Back to top

A humuszképzésről tanítanak

A német mezőgazdasági minisztérium szerint a mezőgazdasági talajok központi szerepet játszanak a klímavédelemben, és erre már nagyon korán fel kell hívni a leendő szakemberek figyelmét. Ennek támogatására az agrár-szakképző iskolákban Humuszmegőrzés és humuszképzés címmel indítottak új képzést.

Fotó: Rimóczi Irén
Az éghajlatváltozás óriási hatással van a humuszos talajokra, és már most kihívások elé állítja a mezőgazdaságot.

A jelenlegi tanulmányok szerint a felmelegedés miatt egyre nehezebb megőrizni a talaj humusztartalmát, holott az elengedhetetlenül fontos a víz-, táp­anyag- és CO2-raktározáshoz.

Ápolnunk kell a talajt, mert az a mezőgazdasági termelés feltétele, hangsúlyozta Michaela Kaniber bajor agrárminiszter, és hozzátette, hogy a klímaváltozással a mezőgazdasági talajok humusztartalmának növelése egyre fontosabbá válik. A projekt keretén belül a tanulók a saját intézményük üzeméből két különböző helyen talajmintát vesznek, majd a tanárokkal együtt kiértékelik azokat, és stratégiákat állítanak fel a humusztartalom optimalizálására. A saját példákon alapuló aktív eszmecsere a fenntartható gondolkodást kívánja átültetni a mindennapi életbe és szakmai gyakorlatba. A kezdeményezést a minisztérium összesen 60 ezer euróval támogatja.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/taspo.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/35 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.

A méhészeti ágazat változásai

A magyar agrárium egyik nemzetközi jelentőségű, kiváló termékeket előállító, nagy szaktudást és sok élőmunkát igénylő ágazata a méhészet. Az elmúlt évtizedben számos intézkedés segítette a méhészetet, amivel a magyar méhészek versenyképessége erősödhetett.

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.