0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Ismét lehengerlő formában

Alagon nemcsak a legnagyobb, hanem a legtöbb jó lovat készítő istálló is Stanislav Georgievé. A sampion zsoké és idomár másodszor nyert Magyar Derbyt az idén. A győztes President felkészítése azonban számos kihívást rejtett magában, és a verseny után meg is kellett műteni a lovat.

Az istálló top lovainak jövőbeli tervei mellett azt is megtudtuk, hogy a pálya legjobb hároméves kancája, Dariya Ausztráliában folytatja majd a versenykarrierjét.

Régen nem láttalak ennyire felszabadultan örülni, ilyen hosszan mosolyogni, mint az idei Derby-győzelmed után. Volt ennek valami különleges oka azon kívül, hogy egy ilyen siker után természetesen mindenki nagyon boldog?

A Derbyre való felkészülés mindig izgalmas, habár valójában ez is ugyanolyan verseny, mint a többi. A lovak miatt nyugodt voltam, mert tréningben jól dolgoztak, egészségesek voltak. Az utolsó két hét azonban nagyon stresszesen alakult számomra, mert meghalt az édesapám és hirtelen haza kellett utaznom Bulgáriába. A Derby megnyerése után tudtam igazán felszabadulni. Habár nem vagyok egy mosolygós típus, úgy éreztem, hogy most végre ki lehet engedni a felgyülemlett „gőzt”.

Hogyan élted át belülről a versenyt?

Előzetesen a tulajdonosokkal is azt beszéltem meg, hogy a start után a mezőny közepén helyezkedek, nem messze az élmezőnytől.

Azt is mondtam nekik azonban, hogy a pozícióm a tempótól is függ majd, mert úgy éreztem, hogy President nem szereti, ha verseny közben erőltetik és túl nagy tempót kérnek tőle.

Tréningben azt mutatta, hogy nagyon jó végsebességgel rendelkezik, amihez azonban meg kell spórolni az energiát. Az első 400 méteren nagyon erősnek éreztem a sebességet, ezért hagytam, hogy nyugodtan lábra kapjon. Ezután utolértem a mezőnyt és teli kézből utaztam mögöttük, nem akartam kapkodni vele. Majdnem végig a harmadik-negyedik nyomvonalon haladtunk, mert szerettem volna ideálisan helyezkedni, azaz a befutóban az adott helyzettől függően könnyen akár belülre, akár kívülre menni. A célegyenesben szerencsénkre szabad utat találtunk és a ló igazolta is a kitűnő végsebességét, vagyis az utolsó 400 méteren nagyon elindult és könnyen nyertük a versenyt. Egyébként ő olyan típusú ló, aki ha az élre kerül, akkor mindig csak annyit megy, hogy tartsa a vezető pozícióját, soha nem fog óriási különbséggel nyerni.

Milyen természetű ló President tréningben és versenyben?

A Tai Chi apaságú telivérek általában nem egyszerűek, sokszor önfejűek, nem kedvelik a többi ló társaságát, de vele szerencsére nincsenek gondok, sőt nagyon szereti babusgatást a boxban is. Burai Mihály a lovásza, aki nagyon szereti, és az utazásoknál is mindig ő kíséri.

Tréningben és verseny előtt is nyugodtan viselkedik, csak a startgépben kell jobban odafigyelni rá, mert addigra már elég izgatottá válik.

Versenyben is nagyon jó lovaglás, könnyű vele bárhova helyezkedni, nem húz túlságosan, nem is lustálkodik, jól utazik és adja a tudását, amikor a finisre kerül a sor.

A győzelme a közönség számára is meglepetést okozott, hiszen a jó kétéves szezonja után a Kincsem Parkban a Nemzeti Díjban csupán ötödikként, majd egy hónappal a Derby előtt az Ostinato Díjban csak negyedikként ért célba, a Derby mezőnyéből többen is megverték akkor. Mitől tudott a Derbyben mindenkinél jobb lenni?

Az év első felében a Nemzeti Díj után egészségi problémákkal küzdött, ami arra a futására is kihatott. Ezután kezelnünk kellett a lábát és csak óvatosabban tudtuk készíteni. Az Ostinato Díjat könnyű felhozóversenynek szántuk, a cél az volt, hogy a csúcsformáját a Derbyre érje el.

A verseny után a hivatalos eredményekben olvasható, hogy President a bal első lábára megsérült. Mi történt?

Az egész szezon alatt nagyon oda kellett figyelnünk a lábára; Izing Simon állatorvos folyamatos segítségével tökéletes állapotban tudtuk a Derbyben starthoz állítani.

A verseny azonban megviselte. Két héttel a Derby után meg is műtötték és eltávolították azt a csontdarabot, amelyet az egyenlítőszalag kitépett a lábában.

Az orvos tanácsára a tervek szerint a következő négy hónapot pihenéssel tölti, vagyis idén már biztosan nem fog futni. Az állatorvosunk viszont azzal biztat, hogy ha minden jól alakul, akkor több mint 90 százalékos az esélye annak, hogy jövőre ismét versenyezhet. Ezután persze továbbra is óvatosan kell majd vele bánni, nem lehet túl sűrűn futtatni és inkább puha pályán kell starthoz állítani.

Az Intergaj Istálló tulajdonosai Faust 2020-as győzelme után másodszor nyerték el a Magyar Derby trófeáját. Hogyan ünnepeltetek?

A tulajdonosok elég visszafogottak voltak. Biztosan nagyon örültek, de talán meg is lepődtek, mert az előzetes futások után nem vártak győzelmet.

President az egyetlen lovuk nálad?

Nem, áll nálam egy csikójuk is. Tavaly ősszel Írországban a Goffs yearling-árverésén vettünk egy Highland Reel apaságú mént 14 ezer euróért. Szerintem jó kis ló lesz.

Hogy került hozzád President?

Eredetileg a Sevar Istálló lova volt. A tulajdonosa egy Németországban élő bolgár tenyésztő és futtató, Yusuf Kasim, aki vemhesen vásárolta meg President anyját, majd nála születet meg a csikó.

Először Bulgáriában került tréningbe, de nagyon kicsinek, gyengének tartották és inkább elhozták hozzám. Így kétévesen, májusban került Alagra.

Tényleg kicsi volt, ezért nem siettünk vele, azonban július végén, augusztusban a tréningmunkákban egyre jobban ment, és ahogy a szakmában mondjuk, elkezdte mutatni magát. Azt terveztük, hogy szeptember elején Milánóban futunk vele, azonban a rendezők eltörölték a versenynapot, így akkor döntöttünk el, hogy a Kincsem Parkban a Blaskovich Ernő Emlékversenyben indulunk el vele. Ezt a versenyt meg is nyerte. Ezután keresett meg minket az Intergaj Istálló tulajdonosa, hogy eladó-e a ló. A bolgár tulajdonosa sokáig gondolkodott, végül aztán megvált tőle, hiszen President anyja továbbra is az övé, tenyészt vele és született is már Presidentnek egy teljes testvére, aki idén ősszel érkezik majd hozzám tréningbe.

A Derbyben nemcsak a győzelmet sikerült megszereznie az istállódnak, hanem a második helyezett telivér, Maxim, illetve a nyolcadikként célba ért Régi Csibész is nálad készül. Hogyan értékeled az ő futásukat?

Maximmal nagyon meg vagyok elégedve, nagyon jól futott, viszont a lovaglása nem tetszett. Úgy érzem, hogy Tomas Lukasek, aki egyébként nagyon kiváló, tapasztalt zsoké, ezen a napon nem érzett rá a lovaglására.

A verseny előtt azt kértem tőle, hogy Maximmal helyezkedjen egy másik ló mögé, ahol a ló elengedetten utazhat, majd pedig használja ki a 400 méteres jó speedjét.

Ő viszont végig a mezőny szélén ment vele és talán korán is indította, így a ló a verseny során nem tudott egy kicsit sem megpihenni, levegőhöz jutni.

Milyen további terveid vannak vele?

Maxim szerencsére egészséges maradt a verseny után. Keressük a következő versenyét. A Kincsem Parkban nem igazán találok neki megfelelőt, mert a Szent István Díjban nagy súlya lenne, a Kisbér Díjban pedig az istállótársa, Sambo indul majd. Elképzelhetőnek tartom, hogy legközelebb Németországban, Berlinben áll majd starthoz, majd pedig szeptember első hétvégéjén szóba jöhet Isztambul is. Itt ezen a hétvégén rendezik az International Racing Festivalt. Úgy gondolom, hogy a 2400 méteres nemzetközi Bosphorus Cupban lenne esélye a jó szereplésre.

A másik lovad, Régi Csibész nyolcadik helyét mennyire tartod reálisnak?

Az ő lovaglásával sem vagyok elégedett, mert előzetesen nem volt szó arról, hogy a zsoké az élre álljon vele és ilyen erős tempót diktáljon. Azt gondolom, hogy ha ideálisan lovagolják, az első ötben végzett volna.

Vele azt tervezzük, hogy a következő versenye a Szent István Díj lesz, ahol Maximmal ellentétben számára kedvező a súlybeállítása.

Ezután szeptember 18-án, az Osztrák Derbyt néztük ki a számára. Itt egyébként a terveim szerint két vagy három lovat is indítok. Közéjük tartozik Maxim tulajdonosának, a Jazy istállónak a másik háromévese, Agreement is, akinek időre volt szüksége, hogy beérjen. Nagyon bízom benne, és úgy látom, hogy idővel akár jobb ló is lehet, mint Maxim.

A Derby keretprogramjában az öt nagyversenyből hármat a nálad álló lovak nyertek. Amellett, hogy bizonyára nagyon örültél neki, milyennek láttad a versenyüket, a teljesítményüket?

A sprintversenyben El Prado’s Joy másodikként végzett. Télen kiheréltük, mert állandóan a külső korlát mellé sodródva fut, azonban ez nem hozott megoldást. Nincs semmilyen egészségi problémája, így azt hiszem, hogy ez egy rossz szokás nála, ami miatt jelentős teret veszt minden versenyében. Itt Vain Hope negyedik lett. A kanca két nehéz szezont tudhat maga mögött és úgy érzem, hogy most kezd formába lendülni.

A következő versenyében, a Kozma Ferenc Emlékversenyben szerintem már a legjobbját fogja mutatni.

Itt Sweet Siccu is nagyon jól futott és az ötödik helyen végzett. Nehezen kezelhető kanca, de egyre jobb formákat mutat. Eggi’s Choice a mérföldes versenyt nyerte jó futással. Télen kiheréltük, ami után sokat változott, így versenyben sokkal elengedettebb. Szerintem ezért hosszabb távon is jól beosztható, eredményes lehet. Vele a Kisbér Díjban futunk legközelebb, majd utána a Kincsem vagy az Imperiál Díjat vesszük célba. A Kincsem Díjban rajta kívül Sambo futását is tervezzük, akit ezután még Németországban állítanánk starthoz, október elején. A Buccaneer Díjban szerintem Ocasio Cortez is hozta a formáját a második helyével. A csikók Patay Sándor Emlékversenyében Százados Úrral is nagyon meg vagyok elégedve. A Magányos Díjban Dariya is könnyen győzött. Ő a Magyar Kancadíjra készült volna, azonban úgy tűnik, hogy Ausztráliába vásárolják meg a napokban, így a magyar közönség minden valószínűség szerint már nem látja többet versenyezni.

A Magányos Díjban jól futott a másik kancánk, Provokativ is, aki késői és a puha pályát szereti, így tőle a jövőben komoly fejlődésre számítok.

Összesen hány lóval dolgozol most?

Mintegy hatvan telivér felkészülését irányítom. Ennél többet már nem is szeretnék, sőt lassan elkezdjük őket szelektálni is, hiszen rövidesen kezdődnek az árverések és érkezik majd az új generáció.

Találsz elegendő lovast és lovászt ilyen sok lóhoz?

Igen, szerencsére. Úgy gondolom, hogy nagyon jó csapattal dolgozok együtt az istállóban, a legtöbben már évek óta velem dolgoznak és már összeszoktunk. Ezúton is szeretném nekik megköszönni a lelkiismeretes munkájukat, hiszen a siker mindig csapatmunka eredménye. Ezenkívül nagyon köszönöm a tulajdonosaimnak is a bizalmat!

További sok sikert kívánok a Pegazus nevében is!

Vonczem Gabriella

Forrás: Pegazus