Back to top

Szeretni való vérebek és elegáns agarak

Duhaj, Evila, Albert és Toffy várta a gyerekeket és az érdeklődőket a 35. Bábolnai Gazdanapokon. A vérebek barátságosan tűrték a gyerekek szűnni nem akaró simogatását, a nevükkel ellentéten ugyanis békések és fegyelmezettek.

A Vérteserdő Zrt. sátrában szombaton egész nap várták a négylábúak az érdeklődőket és a gyerekeket,

amelyeket Szloboda István, a Sárréti-Portyázó Magyar agár és Alpesi tacskó Kennel tulajdonosa, a kutyák tenyésztője mutatott be.

Klein von Würtzburger Albert és Toffy alpesi tacskókopókról kiderült, hogy vadász munkakutyák és vadászatok alkalmával sebzett nagyvad utáni keresésre használják. Kiváló a szaglásuk, a sebzett vadak vérvonalát követik, ezért nevezik vérebeknek. Nevükkel ellentétben egyáltalán nem félelmetesek, barátságosan tűrték a gyerekek egész napos „rohamát”, a rengeteg simogatást.

 

Az kistermetű, alacsony tacskókopó ellentéte a kecses, karcsú, hosszúlábú magyar agár, amelyek közül Sárréti-Portyázó Duhajjal és Evilával ismerkedhettek meg a gyerekek közelebbről.  

 

A magyar agár a kilenc nemzeti kutyafajta egyike. Igazi futóalkat, mondja a tenyésztője. Magas, karcsú,

hosszú vékony lábakkal, nagy mellkassal, amelyben hatalmas szív és tüdő „tartózkodik”, fejhez simuló áramvonalas fülekkel rendelkezik.

 

Hihetetlenül gyors, rövidtávon képes 70 kilométeressel, sebességgel futni, de hosszú távon is tudja tartani az 50 kilométeres gyorsaságot.

 

Rendkívül éles a látása, az ebek sólymának is nevezik, tudtuk meg Szloboda Istvántól. Színük fekete vagy sárga, esetleg ennek keveréke, amit tigris csíkosnak neveznek. Az agaraknak különleges nyakörveket készítenek, amely a nyakuknál kiszélesedik. Erre azért van szükség, mert hirtelen hatalmas erővel indulnak meg, ha meglátják a zsákmányt, és a vékony nyakukat felsebezné a keskeny nyakörv.

Tenyésztőjük szebbnél szebb bőr nyakörveket készít az elegáns agaraknak, mert vadászkutyák tenyésztése mellett, szíjjártó bőrműves is. Ezzel a régi mesterséggel is megismertette a gyerekeket, akik kipróbálhatták a bőrkarkötők készítését is a Vérteserdő Zrt. sátrában a szombati családi napon.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó - vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

Őszi sikertörténet az erdei iskolákban

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. erdészeti erdei iskolái évről-évre újragondolt, többszörösen minősített programmal dolgoznak. Miskolc óvodái és iskolái számára kiváló lehetőség a Csanyiki Erdőház, ahol október végéig 5400 főt regisztráltak. A Fónagysági Bagoly-vár 25 éve fogadja a kikapcsolódni, tapasztalni vágyó látogatókat, óvodásoktól a nyugdíjasokig. Ebben az évben csaknem 6000 vendégük volt.

Mégse lehet paintballozni a farkasokkal Hollandiában

Az ügyben eljáró holland bíróság elutasító ítélete alapján a kelet-hollandiai Gelderland tartomány visszavonta szerdán azt az engedélyt, amely lehetővé tette volna az emberek társaságát kereső, de veszélyes farkasok elüldözését paintballfegyverekkel a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból, különösen a Hoge Veluwe Nemzeti Parkból.

A madarak vándorlásának eddig ismeretlen pozitív hatását fedezték fel

A vízimadarak a tavaszi vándorlás során kulcsszerepet játszanak az európai szárazföldi növények elterjesztésében az északi szélességi körökre, és ezzel erősítik a növények klímaváltozással szembeni ellenállóképességét - állapították meg magyar és spanyol ökológusok a velencei-tavi tőkés récék ürülékmintáit vizsgálva.

Idén is lesz Ügetőszilveszter a Kincsem Parkban

Az idén is "Ügetőszilveszterre" várja a lovassportot kedvelő nagyközönséget december 31-én a Kincsem Park.