Back to top

Meddig finanszírozható az almatermesztés?

Jakabszálláson, Tánczos László 23 éves almaültetvényében tartott bemutatót a UPL és a Bayer. A termesztők gondjairól a tulajdonos beszélt bevezetőjében. A klímaváltozás mellett a mind nehezebb gazdasági helyzet és a munkaerőhiány sújtja leginkább a gyümölcstermesztést.

Nem elég a növényvédő szerek kivonása, ami rendkívül megnehezíti a termesztést, az energiaár-emelés és az alacsony termelői árak, a munkaerőhiány tovább szorongatja a termesztőket. Valamilyen menekülő útvonalra van szükség, mondta Tánczos László. Amúgy sok kivont hatóanyag továbbra is használható a humán- vagy az állatgyógyászatban különböző gombás fertőzések kezelésére.

Nehéz védekezni a vértetű és a levéltetvek ellen, mert alig van engedélyezett és hatékony készítmény ellenük.

A nyár második felében jönnek föl az atkák, és ha egy levélen több mint 5 atkát találunk, már elkéstünk a védekezéssel, figyelmeztetett. Az atkaölő szerek hatékonysága 80% körüli, az atkák pedig igen gyorsan szaporodnak, így a permetezésekkel nem tudunk lépést tartani velük, ha későn kezdjük a védekezést. Kivonják a kitinszintézis-gátló rovarölő szereket is, amivel hosszú távon az almamoly elleni védekezés válik sokkal nehezebbé, mert a piretroidok nem elég hatékonyak ellene, vagy nagyon drága készítményt kell használni.

Tánczos László tavaly kivágta a szőlőültetvényét
Tánczos László tavaly kivágta a szőlőültetvényét
Fotó: Horváth Csilla
Az energiaár-emelés fölveti a kérdést, hogy ki fogja az idén hűtőbe rakni az almát, és ha mindenki ősszel akarja eladni a termést, mennyire esik az átvételi ár, sorolta a problémákat. Emlékei szerint 1995-ben is 100 forintért vették meg az Idaredet a termesztőktől, de akkor 150 forintba került egy kiló alma a boltban, ma viszont 600 forint, miközben az átvételi ára nem változott. Szőlőnél is hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy az 1986-os (akkor írta a szakdolgozatát a szőlőtermesztés gazdaságosságáról) 16-17 forintos felvásárlási ár tavalyra 68 forintra emelkedett. Azóta a költségek az ötvenszeresükre nőttek, úgyhogy a szüret másnapján kivágta az ültetvényét Tánczos László.

Mint hangsúlyozza, a végén annál is maradnia kell pénznek, aki dolgozik az növényekkel.

Az eltelt évtizedek alatt sokszorosára emelkedtek a termesztés költségei, kérdés, meddig lehet finanszírozni az öntözést, a kézi munkát, és lesz-e egyáltalán, aki hajlandó dolgozni az ültetvényekben. Védekezni kell a tavaszi fagy és a nyári aszály, a légköri szárazság ellen is, ez mind mind sok munkával és költséggel jár. Tavaly 16 alkalommal permetezett a fagykár mérséklésére, ami 300 ezer forintba került hektáronként, az idén házi gyártású fűtőberendezéssel próbálta megvédeni az ültetvényt. A Jakabszálláson készített géppel 4 °C-kal sikerült emelni a hőmérsékletet.

Jó erőben van a 23 éves almaültetvény
Jó erőben van a 23 éves almaültetvény
Fotó: Horváth Csilla
Most a szárazság és a légköri aszály viseli meg a növényeket, július első három hetében egy csepp eső sem hullott. Márpedig a szárazság nemcsak a növényekre káros, rombolja a talajéletet és ezáltal a talajszerkezetet is. Minden pillanatban ott kell lenni a víznek és a tápanyagnak a gyümölcs fejlődéséhez, hangsúlyozta Tánczos László, a tápanyag-felhasználást pedig havonta levélanalízissel követi nyomon.

Májustól tápoldatozza a fákat, az ő válasza a problémákra ugyanis az, hogy folyamatos tápanyagellátással próbál nagy termést elérni.

Az idén 50-60 tonnás hektáronkénti hozamot vár az 1999-ben telepített ültetvénytől. Fáit tíz évvel ezelőtt 3,5 méterre magasította, a térállás 3,6 x 0,8 méter. A kellő bevételhez a termés mennyisége mellett az alma méretére is figyelni kell, ebben segít a vegyszeres termésritkítás.

Részletes beszámolónkat az ajánlott technológiákról a Kertészet és Szőlészet 31. számában olvashatják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.