Back to top

Az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része

Az Északi-sarkvidék az elmúlt 40 évben közel négyszer gyorsabban melegedett, mint a bolygó többi része - derül ki a nemrég közzétett kutatásból, amely szerint az éghajlati modellek alábecsülik a sarkvidéki felmelegedés mértékét.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének 2019-es különjelentésében az áll, hogy az Északi-sarkvidék "a globális átlag több mint kétszeresével melegszik" az úgynevezett sarkvidéki erősödésnek köszönhető folyamat miatt.

Ez akkor következik be, amikor a tengeri jég és a hó, amelyek természetes módon visszaverik a Nap hőjét, a tengervízbe olvadnak, amely ehelyett elnyeli azt.

Bár a tudósok között régóta egyetértés van abban, hogy az Északi-sarkvidék gyorsan melegszik, a becslések a vizsgált időszak és az Északi-sarkvidék földrajzi területének meghatározása szerint változnak.

Fotó: pixabay.com

Egy norvégiai és finnországi kutatócsoport a teljes sarkkörre kiterjedően elemezte az 1979 óta - a műholdas adatok rendelkezésre állásának kezdete óta - műholdas vizsgálatokkal gyűjtött négyféle hőmérsékleti adatot.

Azt találták, hogy az adatok szerint az Északi-sarkvidék évtizedenként 0,75 Celsius-fokot melegedett, ami közel négyszer gyorsabb, mint a bolygó többi részén.

"A szakirodalom szerint az Északi-sarkvidék körülbelül kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld, ezért számomra kissé meglepő volt, hogy az általunk mért érték ennyivel magasabb volt." - mondta az AFP-nek Antti Lipponen, a Finn Meteorológiai Intézet társszerzője.

A Communications Earth & Environment című folyóiratban közzétett tanulmány jelentős regionális eltéréseket talált a felmelegedés mértékében az Északi-sarkkörön belül.

A Jeges-tenger eurázsiai szektora például, a Svalbard és a Novaja Zemlja szigetcsoportok közelében, évtizedenként akár 1,25 Celsius-fokot is melegszik. Ez hétszer gyorsabb folyamat, mint a világ többi részén.

A kutatócsoport megállapította, hogy még a legmodernebb éghajlati modellek is körülbelül egyharmaddal kisebb mértékű sarkvidéki felmelegedést jósoltak, mint amit a megfigyelt adatok mutattak.

Elmondták, hogy ez az eltérés annak tudható be, hogy a korábbi modellbecslések elavulttá váltak a folyamatos sarkvidéki modellezés miatt.

"Talán a következő lépés az lenne, hogy felülvizsgáljuk az eddig használatban lévő modellt, és nagyon érdekelne, hogy ezek a modellek miért nem reprodukálják azt, amit a megfigyelésekben látunk, és hogy ez milyen hatással van a jövőbeli éghajlati előrejelzésekre" - mondta Lipponen.

Az Északi-sarkvidék intenzív felmelegedése nem csak a helyi közösségekre és a vadvilágra van mélyreható hatással, hanem az egész világra kihatással lesz.

A grönlandi jégtakaró, amely a legújabb tanulmányok szerint közelíthet az olvadás "fordulópontjához", elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy a Föld óceánjait mintegy hat méterrel megemelje.

"Az éghajlatváltozást az ember okozza. Ahogy az Északi-sarkvidék felmelegszik, a gleccserei elolvadnak, és ez globálisan hatással lesz a tengerszintre" - mondta Lipponen.

"Valami történik az Északi-sarkvidéken, és ez mindannyiunkra hatással lesz."

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Szokatlan módon született vipera Szegeden

A Szegedi Vadaspark terráriumában egy apró rákosi vipera tűnt fel. Mivel csak nőstényeket tartanak, így felmerült a lehetősége, hogy a kicsi szűznemzéssel jött világba. Ennél a fajnál pedig ez lenne az első dokumentált eset erre a szokatlan szaporodási módról.

Geográfusok segíthetik az erdőtüzek előrejelzését és megfékezését

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) geográfusai évek óta dolgoznak egy olyan módszer fejlesztésén, amely hatékonyabbá teheti a kialakult erdőtüzek elleni védekezést, és segítheti azok előfordulásának előrejelzését is - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága a hét elején az MTI-t.

Feloldják az országos tűzgyújtási tilalmat

Feloldja a tűzgyújtási tilalmat a hatóság szerdától Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében is, ezzel Magyarország teljes területén megszűnik a korlátozás - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden az MTI-vel.

A Kutatók Éjszakája idén is felejthetetlen élmény lesz

Európa-szerte megrendezik a Kutatók Éjszakáját a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Az ingyenes eseménysorozatot idén is szeptember utolsó hétvégéjén, szeptember 30-án tartják és természetesen az agrár kutatóhelyek is várják az érdeklődőket.

Nincs más választásunk: öntözni!

Vagy öntözünk, vagy ellehetetlenül a gazdálkodásunk. Ha valakinek eddig kétségei lettek volna ez ügyben, akkor ebben az évben egyértelmű választ kapott rájuk. Az aszállyal megsanyargatott búza után abban bíztunk, hogy majd a kapások valahogy kiegyenesítik az idei évet, de sajnos nem ez történt, tovább romlott a helyzetünk. Még több helyen megégett a kukorica, olyannyira, hogy meg se nőtt, vagy ha címert hányt is, csövet már nem hozott.