Back to top

Zöldülő növényvédelem, tapasztalatok első kézből – a Bábolnai Gazdanapokon

Elsősorban növényvédő szerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozik a nagy múltú nemzetközi vállalatcsoport, az FMC, de egyre jelentősebb szerepet kapnak tevékenységében a növénykondicionálók, a hagyományos értelemben vett tápanyagok, például levéltrágyák és startertrágyák, valamint biostimulátorok.

Szeretnék figyelemben részesíteni a kisebb, de egyre népszerűbb növénykultúrákat, amelyek termesztéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő termékpaletta
Szeretnék figyelemben részesíteni a kisebb, de egyre népszerűbb növénykultúrákat, amelyek termesztéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő termékpaletta
Fotó: FMC-Agro Hungary
A termékfejlesztés legújabb irányai a biopeszticidekre és a biotermesztésben is használható, öko minősítéssel rendelkező termékekre fókuszálnak. A cég hazai leányvállalata, az FMC-Agro Hungary Kft. hiánypótló szántóföldi és kertészeti újdonságokat, szolgáltatásokat kínál a gazdálkodóknak. Ezekről beszélgettünk Fazekas Károly kereskedelmi igazgatóval.

Az FMC Corporation két amerikai cég összeolvadásával jött létre, amit megelőzött egy dán gyártó cég felvásárlása.

Mindkettő már a múlt század közepétől jelentős szerepet töltött be a növényvédő szerek gyártásában és fejlesztésében. A jelenlegi FMC az európai gyártó - a többi közt a mikrokapszulázott termékek formulázásban kialakított - magas minőségű gyártási technológiáit és az új fejlesztésű rovarölő szerek, valamint az FMC hagyományosan bevált hatóanyagainak minőségét ötvözi. Két éve a legígéretesebb portfólió díját nyerte el az Agro Award nemzetközi minősítő versenyen.

​​​​Fazekas Károly: "Nagyon nyitott, őszinte, közvetlen, vevőközpontú munkát igyekszünk végezni."
​​​​Fazekas Károly: "Nagyon nyitott, őszinte, közvetlen, vevőközpontú munkát igyekszünk végezni."
Fotó: FMC-Agro Hungary
Az FMC számára kiemelten fontos érték a biztonság, mind a mindennapi munkában, a gyártás során vagy akár a közlekedésben, és legalább ilyen lényeges elem, hogy Fazekas Károly szavaival:

nagyon nyitott, őszinte, közvetlen, vevőközpontú munkát igyekeznek végezni.

Ez főként a számos személyes találkozón, a kiemelkedően magas arányú szántóföldi szemlén, területbejáráson és a termelőkkel közös tapasztalatszerzéseken alapul, amelyek során az FMC-vel együttműködve nagyon aktív csapatmunkát végeznek a készítmények hatékonyságának megismerése, a dózisok és időzítések pontosítása érdekében.

Az FMC-Agro-t viszonylag kicsi, de lelkes csapat alkotja, amely multinacionális vállalati rendszerben működik, de szeretné, hogy ennek csak az előnyeit érzékeljék az ügyfelek.

Portfóliójuk folyamatosan alakul át, hiszen jönnek az új termékek, és sajnos, sok ki is esik a forgalomból az EU-szabályozások és a hatóanyagok újra engedélyeztetése kapcsán.

Pótlásuk fontos, mivel a termelők igénylik olyan hatóanyagok helyettesítését, amilyen például a napragforgó, szója és repce szárítására széles körben használt diquat volt.

Az erre a hatóanyagra alapozott készítmények ma már csak szükséghelyzeti engedéllyel használhatók, helyettesítésükre az FMC elindította a hosszú távú megoldást kínáló karfentrazon hatóanyag végleges engedélyeztetését.

Idén még Aurora® Sun technológiaként szükséghelyzeti engedéllyel került forgalomba a napraforgó állományszárítására, de a jövőben várhatóan már végleges engedélyokirattal, stabil megoldást jelent majd a betakarítás előtt.

A Bábolnai Gazdanapokon több területi képviselővel és saját kiállító területtel vesznek részt, ahol az idei évben a kukorica és a cirok kerül főszerepbe
A Bábolnai Gazdanapokon több területi képviselővel és saját kiállító területtel vesznek részt, ahol az idei évben a kukorica és a cirok kerül főszerepbe
Fotó: FMC-Agro Hungary
A kukoricamoly rajzása nagyon erőteljes az idei évben, és mostanra már a második nemzedék is elindult. A magas terményárak miatt jelentős az igény hatékony rovarölő szeres védekezésre. Az FMC Coragen® 20 SC rovarölő szere magasan piacvezető termék. A sikeres védekezéshez, a technológia alapos kidolgozásához is hatékony támogatást biztosít a szaktanácsadó csapat. Egyebek mellett

nyilvános, ingyenes online felületen követhetik a gazdálkodók a kukoricamoly rajzási dinamikáját, hogy időzíteni tudják a védekezést.

Az Arc™ online applikáció mintegy 80 rovarcsapdára épül, amelyek az egész ország területét lefedik.

A változékony időjárás, a hideg- és melegfrontok és a szélsőséges csapadékeloszlás mellett is kiszámíthatóan teljesítő RhizoMagic™ növény- és talajkondicionálójukra olyan nagy volt az idei szezonban a kereslet, hogy többször hiány lépett fel. Nagyon jó tapasztalatokkal alkalmazható szinte az összes szántóföldi és kertészeti növényben. Bár hasonló termékekből bőséges a kínálat, ez a készítmény biostimulátor hatásán túl táplálja is a növényt, mivel makró- és mikroelemeket is tartalmaz.

Az FMC aktuális fejlesztései közül érdemes kiemelni, hogy

akár egy-két éven belül elérhetővé válnak ökotermesztésben is használható biostimulátorai, hosszabb távon pedig nagy hangsúlyt fektetnek a biopeszticidek bevezetésére.

Új generációs biopeszticidjeik nemcsak elérik, hanem meg is haladhatják majd a hagyományos növényvédő szerek hatékonyságát – akár rovarölő, akár gombaölő szerekről beszélünk -, emellett a jelenleg elérhető rövid eltarthatóságú termékekhez képest akár két évig is megőrizik minőségüket. Ilyen hosszú eltarthatósággal rendelkezik a Magyarországon idén bevezetett Accudo® biostimuláns is. „Kicsit későn érkezett, de az öntözéses gazdálkodást folytató zöldség- és dinnyetermesztők már nagyon jó tapasztalatokat szereztek a használatával” – mondta Fazekas Károly.

Az új generációs biopeszticidjeik nemcsak elérik, hanem meg is haladhatják majd a hagyományos növényvédő szerek hatékonyságát
Az új generációs biopeszticidjeik nemcsak elérik, hanem meg is haladhatják majd a hagyományos növényvédő szerek hatékonyságát
Fotó: Csatlós Norbert
Hozzátette: az FMC-nek a hagyományos termékek tekintetében is nagy a felelőssége a biztonságos termékelőállításban, hiszen a Granstar® alapú kalászos gyomirtási technológia piacvezető a tavaszi időszakban, míg a kukoricagyomirtó Diniro® Gold technológiai csomaggal idén átlépték a 100 ezer hektáros eladást, sőt, hiány is kialakult belőle.

A Bábolnai Gazdanapokon több területi képviselővel és saját kiállító területtel vesznek részt, ahol az idei évben a kukorica és a cirok kerül főszerepbe.

Tavaly végleges engedélyt kapott a Successor® TX gyomirtó szer a cirokban, de további termékeken dolgoznak, mivel szeretnék figyelemben részesíteni a kisebb, de egyre népszerűbb növénykultúrákat, amelyek termesztéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő termékpaletta.

A kukoricabemutató növényvédelmi részében az előrejelzésen alapuló Coragen® rovarölő szeres technológia országos tapasztalatairól számolnak be, emellett információs csomagokkal készülnek néhány olyan termékről, amelyeket a jövő évben fognak bevezetni.

„Mi is szeretnénk hallani, eredményesen tudták-e használni a termékeinket

– emelte ki Fazekas Károly -, azokat pedig, akik már ősszel szeretnék beszerezni a jövő évre szükséges növényvédő szereket, el tudjuk látni tanácsokkal, akár szakmai, akár kereskedelmi tapasztalatok alapján. Nagyon fontosnak tartjuk a személyes részvételt és a minél közvetlenebb kapcsolattartást. Mindenkit sok szeretettel várunk a Bábolnai Gazdanapokra!”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

A húsalternatívák jót tesznek a környezetnek, miközben munkahelyeket veszélyeztetnek

A marhahús növényi alapú alternatívái hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, de népszerűségük növekedése befolyással van a mezőgazdasági munkaerőforrásokra, és az Egyesült Államokban több mint 1,5 millió munkahelyet fenyegethet az ágazatban - derül ki egy új gazdasági modellekből.

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.