Back to top

Ne gyártsunk bioetanolt és termesszünk GMO-gabonát!

Az ukrán kikötőkben még mindig állnak a hajók. Szaporodnak a figyelmeztetések, hogy globális élelmiszer-katasztrófával nézünk szembe. Egy civil jelentését idézi a foodnavigator.com. Eszerint Európának kell olyan lépéseket tennie, amivel elkerülhető az „élelmiszerválság súlyosbodása”. Szerintük Európának kellene kiváltani az ukrán gabonaexportot.

illusztráció
illusztráció
Fotó: pixabay.com
A jelentés összefoglalja a globális élelmiszer-ellátás jelenlegi helyzetét. A gondok az utóbbi évek szélsőséges időjárásával és a COVID elhúzódó hatásával kezdődtek, amit csak fokozott Oroszország támadása Ukrajna, a világ negyedik legnagyobb búza- és kukoricaexportőre ellen.

Egy átlagos évben Ukrajna 400 millió ember ellátására elegendő élelmiszert termel.

Az ukrán fekete-tengeri kikötők orosz blokádja azonban leállította az egyébként exportpiacokra szánt élelmiszerszállítmányokat. Ennek hatására az élelmiszerek világpiaci ára több mint ötödével emelkedett. Az ENSZ világélelmezési programja (World Food Programme) szerint több tucat országban akár 49 millió embert fenyeget az éhínség.

A segélyszervezetek arra figyelmeztetnek, hogy Kelet-Afrikában ez már nem fenyegetés, hanem tény. A Világbank szerint idén 100 millióval több ember fog éhezni, és a globális élelmiszerárak minden 1%-os növekedése további 10 millió embert taszít mélyszegénységbe.

A Világélelmezési Program székhelye Rómában
A Világélelmezési Program székhelye Rómában
Fotó: Wikimedia Commons

A súlyos élelmiszerhiány tovagyűrűző hatásai pedig szembetűnőek: társadalmi nyugtalanság, politikai instabilitás, konfliktusok és tömeges migráció.

A megoldás Európa lehet

A belga székhelyű RePlanet jelentése szerint Európa képes lenne megakadályozni a déli országokban a tömeges éhezést.

„Európa le tudja és kell is győznie Putyin globális élelmiszerzsarolását” – sürgette Mark Lynas, a jelentés szerzője, veterán környezetvédő és a RePlanet társalapítója.

Európának nemcsak az orosz fosszilis tüzelőanyagok vásárlásával kellene felhagynia, hanem kímélnie kellene a megtermelt élelmiszert is.

Aratás
Aratás
Fotó: Csatlós Norbert

A civil szervezet szerint, ha az Európai Unió nem használ bioetanolt, kevesebb húst fogyaszt és növeli a mezőgazdaság termelékenységét, akkor elkerülhető az élelmiszerválság súlyosbodása, ráadásul a klíma- és természetvédelem is nyer a dologgal.

Bioüzemanyag és hús nélkül, de GMO gabonával

Európa naponta 15 millió kenyérnek megfelelő kenyeret éget el autóinak meghajtására, mivel naponta 10 000 tonna búzát alakítanak etanollá – áll a jelentésben. A RePlanet érvelése szerint ha nem lenne az európai üzemanyagokban bioetanol, és leállna a gyártása, a teljes ukrajnai búzaexport mintegy ötöde helyettesíthető lenne.

Búza
Búza
Fotó: Csatlós Norbert

A civil szervezet szerint az európai embereket a húsfogyasztás csökkentésére kellene ösztönözni, ugyanis

jelenleg az EU-ban termelt 274 millió tonna gabonából 160 millió tonnát állatokkal etetnek meg.

A RePlanet adatai szerint az európai húsfogyasztás felére történő csökkentése 80 millió tonna gabonát szabadíthat fel. „A növényi alapú alternatívák felé való átállás azonnal megkezdődhet, ami segít csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását is”, ráadásul a legelőket újra be lehet vetni.

Végül a RePlanet azt javasolja, hogy az Európai Unió gondolja újra, hogy 2030-ra 25%-ra növelje az ökológiai gazdálkodásba vont területek arányát. Azzal érvelnek, hogy az ökológiai termelésben csökken a növénytermesztés termelékenysége, azaz esetünkben a megtermelt gabona mennyisége – becsléseik szerint 20 millió tonnával.

Fotó: Csatlós Norbert

Ehelyett

a civil szervezet szerint az EU-nak engedélyeznie kellene az új biotechnológiai módszerekkel nemesített, illetve előállított növények termesztését.

„Európának fel kellene oldania a biotechnológiai növényekre vonatkozó tilalmi rendszerét, beleértve a transzgénikus és génszerkesztett növényekét is, amelyek elősegíthetik a mezőgazdaság termelékenységét és fenntarthatóságát” – javasolja a jelentés, amely szerint az új transzgénikus és génmódosított növények termelése 20%-os hozamnövekedést eredményezhet, ami összesen több, mint Oroszország és Ukrajna búzaexportja együttvéve.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/foodnavigator.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Európa minden idők legnagyobb madárinfluenza-járványával néz szembe

A magas patogenitású madárinfluenza terjedése Európában eddig a legnagyobb mértékű. A 2021–2022-es szezonban 2467 fertőzés tört ki a baromfik között és az érintett állományokban 48 millió madarat számoltak fel. Ezt az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) írja sajtóközleményében.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

A kenyér útját járják végig a gyerekek a BASF oktatási segédleteivel

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon – hirdeti évek óta a BASF. Az idén új kampányt indítottak, amivel a legfogékonyabb korosztály, a kisiskolások ismereteit szeretnék bővíteni a mezőgazdaságról. Első eredményeikről az Európában egyedülállóan korszerű Pano Pékségben tartott sajtótájékoztatón számoltak be.

A műtrágyákra kivetett exportvámok segíthetik az orosz költségvetést

Moszkva hamarosan a műtrágyákra kivetett exportvámokkal kompenzálhatja az olaj- és gázüzletágból származó bevételkiesést. Közben Putyin bírálta a meglévő uniós szankciókat, és „műtrágya ajándékokat” ígér.