Back to top

Nem várt gyomirtószer-maradékokat okozhat az aszály

Extra korán el tudták kezdeni az idén a silókukorica betakarítását a németországi gazdálkodók, de nem várt problémákkal szembesülhet, aki hamar el akarja vetni a következő kultúrát. Az ok: az aszályban a gyomirtó szerek lebomlási ideje sem úgy alakul, ahogy a nagykönyvben meg van írva, írja az agrarheute.com.

A rendellenes szárazságban már szeptember első napjaiban nagyon magas szárazanyag-tartalmat mértek a silókukoricában, és hamar túllesznek a betakarításon a németországi gazdálkodók.

A szárazság miatt azonban elgondolkodtató kérdés, hogy milyen növényt érdemes vetni a kukorica után, ki fog-e egyáltalán kelni az elvetett kultúra. Számos gazda szeretne a korán lekerült silókukorica után repcét vagy őszi árpát vetni, már csak azért is, hogy a búza- és tritikálé-árvakelésnek elejét vegye. A Rajna-vidék Pfalz tartományi szaktanácsadó szolgálat (DLR) ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy bizonyos gyomirtó szerek még nem bomlottak le teljesen a talajban, és ezért károsíthatják a következő kultúrnövényt.

Ökölszabály, hogy ha a gyomirtó szer kijuttatása és a következő kultúra vetése között kevesebb, mint 120 mm csapadék hull, akkor lassabb a hatóanyag lebomlási ideje; különösen szulfonilurea típusú, illetve a triketonok hatóanyagcsoportjába tartozó herbicidekre igaz ez

– idézi a szaktanácsadó szolgálat véleményét az agrarheute.com cikke, hozzátéve, hogy van olyan térség Németországban, ahol mindössze 25 mm esett a kérdéses időszakban.

Az ilyen száraz térségekben nem ajánlják a korán betakarított silókukorica után a repcét, az árpát, a kétszikű másodnövényeket és a hereféléket, helyettük inkább az őszi búzát javasolják.

Ha mégis muszáj őszi árpát vetni, akkor mély és nagyon alapos talajforgatás előzze meg a vetést, idézi az agrarheute.com a DLR szaktanácsadóinak állásfoglalását.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

A krónikus rovarölőszer-hatás károsítja a méhek látását

Egy Rachel Parkinson és munkatársai által most közzétett tudományos cikk eddig nem alkalmazott, új vizsgálati módszerekkel gyarapítja a bizonyítékok sorát, hogy a neonikotinoidok hosszabb távon igenis káros hatással vannak a méhek látásán keresztül viselkedésükre, tájékozódásukra.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.

Bajorországban terjed a madárinfluenza

Azonnali hatállyal előírta a madárinfluenza elleni biztonsági intézkedések bevezetését a bajor környezetvédelmi minisztérium. A házi és a kereskedelmi baromfiállományok megvédése érdekében intézkedett a tárca, miután Németországban, Bajorországban is találtak madárinfluenzás eseteket, telepeken és vadon élő madarak között egyaránt.