0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A Fili, a kajtatók és a borisszák – múzeumok éjszakája a Vajdahunyadvárban

Több, mint nyolcezren voltak kíváncsiak a magyar mezőgazdaság történetére vagy a magyar szőlő és bor Európában betöltött szerepére a Múzeumok Éjszakáján. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum munkatársai az iskolai közösségi szolgálatos diákokat és más önkénteseket is bevontak a színes programok megvalósításába.

A varázslatos éjszakát a Vajdahunyadvár Hunyadi udvarában a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, a Fili koncertje nyitotta. A koncerten 140 székely gyermek lépett fel: eredeti népdalokat, népdalfeldolgozásokat, történelmi énekeket, valamint klasszikus darabokat adtak elő.

Dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg a múzeum új időszaki kiállítását. A Megörökített székelység című kiállítás az 1920-as évektől az 1950-es évekig készült archív fotókból válogat. A fényképek a homoród-menti Szentegyházán készültek. Egy falubeli fényképező, minden bizonnyal egy amatőr fényképész készítette őket. A székely közösség tagjaként beállított családi képeket és életképeket is megörökített.

A fényképek mellett a tárlat 20. század eleji székely viseleteket ábrázoló grafikákat és festményeket tartalmaz.

Haáz Rezső, a kiváló pedagógus és néprajztudós kitűnően rajzolt, festett. Az általa a 20. század elején készített grafikákon és festményeken egyrészt gyönyörű székely viseleteket, másrészt a székelyekkel együtt élő népek, népcsoportok viseleteit láthatjuk.

A koncertet és az utána következő Artistashowt több száz ember nézte végig, de a Lóközelben című tárlathoz kapcsolt lovasrendőr bemutató is teltházas volt – ahogy tulajdonképpen minden szervezett program.

Árva Anitától, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum kommunikációs munkatársától megtudtuk, hogy évek óta

nagy sikernek örvend A magyar szőlő és bor Európában című állandó kiállításukban rendezett tárlatvezetés, ahol a múzeum szakértő kollégája egy-egy pohár bor kíséretében vezeti végig a látogatókat.

„A június elején megnyílt Lóközelben című kiállításban a tárlat kurátora szintén „teltházzal” vezette végig a téma iránt érdeklődőket, de nagy sikernek örvendett a Herkulestől a szolárpanelig című kiállítás is, mely egy válogatás az Iparművészeti Múzeumba került Radvánszky Ferenc-féle óragyűjteményből.”

A programok jellege miatt főként felnőtt látogatókra számított a mezőgazdasági múzeum, de ezen az estén feltűnően sok gyermek érkezett a múzeumba és a Vajdahunyadvárba. A Furfangos kajtató című interaktív játék a Magyar mezőgazdaság története című kiállításon vezette végig a látogatókat, így a játék egyes állomásain a tárgyakat is fel tudták fedezni. De a kézműves foglalkozás is sok családot vonzott.

„A Múzeumok éjszakáján muzeológusok, tárlatvezetők, program- és rendezvényszervezők, a gazdasági osztály munkatársai és az üzemeltetési munkatársak összehangolt munkája volt szükséges ahhoz, hogy egy ilyen kaliberű programot megvalósítsunk A mintegy 50 múzeumi munkatárs mellett iskolai közösségi szolgálatos diákokat és önkénteseket is bevontunk a megvalósításba – mondta Árva Anita.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu