0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Tornaóra a rendelőben

Manapság egyre jobban elfogadott a tény, hogy a gondos gazdi fizioterápiára jár a kis kedvencével. Azok, akiknek nincs kutyájuk, macskájuk, csodálkozó tekintettel szoktak visszakérdezni, hogy miért kell a kutyusnak gyógytorna? A válasz egyszerű, mégis órákon át lehetne sorolni az okokat.

Akisállat praxis mellett egzotikus szakállatorvos és pár éve a kutya-fizioterapeuta is vagyok. Rendelőnkben külön erre a célra kialakított helyiségben dolgozom a mozgásszervi zavarokkal érkező páciensekkel. Kinek van szüksége fizioterápiára? Röviden mindenkinek: fiatalnak, idősnek, aktív sportkutyának, ortopédiai betegségben szenvedőnek, vagy éppen ortopédiai műtéten átesett kis kedvencnek…

A fizioterápia a természet erejével történő gyógyítást jelent. A kezelés során bevitt energia szerinti csoportosítás alapján beszélhetünk mechano-, hidro-, foto-, elektroterápiáról, inhalációs kezelésről, és így tovább. A fizioterápiás kezelések fő célja a megelőzés lenne, ami sajnos a humán gyógyászatban sem bevett gyakorlat. A sportkutyások körében azonban kezd elterjedni, hogy így óvják az állat mozgás szervrendszerének épségét. A megelőzésen túl cél még a fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, ízületi mozgás működésének helyreállítása, ingerületvezetés növelése, vérkeringés fokozása, izomépítés stb. Praxisunkban főként ortopédiai, traumatológiai, neurológiai és geriátriai betegek rehabilitációjában alkalmazzuk a terápiát.

Első alkalommal a páciensek vagy már diagnózissal érkeznek, vagy vizsgálattal állapítjuk meg a problémát (ezt csak állatorvos végezheti el!). Részletes állapotfelmérést követően kezelési tervet készítünk, amelyet a tulajdonossal is megbeszélünk.

Fontos megbeszélni, hogy mit várhatunk a kezelésektől és mi a végső cél. Mivel legtöbb páciensem az ortopédiai műtéten átesettek közül kerül ki, akiknél főként aktív tornát, masszázst és nyújtást alkalmazok, ezért egy ilyen foglalkozás menetét írom le hogy könnyebben elképzelkető legyen egy kutyatornaóra.

A műtét után kb. két héttel, varratszedés után találkozom először a pácienssel. Ekkor részletes állapotfelmérést végzek, ahol megnézem az állapotát, hogyan használja a műtött területet, milyen kondícióban van, mit kell a torna során erősíteni, fejleszteni. Megbeszéljük a gazdival, hogy mi a cél, és azt várhatóan mikor tudjuk elérni. Fontos, hogy a kutya kooperatív legyen, és akár velem, akár a gazdával az előírt feladatokat végre tudja hajtani. Általában a jól elvégzett gyakorlatok végén valami finom falat a jutalom, de dolgozom olyan kutyával is, akinek a dicsérő szó a legnagyobb motivációs eszköz.

Minden torna első és nélkülözhetetlen része a bemelegítés. Ha a páciens fizikai állapota megengedi, akkor rövid séta után elkezdjük bemelegíteni az ízületeket. Azon pácienseknél, ahol az elváltozás nem engedi az aktív mozgást, ott masszázzsal, hőterápiával melegítjük be az izmokat és ízületeket. Az aktív torna során a fokozatosság elvét követem, folyamatosan figyelem, hogyan reagál a páciens az egyes gyakorlatokra, hogyan bírja, léphetünk-e a következő szintre. Nagyon fontos, hogy kerülni kell a túlterhelést, illetve a fájdalmat! Egy túlterhelt izom vagy ízület nem regenerálódik megfelelően és funkciójából is kieshet egy időre, ami a gyógyulásnak gátat szab. A fájdalmas mozdulatsort pedig a páciens nem hajlandó ismételni, elveszíti bizalmát, és a kezelésnek vége szakad. Humán fizioterápiás kezeléseknél gyakori a kellemetlen, fájdalmas beavatkozás, ami természetesen gyógyuláshoz vezet, de állatoknál ezt kerülni kell! A feladatsorokat akár többször is ismételni szoktuk, és ha a páciens állapota engedi, nehezíthetünk a feladaton. A gyakorlatsorok végeztével következik a nyújtás és a lazító masszázs.

Általában heti rendszerességgel jönnek a páciensek és körülbelül egy óra a foglalkozás, de a terápia sikere azon múlik, hogy a tulajdonos otthon hetente többször is végigcsináltatja kis kedvencével a gyakorlatokat.

A kezelés során tehát a bemelegítéstől a nyújtásig minden gyakorlatot meg kell tanítani a gazdinak. A tapasztalatom az, hogy mind a páciens mind a gazdi nagyon élvezi ezeket a foglalkozásokat, hiszen nincs jobb annál a sikernél, amit közösen érnek el.

dr. Landauer Krisztina

állatorvos

Forrás: Kistermelők Lapja