0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 22.

Elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt

Az idei aszály nyomai sem voltak láthatók a kertbarát körök Stefánia palotában rendezett terménybemutatóján. Szemnek-szájnak gyönyörű termények várták az érdeklődőket frissen és feldolgozva egyaránt. Az idén 50 éves honvéd kertbarát tagozat születésnapjára emlékfát is ültettek a Honvéd Kulturális Központ kertjében, a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny díjait pedig Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára adta át.

Az utóbbi években nőtt ki a rendezvény a Stefánia palota kertjébe, mondta köszöntőjében Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok, a 2400 tagot tömörítő Budapesti Nyugállományúak Klubja elnöke. A kertbarátok kiállítása bevonzza a járókelőket is, akik mosolyogva, a kerti termények látványától is felüdülve mennek tovább. A klubelnök soron kívül oklevelet adott át a kertbarát tagozat elnökének, Radványi Imrénének, aki fáradhatatlan munkával szervezte az idei, születésnapi rendezvényt.

Az ötvenéves honvéd kertbarát tagozat tagjai közül a Honvédelmi Minisztérium Aranykor kitüntető cím ezüst fokozatát kapta Nagy Béla nyugállományú ezredes és a Honvédelemért kitüntető cím második fokozatát Radványi Imre nyugállományú ezredes. Mindketten hosszú évtizedeken át aktívan segítették a tagozat munkáját.

A kertbarátság alapja a közösségi tevékenység, ahogy azt 1916-ban a diósgyőri vasmunkások elkezdték, ezt tekintik a kertbarát mozgalom kezdetének,

mondta köszöntőjében András Károly, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke. Nagyon sok múlik a jó vezetőn, aki lelkesíti a kertbarátokat, ahogyan azt honvéd kertbarát tagozat elnökei tették. Ragyogó eredményeket értek el szakmailag és közösségépítésben egyaránt.

A Váci utcai tisztiklubban alakult meg 50 éve a kertbarát kör, Bálint György szakmai vezetésével, elevenítette föl a kezdeteket Radványi Imréné. A 16 taggal indult tagozat létszáma napjainkra 80-ra bővült, és baráti szálak szövődtek mindannyiuk közt. Fontosnak tartják megismerni a legújabb kertészeti módszereket, rendszeres szakmai előadásokat hallgatnak, kirándulásokra, kertlátogatásokra járnak.

A honvéd kertbarát tagozat örökös tagjáról, a két éve elhunyt Bálint Györgyről özvegye, Récsey Antónia emlékezett meg.

Földbirtokos családban beleszületett a gazdálkodásba, élete végéig a munka volt a legfontosabb a számára. Ápolt kerteket Budapesten, vezette a mányi állami gazdaságot, majd a szakcikkei alapján fölkérték a Kertészet és Szőlészet szaklap főszerkesztőjének. Sokat járt a gazdák közé, hogy megismerje a gondjaikat és átadja tudását vagy éppen tanuljon tőlük. Nyugdíjba vonulása után, a televízióban szerepelve lett az ország szeretett Bálint gazdája. A honvéd kertbarát tagozat szakmai vezetését 15 évig vállalta, de soha nem szakadt meg a kapcsolata a kertbarátokkal. Emlékére egy Bálint György érmet adott át a tagozat vezetőjének Récsey Antónia, és a rendezvény alatt Bálint gazda könyveit, néhány emléktárgyát is bemutatta a Stefánia palota folyosóján berendezett tárlaton.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes műsora után került sor a Budapesti kertbarátok legszebb kertjei verseny eredményhirdetésére. A díjakat átadó Feldman Zsolt példaként állította a kertbarátokat az emberek elé, mert mint mondta, napjainkban azért kell küzdeni, hogy ne csak gyep és tuja legyen a kertekben, hanem virág, zöldségek és gyógynövények is.

A bemutatón ezt a sokféle ízletes és szemet gyönyörködtető terményt vonultatták föl a résztvevők.

Ez a mozgalom azt is megcáfolja, hogy a kert az elvonulás, magunkba fordulás helye – elismerésre méltó, amit ez a közösség véghez vitt, jelentette ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu