Back to top

Együttműködési lehetőségekről egyeztettek a MATE és a Fiji National University munkatársai

Az Erasmus+ Nemzetközi Kreditmobilitás Program keretén belül a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem négyfős csoporttal tett látogatást a Fiji National University-n (FNU), amely a Fidzsi-szigetek fővárosában, Suvaban található.

Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) képviseletében Simonné Dr. Sarkadi Livia egyetemi tanár (Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet), Dr. Kassai Katalin egyetemi docens (Agronómia Tanszék), Dr. Veres Anikó egyetemi docens (Genetika és Biotechnológia Intézet, Genetika és Genomika Tanszék), valamint Papp Szilvia nemzetközi kreditmobilitás koordinátor (NHÜK) utaztak Suvaba.

A két egyetem kapcsolatának kezdete a 2010-es évek közepére datálódik.

A Fiji National University is részt vett és kedvezményezettje is volt az ERASMUS MUNDUS KITE (Knowledge, Integration and Transparency in Education, Kite.muni.cz) ösztöndíjprogramnak. Ennek keretében az FNU oktatói ösztöndíjban részesültek a Szent István Egyetemre 2015-ben, amely megalapozta a két egyetem közti kapcsolatot. Ezt követően 2018-ben, 2019-ben és 2020-ban az Erasmus KA107 program pályázatában már partneregyetemként nyertünk közösen kvótákat, hallgatói és oktatói/személyzeti mobilitásra egyaránt. A pandémia előtt rövidebb mobilitásra is fogadtunk kollégákat, továbbá három hallgató is érkezett a MATE-ra, akik két szemesztert töltöttek el intézményünkben.

A vendéglátók több területen fejezték ki az együttműködési készségüket
A vendéglátók több területen fejezték ki az együttműködési készségüket
Fotó: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
A MATE kollégáit az FNU-n Prof. Dr. Pasinszki Tibor dékán (College of Engineering, Sciences & Technology) fogadta, aki idén júniusban a MATE-n vett részt személyzeti mobilitásban a KA107 program keretében, majd hazatérését követően előkészítette a MATE munkatársainak látogatását.

A suvai tartózkodás alatt részletes betekintést nyerhettek az FNU intézményi fejlesztéseibe és felépítésébe, amely több területen is eltér a magyar felsőoktatási rendszertől, de ennek ellenére számos ponton igen szoros partneri kapcsolat és együttműködés kialakítására nyújt lehetőséget.

A felsővezetés részéről Dr. William May (Acting Vice-Chancellor) és Professor Lisa Harrison (Pro-Vice-Chancellor, Learning and Teaching) fogadta az egyetem munkatársait.

A szakmai út érdemi részét az egyetem profiljába leginkább tartozó területek megismerésével töltötték a résztvevők. Sokoldalú és színes programot állított össze Prof. Paul A. Iji (Dean, College of Agriculture Fisheries & Forestry), valamint Dr. William Kerua (Assistant Professor, Agribusiness & Extension), akik számos helyi kolléga jelenlétében részletesen bemutatták a kar felépítését, oktatási szintjeit, valamint a felvehető kurzusokat.

A kölcsönös prezentációk után az FNU kísérleti telephelyein folytatódott a látogatás.  Számos egzotikus növényfaj termesztési körülményeiről kaptak felvilágosítást, valamint az FNU állatkísérleti telepén megismerhették az állattenyésztés (elsősorban sertés és baromfi) nemrégen megújított kutatási környezetét.

A vendéglátók több területen fejezték ki az együttműködési készségüket, így például az élelmiszerbiztonság, a növénytermesztés, a növénygenetika és biotechnológia, az állattenyésztés lehetnek a fő irányvonalai a közös együttműködéseknek.

Az FNU jelenlegi legnagyobb kihívása, hogy tapasztalt oktatókat vonjanak be intézményük oktatási rendszerébe. A külföldi egyetemek közül örömmel fogadnák a MATE szakembereit, valamennyi oktatási területről tapasztalatcserére, jó példák megismertetésére. A két egyetem közötti szakmai kapcsolatok megerősítésére az Erasmus+ Kreditmobilitás program kiváló keretet és támogatást biztosít.

Forrás: 
MATE Hírek

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Üres konténerekkel teli raktárak

A legfrissebb hírek szerint újabb globális szállítási gond kezd kibontakozni a túl sok üres konténer miatt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

A jövő vívmányai a mai mezőgazdaságért

A digitalizáció sok mindenben segít, de a valóságtól nem szabad elszakadni. Nem helyettesítik a szakembert, inkább segítőkezet nyújtanak. Hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozók megfeleljenek a mai kor kihívásainak, versenyképesek legyenek, és – ami nagyon fontos – a fiatalok számára vonzóbbá tegyék az agráriumot, megfelelő életpályát nyújtsanak.

A vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

Németország stratégiai tervét is elfogadták

A héten Németország KAP stratégiai tervét is elfogadta az Európai Bizottság, így már formálisan is megvan a 2023-tól kezdődő ötéves időszak agrárpolitikai prioritásainak gyakorlati keretrendszere. Nagyon nagy hangsúlyt kap náluk az ökológiai szemlélet, és általánosságban az a szemléletmód, hogy az agrárvállalkozók a közérdeket szolgáló intézkedéseikre kapnak közpénzt.

A legtöbb élelmiszer magyar legyen a boltokban

Büszkék lehetünk, ha 2030-ra legalább 90 százalékban itthon termelt és előállított termékekkel találkozhatnak a vásárlók az élelmiszerboltok polcain. A stratégiai ágazatban érdekelt vállalkozások megerősítését és fejlesztését szolgáló támogatások ezt célozzák. Interjúnkban erről is beszélt Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.