Back to top

Elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt

Az idei aszály nyomai sem voltak láthatók a kertbarát körök Stefánia palotában rendezett terménybemutatóján. Szemnek-szájnak gyönyörű termények várták az érdeklődőket frissen és feldolgozva egyaránt. Az idén 50 éves honvéd kertbarát tagozat születésnapjára emlékfát is ültettek a Honvéd Kulturális Központ kertjében, a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny díjait pedig Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára adta át.

András Károly, Radványi Imréné, Harcz Endre és Keszthelyi Gyula selyemmirtuszt ültetett a Stefánia palota kertjében
András Károly, Radványi Imréné, Harcz Endre és Keszthelyi Gyula selyemmirtuszt ültetett a Stefánia palota kertjében
Fotó: Horváth Csilla
Az utóbbi években nőtt ki a rendezvény a Stefánia palota kertjébe, mondta köszöntőjében Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a 2400 tagot tömörítő Budapesti Nyugállományúak Klubja elnöke. A kertbarátok kiállítása bevonzza a járókelőket is, akik mosolyogva, a kerti termények látványától is felüdülve mennek tovább. A klubelnök soron kívül oklevelet adott át a kertbarát tagozat elnökének, Radványi Imrénének, aki fáradhatatlan munkával szervezte az idei, születésnapi rendezvényt.

Az ötvenéves honvéd kertbarát tagozat tagjai közül a Honvédelmi Minisztérium Aranykor kitüntető cím ezüst fokozatát kapta Nagy Béla nyugállományú ezredes és a Honvédelemért kitüntető cím második fokozatát Radványi Imre nyugállományú ezredes. Mindketten hosszú évtizedeken át aktívan segítették a tagozat munkáját.

A kertbarátság alapja a közösségi tevékenység, ahogy azt 1916-ban a diósgyőri vasmunkások elkezdték, ezt tekintik a kertbarát mozgalom kezdetének,

mondta köszöntőjében András Károly, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke. Nagyon sok múlik a jó vezetőn, aki lelkesíti a kertbarátokat, ahogyan azt honvéd kertbarát tagozat elnökei tették. Ragyogó eredményeket értek el szakmailag és közösségépítésben egyaránt.

A honvéd kertbarát tagozat elnöke, Radványi Imréné vette át a Bálint György emlékérmet Récsey Antóniától
A honvéd kertbarát tagozat elnöke, Radványi Imréné vette át a Bálint György emlékérmet Récsey Antóniától
Fotó: Horváth Csilla
A Váci utcai tisztiklubban alakult meg 50 éve a kertbarát kör, Bálint György szakmai vezetésével, elevenítette föl a kezdeteket Radványi Imréné. A 16 taggal indult tagozat létszáma napjainkra 80-ra bővült, és baráti szálak szövődtek mindannyiuk közt. Fontosnak tartják megismerni a legújabb kertészeti módszereket, rendszeres szakmai előadásokat hallgatnak, kirándulásokra, kertlátogatásokra járnak.

A honvéd kertbarát tagozat örökös tagjáról, a két éve elhunyt Bálint Györgyről özvegye, Récsey Antónia emlékezett meg.

Földbirtokos családban beleszületett a gazdálkodásba, élete végéig a munka volt a legfontosabb a számára. Ápolt kerteket Budapesten, vezette a mányi állami gazdaságot, majd a szakcikkei alapján fölkérték a Kertészet és Szőlészet szaklap főszerkesztőjének. Sokat járt a gazdák közé, hogy megismerje a gondjaikat és átadja tudását vagy éppen tanuljon tőlük. Nyugdíjba vonulása után, a televízióban szerepelve lett az ország szeretett Bálint gazdája. A honvéd kertbarát tagozat szakmai vezetését 15 évig vállalta, de soha nem szakadt meg a kapcsolata a kertbarátokkal. Emlékére egy Bálint György érmet adott át a tagozat vezetőjének Récsey Antónia, és a rendezvény alatt Bálint gazda könyveit, néhány emléktárgyát is bemutatta a Stefánia palota folyosóján berendezett tárlaton.

Az tudja legjobban méltányolni a terménybemutatót, aki maga is kertet ápol
Az tudja legjobban méltányolni a terménybemutatót, aki maga is kertet ápol
Fotó: Horváth Csilla
A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora után került sor a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny eredményhirdetésére. A díjakat átadó Feldman Zsolt példaként állította a kertbarátokat az emberek elé, mert mint mondta, napjainkban azért kell küzdeni, hogy ne csak gyep és tuja legyen a kertekben, hanem virág, zöldségek és gyógynövények is.

A bemutatón ezt a sokféle ízletes és szemet gyönyörködtető terményt vonultatták föl a résztvevők.

Ez a mozgalom azt is megcáfolja, hogy a kert az elvonulás, magunkba fordulás helye – elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt, jelentette ki.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Az illatos Tramini és értékes utódai

Sok kedvező tulajdonsága miatt magyar szőlőnemesítők is használták keresztezéseikhez a Piros traminit. A fajta átadta utódaiba a jó cukorgyűjtő hajlamot, a fagytűrést, a termékenységet és a korai érést. Három államilag elismert fehérborszőlő született ezekből a keresztezésekből, mindegyik zamatos minőségi bort ad.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

Zöldség- és gyümölcstermelői szervezetek támogatása

Az alábbiakban a zöldség-gyümölcs termelői szervezetek támogatására vonatkozó új elemeket tekintjük át az Európai Unió 2023-2027 közötti Közös Agrárpolitikájában. A jelen és a jövő az innováción és a technológiai fejlődésen túl az elismert termelői szervezetek által benyújtott, a felelős hatóság által elfogadott operatív programokban szereplő, az ágazati célkitűzéseket szolgáló tevékenységek végrehajtása nyomán alakul.