Back to top

Próbálják ki a precíziós technológia lehetőségeit

Különböző szakembereket köt össze az Agrárközösség, hogy adminisztratív és szakmai oldalról is támogassa a gazdálkodókat. A 35. Bábolnai Gazdanapokon az MMg-Agrárközösség precíziós szaktanácsadási ponton lehet megismerni a tevékenységüket.

A cég könyveléssel, hitelezéssel, pályázatírással és mezőgazdasági szaktanácsadással foglalkozik, tudtuk meg Balogh Leventétől. Most indulnak a megnyert precíziós pályázatokhoz a precíziós felmérések, amikor drónnal végigrepülnek a gazdaság fölött, és felmérik a területet. Ez alapján jelöli ki a talajtani szakirányító a geopozicionált talajmintavételi pontokat, de a növényorvos is pontos képet kap a lehetséges kockázatokról. Miután elkészültek a talajminta-vizsgálati jegyzőkönyvek, ki lehet jelölni az úgynevezett menedzsment zónákat, ahol azonos módon lehet trágyázni, talajmunkát végezni és hasonló hozam várható.

A felmérés és tervezés végén megszületett fájl pedig a precíziós vezérlésű munkagépekbe táplálható.

Ez az első és legáltalánosabb terv már alkalmas arra, hogy a pontos tápanyag-adagolás révén megtakarítást lehessen elérni, hangsúlyozta Balogh Levente.

Később az állomány drónos felmérésével azonosítani lehet a növényvédelmi problémákat, ami lehetővé teszi a megelőzést és a foltkezelést, amivel kevesebb növényvédő szerre van szükség és környezetvédelmi szempontból is kívánatos gyakorlat. Nem véletlen, hogy a cég partneri közt számos AKG és ÖKO gazdálkodó is van.

A beérkezett adatok alapján a szaktanácsadók további segítséget tudnak nyújtani a fajtaválasztásban, esetleg a kultúraváltásban is, amikor úgy látják, hogy a terület adottságait egy másik növényfaj termesztésével jobban ki lehet használni.

Az a céljuk, hogy minden gazdát elmozdítsanak a digitalizáció irányába, mert ha látják az első eredményeket, amelyek különösebb drága beruházás nélkül megvalósíthatók, ráébrednek a precíziós gazdálkodás előnyeire. A jövőben mindenképpen több termést kell betakarítani a termőföldekről, amihez nagy segítség ez a technológia.

Az Agrárközösség az ABS Drone céggel működik együtt a felmérések és a növényvédelem során is. Partnereik legtöbbje szántóföldi gazdálkodást folytat, állattartók, valamint néhány gyümölcsös gazdaság is igényt tart a szaktanácsaikra.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Ismeretterjesztés közérthető tudományossággal - Dr. Pepó Péter, Adorján János-díjas professzor

Az agrárszakma jeles képviselői körében meghitt ünnepségen vette át az idei Adorján János-díjat Dr. Pepó Péter, a Debreceni Egyetem tanára az MTA doktora, Dr. Gyuricza Csabától a MATE rektorától, Sári Enikőtől, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezető igazgatójától, Bárdos B. Edittől, a Magyar Mezőgazdaság főszerkesztőjétől, és Hájos László senior főszerkesztőtől a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Fenntartható vízgazdálkodás az élhető jövőért

Hosszútávon fenntartható vízgazdálkodást kell kialakítani, amely az állampolgárok mellett a gazdálkodóknak is élhető jövőt teremt – hangsúlyozta Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára Prágában, a cseh elnökség keretében megrendezett BIOEAST konferencián.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.