Back to top

Jó bornak is kell a funky

Az egri Bolyki Szőlőbirtok kapcsán sok minden eszünkbe juthat. Már a pince elhelyezkedése sem mindennapi, hiszen egy régi kőfejtőből alakították ki, de a boraik címkéit is megjegyzi, aki egyszer látta. A pince ősszel bemutatkozó csúcsborának tiszteletére pedig ötcsillagos fesztivált szerveznek, a funk, soul és jazz műfaj nemzetközileg elismert sztárjaival.

Az Egri borvidék két legfontosabb bora a fehér Egri Csillag és a vörös Egri Bikavér, az eredetvédelmi rendszer csúcsát jelentő grand superior borok különlegessége, hogy a borhoz szüretelt szőlő kizárólag egy dűlőről származhat.

A Bolyki Szőlőbirtok elsődleges szempontja a borkészítéskor az elérhető legjobb minőség, ezért régi cél volt, hogy a legmagasabb minőségi kategóriában készítsenek Egri Bikavért.

A puzzle lassan állt össze, végül egy szerencsés területvásárlásnak köszönhetően a 2020-as évjáratból végre négy különböző szőlőfajtából sikerült olyan minőségű szőlőt szüretelni a verpeléti Öreghegy-dűlőben, ami megteremtette az alapot. A pincében, a hordókat kóstolva, majd házasításkor érezhető volt, hogy kivételes bor született.

Bolyki János
Bolyki János

A Bolyki birtok adottságai remek környezetet biztosítanak különböző rendezvénynek, a környék egyik legnépszerűbb helyszíne ez a koncert- és esküvőszervezők körében. A borász-tulajdonos Bolyki János régi vágya volt egy olyan rendezvény, ahol a saját korosztálya igényeit tudja figyelembe venni. Jó borok, finom ételek, minőségi koncertek, izgalmas fellépőkkel, igényes környezetben. Pár szerencsés találkozás után így született meg a Bolyki Funky Jam, a fesztivál, ahol a funk, soul és jazz műfaj nemzetközileg elismert és hazai legizgalmasabb előadói lépnek fel szeptember 16-17-én.

A rendezvény első napján, különleges gourmet borvacsora keretében mutatkozik be hivatalosan a Bolyki Szőlőbirtok csúcsbora, a Bolyki Öreghegy Grand Superior Egri Bikavér 2020.

Egy ilyen alkalomra mindenképpen emlékezetes menüt szerettek volna, ezért régi barátaikat, az encsi Anyukám Mondta étterem és az egri Macok Bisztró csapatát kérték fel, hogy összeállítsanak egy méltó menüt a Bolyki borok főszereplésével. A Macok védjegyének számító szilvásváradi pisztráng éppúgy kóstolható lesz, mint a pince grand superior Hárslevelűjével készített kurcaparti kakas, amit az Anyukám Mondta jegyez. A kulináris élményekről azok sem maradnak le, akik nem vesznek részt a pénteki vacsorán, mindkét étterem kínál majd izgalmas ételeket a fesztivál ideje alatt.

A vacsora után elindul a fesztivál, pénteken a Garami Funky Staff, majd a Big John Whitfield nevével fémjelzett Vienna Groove Unit lép fel. Szombaton kora délután indul a program, két izgalmas és tehetséges hazai előadó, Pintér Petra & Oriol Vandela, majd a Peet Projekt után két igazi világsztár, a Freak Power, majd a Nerio "Papik" Poggi által életre hívott The Soultrend Orchestra mozgatja majd meg a táncoskedvűeket. A műsort mindkét napon DJ Jazzkovács László jazzy-funky partija zárja.

Az biztos, hogy hasonló formátumú premierje még egyetlen magyar bornak sem volt, Bolyki János reméli, hogy az idei Bolyki Funky Jam-et ezután minden évben követi egy újabb izgalmas fesztivál, vannak olyan előadók, akikre régóta vár a magyar közönség.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A vörösbor már nem kedvencük a franciáknak - egyre kevesebbet isznak belőle

A bor a francia kulturális örökség egyik alappillére. Viszont a trendek változnak, most Franciaországban sokkal kevesebb bort isznak, mint egy évtizeddel ezelőtt. A gallok egyik szimbóluma, a vörösbor, de ez iránt csökkent az érdeklődés a legnagyobb mértékben.

Egy pincészet, három borvidék

„Alkotás gondosság, alaposság, értékek, megőrzés, kitartás, szeretet, öröm, szépség, báj, egyszerűség, érzés, értelem, egyediség” – ezen irányelvek mentén hozta létre Zsirai Csaba a Zsirai Pincészetet, amit Zsirai Petra és Kata örökségül kapott édesapjuk elhalálozásával. Álmát lányai teljesítik be, amelyről és a pincészet mindennapjairól Zsirai Kata beszélgetett Viniczai Sándorral, a Borászati Füzetek felelős szerkesztőjével az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Amibe a fűszerpaprika belepirul

A megmérettetést másnapján a Szatymazi Gazdakör, a Szatymaz Község Önkormányzata, a MATE KERTI ZKK Szegedi Kutató Állomás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete, a MTA Kertészeti Albizottság, valamint a SZAB Kertészeti-, Növénybiológiai és Biotechnológiai Munkabizottság nevével fémjelzett előadásokat Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára nyitotta meg.

Etyeki sörsiker Londonban

Több mint 40 ország, közel 700 nevezett tétele között ért el ezüst- és bronzérmet a szakmai körökben a világ legjelentősebb sörversenyének tartott International Beer Challenge-n az Etyeki Sörmanufaktúra, Londonban.

Gyógynövények az ültetvényben

Napjaink széles körben alkalmazott szőlőtermesztési gyakorlataiban jelentős talajbolygatással vagy vegyszerfelhasználással jár a gyomszabályozás, gyomirtás. Ezek sorközti kiváltására már számos takarónövény-magkeverék elérhető, alkalmazásuk elsősorban az ökológiai, biodinamikus vagy AKG előírások szerint működő gazdaságokban terjed. Friss hazai kutatásban a gyógynövények felhasználását vizsgáljuk.

Agrárakadémia a falusi és vidéki turizmusról

Az agroturizmus kihívásairól volt szó a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság kiadó Agrárakadémia sorozatának ötödik állomásán. Az előadók a vidéki turizmus előtt álló kihívásokról és a bennük rejlő lehetőségekről beszéltek.

Mikor árt a legkevésbé az alkohol? Érdekes felfedezés a tudósoktól

Az orvosok és kutatók évek óta állítják, hogy a hosszú távú túlzott alkoholfogyasztás hihetetlenül káros hatással lehet az egészségünkre. Most árnyalták a képet.

Boldog születésnapot HNT!

„Negyed évszázad nagy idő egy szervezet életében. Van mire emlékezni, ezért is hívtuk találkozóra a szakma kiválóságait, segítőinket, a velünk szimpatizálókat”- köszöntötte a vendégeket Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke. A 25 éves évfordulót ünneplő esemény hátteréül impozáns háttérül szolgált a felújított Budavári Palota Magyar Királyi Lovardája.

Várva-várt jótékonyság újborral

Itthon hagyományosan Márton-napkor mutatkoznak be az újborok, ez idén is így van. A Soproni borvidéken dolgozó, fertőbozi Vincellér Borbirtok idén 3 különböző újbort készített, palackok nemes ügyet támogatnak, a Várva Várt Alapítvány munkáját segítik.