Back to top

Átadták a 41. Országos Borverseny díjait

Ünnepélyes keretek között zajlott le szerdán, Budapesten a 41. Országos Borverseny (OBV) eredményeinek ismertetése, a minősített borok termelőit megillető díjak átadása. Az ország 22 borvidékéről 232 pincészet nevezett összesen 824 tétellel.

A legeredményesebb borászat 3 nagy aranyéremmel és 2 aranyéremmel díjazott tétellel a Pajzos Tokaj lett a Tokaji borvidékről. A díjakat Dr. Nagy István agrárminiszter, a rendezvény fővédnöke, Légli Ottó a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Borverseny elnöke adták át.

Pajzos Tokaj, a borverseny legeredményesebb borászata
Pajzos Tokaj, a borverseny legeredményesebb borászata
Fotó: viniczai

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke köszöntőjében hangsúlyozta: annyi tehetség és innováció halmozódott fel a magyar bortermelőknél, hogy “most már nem egymással kell versenyeznünk, hanem önmagunkkal”. Mint emlékeztetett, az Országos Borversenyt két év kényszerű szünet után rendezték meg újra. Az OBV mára jóval több, mint verseny, inkább egyfajta fórum, hiszen az értékelést elsősorban a termelők végzik – jegyezte meg.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Elnöksége célul tűzte ki az Országos Borverseny szakmai megújítását.

Az agrár tárcával közösen elfogadott ágazati stratégia is az Országos Borverseny kiemelt szerepét vetítette előre. A borversenyek rendszerében az Országos Borverseny egyúttal a magyar hegyközségi rendszer legfontosabb szakmai rendezvénysorozatát jelenti, és egyben egy szakmai fórumot is.

Az ágazati stratégiában megfogalmazott egységes kiválasztási rendszer elvével összhangban, az OBV súlya is átértékelődött, 2017-től ugyanis a HNT által szervezett kül- és belpiaci promóciós eseményeken bemutatkozó pincészetek kiválasztásának alapjává vált. Az idei Országos Borverseny egy még nagyobb szabású promóciós program minőségi kiválasztási rendszerének alapjává válhat. A HNT idén júliusban 2,6 milliárd forint projektösszegű pályázatot nyújtott be a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Programra, melynek célja a magyar bor eredetvédelmi rendszerének népszerűsítése.

Az OBV a legrangosabb és legnagyobb magyar borverseny,

mondta el köszöntőjében Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos. Nemrég elfoglalt hivataláról szólva ismertette: feladata a közösségi bormarketing és borkommunikációs feladatok koordinálása, valamint a következő évekre szóló stratégia elkészítése. Nekünk az a dolgunk, hogy minden deciliter bornak meglegyen a helye – hangoztatta a kormánybiztos, kiemelve a bormarketing külgazdasági és turisztikai oldalát is.

A magyar bortermelők nem ellenfelei egymásnak, hanem inspirálják egymást; ez viszi előre ezt az ágazatot – mondta el megnyitó köszöntőjében dr. Nagy István agrárminiszter. Dr. Nagy István szerint a magyar agrárium mindig példaként tekint a hazai borásztársadalomra, mert folyamatosan olyan újításokkal lép elő, amelyeket érdemes a többi ágazatnak is követnie. A borászok nemcsak megtalálják, hanem befolyásolják is a fogyasztói igényeket – mondta, hozzátéve:

a siker azon múlik, ki milyen gyorsan reagál, ki milyen innovatív, ki tudja diktálni a trendet.

Noha az OBV verseny, a résztvevők mégsem ellenfelek – emelte ki a miniszter, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a díjazott borászok által felhalmozott tudást fontos a lehető legszélesebb körhöz eljuttatni. A szüret még előttünk áll: a búzánk, a mindennapi gabona biztonságban a csűrben van, a borágazat most dolgozik azon, hogy a pincékben ott legyen a bor – mondta dr. Nagy István.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Pixabay

A HNT az ágazati startégiában kijelölte továbbá azokat a bortípusokat, amelyek a promóciós tevékenység alapját jelenthetik. Ezek a tételek egyúttal az Országos Borverseny különdíjait is jelentik.

 • A legeredményesebb borászat a Pajzos Tokaj lett, amely a vándordíjat vihette haza.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb fehérbora: Paulus Molnár Borház – Paulus Gold Olaszrizling 2021.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb rozébora: Günzer Tamás Pincészete -Rosé 2021.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb vörösbora: Lelovits Tamás Pincészete-Meglepetés – Villányi Kékfrankos Prémium Válogatás 2019.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb gyöngyözőbora: Gál Szőlőbirtok és Pincészet-Gál Anna Rosa 2021.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb pezsgője: Firmánszky Pince-Tokaji Furmint pezsgő extra brut 2020
 • A 41. Országos Borverseny legjobb természetes édes bora: Simkó Pince – Tokaji Eszencia 2016.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb bio bora: Dobosi Birtokközpont – Bio Sauvignon blanc 2021.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb hazai nemesítésű fajtából készült illatos fehérbora: Petőcz Pincészet – Cserszegi fűszeres 2021.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb Kárpát-medencei fajtából készült nagy száraz fehérbora: Pajzos Tokaji Furmint Selection 2019.
 • A 41. Országos Borverseny legjobb Kékfrankos alapú vörösbora: Thummerer Pince-Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018.

Részletes eredmények az orszagosborverseny.hu oldalon olvashatók.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/HNT

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elindult az NLSF Program a fogathajtó szakágban

A Magyar Lovassport Szövetség előterjesztésére Magyarország kormá­nyá­nak támogatásával 2022-ben elindult a Nemzeti Lovassport és Sport­lótenyésztési Program. Az elsődleges elképzelések szerint csak a három olimpiai szakágat érintette volna, de az eredményességeket figyelembe véve a lovastorna és a fogathajtó szakágak is részeseivé váltak a programnak.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

A KAP II. pillére szerinti vidéki együttműködések különböző formái

Az együttműködések támogatásának egyik általános célja az agrárium és a helyi közösségek tagjainak ösztönzése a közös cselekvésre és közös projektek megvalósítására. Tekintettel a magyar mezőgazdaság strukturális helyzetére, valamint a közeli és a távolabbi jövőben formálódó kihívásokra, a fenntartható mezőgazdaság megvalósulásában a gazdálkodói együttműködéseknek kiemelkedően fontos szerepe van.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Az ünnepek előtt nagyobb forgalom várható a borpiacon is

Az ünnepek előtt emelkedő forgalomra számít, hosszabb távon pedig stabil nyereséget remél a Grand Tokaj, Tokaj-Hegyalja legjelentősebb bortermelője.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.