Back to top

Az olimpiai szereplés a hosszútávú célja a magyar díjugratóknak

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke a közmédiának kijelentette: a díjugratóknál be kellett fejezniük az önámítást, hogy a válogatottnak legyen esélye kijutni a 2024-es párizsi olimpiára.

A sportvezető az M1 aktuális csatornán kedden azt mondta, a szervezet célja, hogy mindhárom szakágban legyen magyar induló a két év múlva megrendezésre kerülő ötkarikás játékokon.

"Ez bátor vállalás, lehetett volna, hogy nem vállaljuk, és akkor nem is sikerül. Mi azonban bízunk abban, hogy lovas szakkifejezéssel élve meg tudjuk majd ugrani mindezt"

- mondta az elnök.

"A díjugratóknál a csapattal szeretnénk kvalifikálni, ez legutóbb az 1980-as moszkvai olimpián sikerült. Elkezdtünk egy munkát, aminek részeként az itteni Bajnokok Ligájában játszatjuk a fiainkat, akik erre nem mindig vannak százszázalékosan felkészülve" - nyilatkozott Lázár Vilmos annak kapcsán, hogy a magyar csapat jelentősen alulmaradt a hétvégi, varsói csapatversenyen.

"Befejeztük azt az önámítást, önbecsapást, ami eddig történt, hogy alacsonyabb szintű versenyeken elért eredményeket, helyezéseket felsztárolva jó hírünket keltettük. Az elnökséggel közösen azon a véleményen voltunk, hogy be kell dobni a versenyzőket a mélyvízbe, a cél eléréshez pedig minden feltételt biztosítani kell" - tette hozzá az elnök.

Lázár Vilmos a varsói verseny kapcsán kiemelte, hogy bár "lehúzták a vizes lepedőt a csapatról", sok olyan körülmény volt, ami nehezítette a dolgukat, ezért neki ki kell állnia mellettük. Megemlítette,

a csapat ekkora pályán még nem lovagolt, ekkora akadályokat sem ők, sem a lovak nem láttak, csak edzésen, és az is megzavarta őket, hogy német edzőjük szívproblémák miatt kórházba került, így egyedül, igazi segítség nélkül, megilletődötten álltak oda az első fordulóra, ami valóban rosszul sikerült.

"Csak ennek a versenyszámnak egymillió euró volt a díjazása, nagy volt a csinnadratta. Mindezek után dicséretes, hogy a második fordulóban az egyik legjobb eredményt érték el, erre büszkék lehetünk" - fogalmazott Lázár, aki szerint az is hátráltatta a csapatot, hogy még nem érkeztek meg azok a lovak Németországból, amelyet a partner szerződésben vállalt.

A jövő heti, Rómában sorra kerülő négyesfogathajtó-világbajnokság kapcsán - melyen Magyarországot Lázár Zoltán, Dobrovitz József, valamint ifjabb Dobrovitz József mellett ifjabb Galbács Ferenc, Papp János és Váczi István képviseli - kiemelte:

a csapat nem érkezik győzelmi esélyekkel, mert az elmúlt években kicsit háttérbe került ez a szakág Magyarországon.

lovasstadion_szilvasvarad3_mti_komka.jpg

Fotó: MTI - Komka Péter
"Ez a királykategória, a mostani vb-t pedig amolyan nullpontként szeretnénk használni, hogy aztán a 2024-es szilvásváradi világbajnokságon olyan csapattal tudjunk indulni, amelynek van esélye a jó eredményre" - tekintett előre a hazai vb-re.

Elmondta, generációváltásra van szükség: a kettesfogathajtóknál egyéniben és csapatban is a magyarok a vb-címvédők, és azon dolgoznak, hogy abból, valamint az ugyancsak eredményes utánpótlás-válogatottakból minél több versenyzőt "át tudjanak emelni a nagylovak sportágába".

"Egy hazai verseny attól kerek, ha vannak hazai esélyesek. Bízunk abban, hogy a csapatot olyan állapotba tudjuk hozni, hogy érmekért harcolhassunk" - hangsúlyozta Lázár Vilmos, aki szerint az olimpiai kijutás mellett a 2024-es szilvásváradi vb is fontos, mivel a fogathajtóknál több mint 100 világbajnoki és Európa-bajnoki érmet nyertek a magyarok az elmúlt évtizedekben.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

A legkiválóbbakat díjazták

Az Európai Faiskolák Szövetsége (ENA) kezdeményezte a Több zöld várost Európának hároméves népszerűsítő programot, melyhez hazánk 2021-ben kapcsolódott. Ezzel több európai ország között Magyarország is lehetőséget kapott arra, hogy együttműködjön és támogassa a szakmán belüli párbeszédet a zöldfelület szerepének fontosságáról. A program hazai felvállalója a Díszkertészek Szakmaközi Szervezete lett.

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

XVI. Bükkösd Kupa

Augusztus első hétvégéjén zajlott a XVI. Bükkösd Kupa. A versenyzői létszám a megszokotthoz képest kicsi volt, a nagy hőségben sokan nem vállalták a versenyzést, ennek ellenére jó hangulatú volt a két nap, befutóval megemelve a verseny érzetét.