Back to top

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

kep_01.jpg

Megan Kingsbury a Kingsbury & Associates LLC elnőke, dél-dakotai szarvasmarha tenyésztő
Megan Kingsbury a Kingsbury & Associates LLC elnőke, dél-dakotai szarvasmarha tenyésztő
Fotó: rapidcityjournal.com
A projekt élén a Kingsbury and Associates és a Sirius Realty áll, mindkettőt Megan Kingsbury, egy dél-dakotai tenyésztő irányítja. A Reutersnek elmondta, hogy az erőmű építése 2023-ban kezdődik, és három évig tart.

A Biden-adminisztráció és a Kongresszus alaposan megvizsgálta a marhahús-ipart, miután a COVID-19 járvány miatt 2020 elején ideiglenesen bezárták a vágóhidakat, így a tenyésztőknek nem vol hova szállítaniuk a szarvasmarhát, a fogyasztóknak pedig húshiánnyal kellett szembenézniük.

Négy nagy cég – a Cargill, a Tyson Foods Inc, a JBS SA és a National Beef Packing Co – az Egyesült Államokban nevelt szarvasmarha körülbelül 85%-át vágja le iparági adatok szerint. A USA kormánya az ágazatban kialakult verseny hiányát okolta az élelmiszerárak emelkedéséért. A húsipari cégek tagadták a vádat.

A Kingsbury projektje körülbelül 1000 szarvasmarhával többet vágna le naponta, mint a jelenlegi csúcsfeldolgozó, a Tyson délkelet-dakotai üzeme.

"Ez az a fajta beruházás, amelyre az iparágnak szüksége lesz az elkövetkező években" - mondta Derrell Peel, az Oklahoma State University egyetemi tanára.

Egyes iparági elemzők szerint azonban az üzem nehezen találhat munkaerőt, a kapcsolatait az ellátási láncban a nulláról kell kiépítenie és vélemények szerint nagyon nehezen lehet nyereséges az alapanyag ellátás szűkössége közepette.

A tenyésztők a történelmi szárazság és az alacsony jövedelmezőség miatt csökkentették az amerikai állomány méretét, így kevesebb szarvasmarha marad a feldolgozók számára levágásra.

Kingsbury azt mondta, bízik benne, hogy az új üzem vezetése meg tudja oldani a szűkös szarvasmarha-ellátási és munkaerő-problémákat. A céljuk, hogy 2500 embert foglalkoztassanak és az Európában, valamint Ázsiában tapasztalt fejlett technológiát alkalmazva a marhahús kevesebb munkaerővel kerüljön feldolgozásra. „Meg kell törnünk azt a régi sztereotípiát, hogy a húsüzem izzasztóműhely” – mondta Kingsbury.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Sarki farkast klónoztak Kínában

A kínai Sinogene Biotechnologies a világon elsőként egy sarki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével hozta létre az állat genetikai másolatát.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben – magyar észjárással

Mintha csak egy amerikai sikertörténetet olvasnánk… Kereset-kiegészítésnek indult a vállalkozás, amely aztán szűk három évtized alatt a maga szegmensében a világ egyik meghatározó vállalatcsoportjává fejlődött.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.