Back to top

Hogy került a holdkőzet a jurtába?

Nagy volt a forgalom a Marton Genetics jurtája körül a 35. Bábolnai Gazdanapokon. A kiállítási installáció minden eleme a magyar vetőmag múltját és jövőjét kapcsolta össze. A múltunk a búza alapú vadkovásszal készült kenyér, a jövőnk pedig, hogy a martonvásári vetőmagok eljussanak a Marsra.

Szántóföld a Holdon | MMG

A cégnél nagyon büszkék a magyar vetőmag nemesítés hagyományaira, ami közel 130 éves múltra tekint vissza, hangsúlyozta Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezetője. Mostani céljuk, hogy ezt a tudást, vetőmagot visszajuttassák Közép-Ázsiába, ahonnan a magyarság is származik. Mindezt egy kisfilmben is bemutatják a jurtában.

Sándorfy András és Nagy István a Marton Genetics jurtájában
Sándorfy András és Nagy István a Marton Genetics jurtájában
Őseink törzsmaradványai ma is ott vannak ezekben a közép-ázsiai országokban, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Kirgizisztánban, ahol egy jelentős agrár- és élelmiszeripari robbanás várható. Ugyan nem olyan értelemben, mint itt Európában vagy Észak-Amerikában, ahol már a digitális technológia kezd uralkodóvá válni, hanem mennyiségi növekedés - ezt pedig a nálunk meglévő tudással tudjuk segíteni, azt visszajuttatni hozzájuk. Étkezési kultúránk ugyanis összeköt minket: míg másoknál rizs, batáta vagy banán az alapélelmiszer, addig nálunk a búza alapú, vadkovásszal kelesztett kenyér és lepény, ami semelyik más népcsoportra nem jellemző - mondta Sándorfy András.

- Mi Martonvásáron nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a búzáink minden körülménynek ellenállnak. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy több mint 70 éve gyűjtjük ezeket az ősi búza genetikai forrásokat

- tette hozzá az ügyvezető.

- És mikor jut el a martonvásári búza a Holdra?

- Nagyon jó kérdés. Megkockáztatom azt, hogy lehet, hogy előbb eljutunk a Marsra. Tettünk egy vállalást, hogy 2027-re a NASA Mars programjával együttműködve magyar vetőmagot, magyar genetikai alapot fogunk eljuttatni a Marsra 2027-ig - mondta Dr. Balla Zoltán, a Marton Genetics Kormányzati és vállalati kapcsolatokért felelős vezetője.

Balla Zoltán a holdkőzetet mutatja Nagy Istvánnak
Balla Zoltán a holdkőzetet mutatja Nagy Istvánnak
A jurta közepén bemutatott holdkőzetről elmondta: ez egy modellezés része, az aszályos időszakhoz van köze, amit most Magyarországon és Európa-szerte átélünk. Olyan klimatikus viszonyok közt kell most termeszteni, hogy az akár a Holdon is lehetne. Ezek a viszonyok között terméket, produktumot létrehozni nem könnyű, ezt szimbolizálja a Hold.

- Az installáció része egy kukoricasor is, ami nem helyben nőtt, hanem a kiállítás előestéjén szálanként helyezték el.

- Viccesen azt is mondhatnám, hogy olyan varázsvetőmagokkal rendelkezünk, hogy a kiállítást megelőző este elvetettük, és láss csodát, a kiállításra ilyen gyönyörű hibrid növényeink nőttek, amik már termést is hoztak, mondta Sándorfy András. Az idei aszályos időszakot minden gazda megszenvedte, de különösen a hibrid növények, leginkább a kukorica sínylette meg. A jurta mellett bemutatott installáció a Mosonmagyaróvár és a Győr között található Dunai MG Zrt. fajta sorozata. Ez egy úgymond provokációs bemutató, mivel Győr-Moson-Sopron megye, Komárom-Esztergom megye környékén találhatunk olyan hibrid, illetve fajta sorokat, amelyek igenis tudtak csövet növeszteni, ellentétben sok olyan országrésszel, ahol az aszály miatt több bemutató sor megsemmisült, mutatott rá az ügyvezető.

A végső következtetés pedig az, hogy a jövő a gondosan megválasztott szaporítóanyag lesz, legyen szó holdbéli vagy földi szántókról.

A jurta melletti "egy éjszaka kinőtt" hibrid kukorica bemutató
A jurta melletti "egy éjszaka kinőtt" hibrid kukorica bemutató

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

Rejtélyes okból pusztulnak a kaszpi fókák

Több ezer kaszpi fóka tetemét sodorta partra a víz a Kaszpi-tenger oroszországi szakaszán - közölték az orosz hatóságok vasárnap.

Téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai

Már a téli szállásukon pihennek a hortobágyi puszta legelő állatai: november utolsó napjaiban a magyar szürke szarvasmarha gulyák is a téli szálláshelyükre érkeztek - közölte Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Egy év a kürti borászatban

A szőlő már a hordókban érik, amikor Sütő Zsolt kürti borászt arra kérem, hogy értékelje a 2022-es évet. Zsolt villamosmérnök, de már húsz éve vállalkozásszerűen bort készít. Tizenkét hektáron gazdálkodik természethűen, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő. Borászatában, a Strekov1075-ben saját területein termett biominőségű szőlőt dolgoz fel.

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Csökkent a kiskereskedelemben az élelmiszerek forgalma

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest - közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Piráját találtak a Sebes-Körösben

Elpusztult vöröshasú piráját (Pygocentrus nattereri) találtak Nagyváradon a Sebes-Körösben - közölte a múlt hét végén az Ebihoreanul.ro bihari hírportál.

Rendkívüli kutatások a mohácsi csata tömegsírjai területén a természetvédelem égisze alatt

A Mohácsi Nemzeti Emlékhely III. számú tömegsírjának területén rendkívüli kutatások fejeződtek be a közelmúltban, amelyeknek bemutatása kiemelt célunk – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Mohács500 konferencián, előző hétvégén, Pécsen.