Back to top

A Fili, a kajtatók és a borisszák – múzeumok éjszakája a Vajdahunyadvárban

Több, mint nyolcezren voltak kíváncsiak a magyar mezőgazdaság történetére vagy a magyar szőlő és bor Európában betöltött szerepére a Múzeumok Éjszakáján. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum munkatársai az iskolai közösségi szolgálatos diákokat és más önkénteseket is bevontak a színes programok megvalósításába.

A Fili koncertje
A Fili koncertje
Fotó: mmgm Fb-oldal
A varázslatos éjszakát a Vajdahunyadvár Hunyadi udvarában a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Fili koncertje nyitotta. A koncerten 140 székely gyermek lépett fel: eredeti népdalokat, népdalfeldolgozásokat, történelmi énekeket, valamint klasszikus darabokat adtak elő.

Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a múzeum új időszaki kiállítását. A Megörökített székelység című kiállítás az 1920-as évektől az 1950-es évekig készült archív fotókból válogat. A fényképek a homoród-menti Szentegyházán készültek. Egy falubeli fényképező, minden bizonnyal egy amatőr fényképész készítette őket. A székely közösség tagjaként beállított családi képeket és életképeket is megörökített.

A fényképek mellett a tárlat 20. század eleji székely viseleteket ábrázoló grafikákat és festményeket tartalmaz.

Haáz Rezső, a kiváló pedagógus és néprajztudós kitűnően rajzolt, festett. Az általa a 20. század elején készített grafikákon és festményeken egyrészt gyönyörű székely viseleteket, másrészt a székelyekkel együtt élő népek, népcsoportok viseleteit láthatjuk.

Egy fénykép a Megörökített székelység című kiállításról
Egy fénykép a Megörökített székelység című kiállításról
Fotó: mmgm

A koncertet és az utána következő Artistashowt több száz ember nézte végig, de a Lóközelben című tárlathoz kapcsolt lovasrendőr bemutató is teltházas volt – ahogy tulajdonképpen minden szervezett program.

Árva Anitától, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kommunikációs munkatársától megtudtuk, hogy évek óta

nagy sikernek örvend A magyar szőlő és bor Európában című állandó kiállításukban rendezett tárlatvezetés, ahol a múzeum szakértő kollégája egy-egy pohár bor kíséretében vezeti végig a látogatókat.

„A június elején megnyílt Lóközelben című kiállításban a tárlat kurátora szintén „teltházzal” vezette végig a téma iránt érdeklődőket, de nagy sikernek örvendett a Herkulestől a szolárpanelig című kiállítás is, mely egy válogatás az Iparművészeti Múzeumba került Radvánszky Ferenc-féle óragyűjteményből.”

Látogatók az állandó kiállításon
Látogatók az állandó kiállításon
Fotó: mmgm Fb-oldal

A programok jellege miatt főként felnőtt látogatókra számított a mezőgazdasági múzeum, de ezen az estén feltűnően sok gyermek érkezett a múzeumba és a Vajdahunyadvárba. A Furfangos kajtató című interaktív játék a Magyar mezőgazdaság története című kiállításon vezette végig a látogatókat, így a játék egyes állomásain a tárgyakat is fel tudták fedezni. De a kézműves foglalkozás is sok családot vonzott.

„A Múzeumok éjszakáján muzeológusok, tárlatvezetők, program- és rendezvényszervezők, a gazdasági osztály munkatársai és az üzemeltetési munkatársak összehangolt munkája volt szükséges ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű programot megvalósítsunk A mintegy 50 múzeumi munkatárs mellett iskolai közösségi szolgálatos diákokat és önkénteseket is bevontunk a megvalósításba – mondta Árva Anita.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Múzeumok éjszakája - Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti múzeumban

Az állatok lesznek a középpontban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szombatra, a Múzeumok éjszakájára meghirdetett Állati éjszaka - lovak és kutyák a haderő szolgálatában című programsorozatában.

Sztorik habbal és kultúrával

Sztorik habbal címmel négy részből álló talkshow sorozatot indít ismét a Dreher Söripari Emléktár. A beszélgetések során szó lesz építészetről, gasztrotörténelemről, képzőművészetről és a múzeumok működéséről.

Újragombolt hagyományok a Múzeumok Éjszakáján

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok Éjszakáját idén június 25-én rendezik – immár 20. alkalommal. Ezen az estén mintegy 431 intézmény több mint 2500 programmal várja a látogatókat – jelentette be dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Magyar Zene Házában tartott tájékoztatón.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Régi szőlőmetsző késeink

Évezredeken át a szőlőművelés nélkülözhetetlen munkaeszköze volt a metszőkés. Kialakítása és elterjesztése a görögöknek és rómaiaknak tulajdonítható.

Múzeumot kapott Big Bud, a világ legerősebb traktora

Gyártása 45. évfordulója alkalmából emlékmúzeumot hoztak létre a világ legnagyobb motorteljesítményű mezőgazdasági erőgépének, a Big Bud 747-esnek az USA-ban, Montana államban, Havre-ban.

90 éves a világ legöregebb akváriumi hala

A Kaliforniai Tudományos Akadémia san franciscoi múzeumában él az a tüdőshal, mely a világ legöregebb akváriumban élő hala lehet. Az idős jószágnak még a neve is adott volt ehhez a címhez: Matuzsálem.

Az élet vize, a pálinka

Külsőleg és belsőleg is használható csodagyógyszer a pálinka, tartották régen, és sokan így gondolják ma is. Azért egyre fogy a hívők száma. A pálinka népi gyógyászatban betöltött szerepét, a vele egykor használt füveket, más alapanyagokat, népi gyógymódokat és eszközöket mutat be a keszthelyi Balatoni Múzeum legújabb időszaki kiállítása.

Kiállítással tisztelegnek Kalmár Zsigmond előtt

A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban tárlat nyílt a Kalmár-rosta feltalálójának életéről, munkásságáról. A 80 éve elhunyt Kalmár Zsigmond neve egybeforrt a dél-alföldi város történetével. Gyárat alapított, saját forrásaiból feljesztette a települést, a szociális érzékenysége is legendás volt.

A szőlőszedő puttony

A szőlőszüret nélkülözhetetlen kellékei közé tartozik a puttony, a leszedett szőlőfürtök összegyűjtésére használt teherhordó eszköz. A hagyományos puttony kádárok által készített dongás-abroncsos faedény, amit két heveder segítségével háton hordanak. Felül nagyobb átmérőjű, alja felé keskenyedik.