Back to top

Fenntartható mezőgazdasági központ az USA-ban

A német Bayer AG digitális mezőgazdasági platformot indított az USA-ban, hogy segítsen az amerikai termelőnek a környezetbarát gyakorlatok bevezetésében, és hogy összekapcsolja őket a fenntartható technológiai megoldásokkal rendelkező beszállítókkal.

Fotó: bayer.com
A Bayer platformja időjárási és talajadatokat, vetőmagokra és gazdálkodási gyakorlatra vonatkozó információkat egyesít, hogy minél jobban személyre szabott javaslatokat tudjon tenni a termelőknek a talajegészség javítására, valamint kibocsátásuk, víz felhasználásuk és a vegyszerhasználat csökkentésére. A platform egyúttal összegyűjti a környezet védelmében elért eredményt, amit egy harmadik fél hitelesít.

A vetőmag- és vegyszergyártó vállalat szerint a független hitelesítésnek köszönhetően a rendszert használó gazdálkodók felárral tudják értékesíteni terményeiket.

A platform arra is képes lesz, hogy az élelmiszergyártók és a bioüzemanyag-előállítók saját ösztönző programokat indítsanak rajta keresztül a gazdálkodóknak, és pontosan az ő környezetvédelmi
szempontjaiknak megfelelő módon állítsák elő a terményeiket.

A platform a Bayer szén-dioxid-programjára épül, amelynek keretében a vállalat felárat fizet a termelőknek, aszerint, hogy a termesztéstechnológiájuk mennyi légköri szén-dioxidot köt meg tartósan.

A rendszert az Egyesült Államok mezőgazdaságában vezetik be, de az eredmények alapján más országokra is kiterjeszthetik.

Forrás: 
reuters.com
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

„Tisztában vagyunk az értékeinkkel és a feladatainkkal”

A nemzeti KAP-stratégia teljes támogatása mellett az ágazat likviditási problémáit, az állami kárenyhítő rendszer hiányosságait és a birtokpolitika visszásságait is kiemelte helyzetértékelésében Nagy Tamás, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöke a szervezet tegnapi közgyűlésén.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.