0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

A mezőgazdasági drónok már nem a jövő, hanem a jelen technikája

Az ABZ Drone célja, hogy az ügyfelek számára minden drónnal kapcsolatos szolgáltatást és ügyintézést komplexen kínáljon. Míg 5-6 évvel ezelőtti kiállításokra visszanézve csak érdeklődők voltak és elég szkeptikusan álltak a legtöbben a drónozás kérdéséhez, mára a helyzet pont fordítva van.

youtube://v/QH3lQ5t6Y0Q

 

A portfólió rendkívül széles és sokrétű, az ipari és mezőgazdasági drónok értékesítésén túl az ABZ Drone foglalkozik oktatással, képzéssel is. A cég az első Magyarországon aki elindította a növényvédelmi permetező drónpilóta képzést – ez Szentendrén több száz hallgató részvételével indult, és 127 órából áll. Ezen túl a gépek garanciális és nem garanciális szervi szolgáltatásokat is kínálják ügyfeleik részére.

A 35. Bábolnai Gazdanapokon az érdeklődők látványos gyakorlati bemutatón láthatták működés közben a mezőgazdasági drónokat.

A DJI T30 típusú gép 30 literes permetezőszer tartálya 9 méteres munkaszélessége és 16 hektár/órás teljesítménye ideális választássá teszik a legnagyobb kiterjedésű gazdaságok számára is.

Ez egy nagyon közkedvelt típus Magyarországon, mint a legnagyobb permetező drón. A Bábolnai Gazdanapok látogató két felmérő drón repülését is nyomon követhették.

Az érdeklődés érthető módon a permetező drón repülése iránt volt, de a látványosság mellett sokan szakmai szempontok miatt is felkeresték a bemutatót. A legtöbb kérdés természetesen az árra vonatkozóan érkezik, de a gépek teljesítményére, óránként permetezhető hektár mennyiségére is számos kérdés érkezik.

5-6 évvel ezelőtti kiállításokra visszanézve csak érdeklődők voltak és elég szkeptikusan álltak a legtöbben a drónozás kérdéséhez. Mára ez megfordult, most már a legtöbben látják, szakmabeliek is, hogy ennek abszolút helye van a mezőgazdasági technológiában.

Egyre nagyobb az érdeklődés, többen komolyan tekintenek a megoldásra, akár szolgáltatóként is tervezik, hogy fognak drónt vásárolni.

A képzés elvégzése után többen a saját gazdálkodásukba szeretnénk beilleszteni, hiszen látják, hogy ez a technológia abszolút működik, nagyon jó hatékonyságú permetezést és felmérést lehet a drónokkal végezni és nagyon megkönnyíthetik a gazdálkodást is.

A drónok száma és a mezőgazdasági használata ma még nem számottevő, de hamarosan a tanfolyamokról kikerülve több száz gazdálkodó kezdi el használni a technológiát. Ekkor kerül majd sokkal inkább napirendre a légtérhasználat kérdése. A tapasztalatok szerint

a legtöbben a jogszabályi bizonytalanságok miatt félnek a drón használattól, illetve a kevesebb növény védőszer kijuttatásának hatékonysága is meglepi az érdeklődőket.

ABZ Drone által szervezett képzésen olyan gyakorlati ismereteket és bemutatókat láthatnak a részvevők, amelyek révén a legszkeptikusabbak is felismerik a technológia valódi előnyeit. Hasonlóan más mezőgazdasági gépekhez, a drónok esetén is igaz az, hogy a gazdálkodás méretéhez érdemes igazítani a drón méretét.

Akiknek kisebb területei vannak vagy a tábláik szabdaltak, azoknak a kisebb permetező drón észszerűbb megoldás lehet. Akiknek nagy, egybefüggő táblái vannak és korábban akár vízborítás miatt nem tudták a növényvédelmet megfelelően elvégezni, az ő számukra már az első alkalommal egyértelműek a technológia előnyei.

A legtöbb érdeklődő azért keresi az ABZ Drone szolgáltatásait, mert belátják, hogy a precíziós mezőgazdaság a jelen és a jövő is. A technológia használatával a táblákon végezhető adatgyűjtés, amely a precíziós gazdálkodási modell alapja, könnyen és pontosan elvégezhető.

A permetezőszer csökkentése a költségmegtakarítás mellett a környezeti okokból is nagyon előnyös.

Szolgáltatás részét képezi most már az RTK földi állomás, amely az ügyfelek számára centiméteres pontosságú pozicionálást tesz lehetővé az összes eszköz számára.

Az ilyen ipari és mezőgazdasági célra használt drónok élettartama a felhasználástól is nagyban függ. Az akkumulátorok megfelelő töltése évekkel meghosszabbíthatja egy-egy ilyen eszköz használati idejét.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu