjébe, amely egy zöldmezős területen, Kildare megyében épülne.