Back to top

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

Az Egyesült Királyságban lévő godmanchester-i alapítvány, a Woodgreen olyan sérült háziállatokat is befogadott, akiknek gazdái nem engedhették meg maguknak az állatorvosi költségeket - írja a BBC.

Az árak 9,1 százalékkal növekedtek a szigetországban – ami az elmúlt 40 év legmagasabb rátája.

Chris Bennett, a Woodgreen munkatársa szerint

vannak olyan tulajdonosok, akik minden hónapban legalább egy héten át már a legalapvetőbb tápokat sem tudják megvásárolni kedvenceiknek számára.

Fotó: Pexels

A Bank of England arra figyelmeztetett, hogy akár 11 százalékos is lehet az infláció a következő hónapokban, mivel az üzemagyag, az energia, és a élelmiszerárak is növekszenek, és ez jelentős nyomást gyakorol a háztartások pénztárcájára.

Bennett elmondása szerint egyre több ember hívja fel az alapítványt azzal, hogy bár imádják a kutyájukat vagy macskájukat, az etetése már gondot okoz számukra, így segítséget kérnek ehhez.

A Woodgreen állatorvosi ápolója, Vicky Gurney elmondása alapján sok állat érkezik törött végtaggal vagy medencével. Ezek kezelése akár több ezer fontba is kerülhet. Az alapítvány ezért azt tanácsolja a tulajdonosoknak, hogy kössenek biztosítást kedvenceikre. Azonban Gurney elmondása alapján akik eddig kötöttek, azok közül is van, aki felmondja a szolgáltatást, mivel már ez sem fér bele a költségvetésükbe.

A kormány az emelkedő költségekre tekintett két alkalommal rendkívüli támogatással segíti a legszegényebb háztartásokat, melyek közül az első kifizetés július 14-én esedékes.

Több, mint nyolc millió háztartás kapja meg a 326 fontot július végéig (kb. 150 ezer forint), majd még 324 fontot valamikor az ősz folyamán.

Ősszel pedig az összes Egyesült Királyságban lévő háztartás megkapja azt a 400 fontos támogatást (kb. 185 ezer forint), mellyel az emelkedő energiaárakat próbálják kompenzálni. Ehhez jön még a korábban bejelentett 150 fontos (kb. 70 ezer forint) önkormányzati adó-visszatérítés.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elkészültek a Takarmányszállítási támogatás részletei

Az Agrárminisztérium az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs döntése alapján kidolgozta annak a 3 milliárd forint értékű támogatásnak a koncepcióját, amely a történelmi léptékű aszály miatt ellátási gondokkal küzdő állattartók tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásában nyújt segítséget – közölte Nagy István agrárminiszter.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

Horog útja - Szoktatás a környezethez, a feladatokhoz

Miközben kutyánk szocializációjával megalapozzuk a kiegyensúlyozott közös életet, elkezdhetjük tanítani neki a különböző feladatokat. A két folyamat párhuzamosan halad fokozatosan előre, egymást erősítve, segítve.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Jó éve volt a fehér gólyáknak

Az átlagosnál magasabb fiókaszámot mutatnak fehér gólyáink rendelkezésre álló idei költési adatai a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) időközi számítása szerint - tudatta az egyesület szerdán az MTI-vel.

Kevesebbet vásárolnak

Az Egyesült Királyság fogyasztói kezdenek kételkedni a szupermarketben kínált élelmiszerek minőségében, vásárlási szokásaik pedig látványosan változnak az elmúlt negyven év legmagasabb inflációja miatt.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Sportlovak és őshonos fajták

Egyes ősi vagy régi lófajtáink fennmaradása – az állami ménesek feloszlatása után – az úgynevezett köztenyésztésnek volt köszönhető. Jelenleg is van olyan őshonos fajtánk, amelynek a jövője csak a magántenyésztők elhivatottságán múlik. Erről is beszélgettünk Fekete Balázzsal, a Hód-Mezőgazda Zrt. állattenyésztési és kiállítási igazgatójával, aki maga is furioso-north star tenyésztő.

Szelekció a legimpozánsabb agancsokra

Csak néhányan foglalkoznak szarvastenyésztéssel az országban, ezen kevesek egyike a Kaposvár-Toponár székhelyű Deer Trophy Farm, ahol a tenyésztés alapja a sajátteljesítmény-vizsgálat, de emellett a gímszarvasok genetikáját is kutatják. A farm körüli teendőket Bokor Árpád végzi feleségével, akikben 15 éve egy új-zélandi utazás során fogant meg e tevékenység gondolata.