0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2023. szeptember 28.

Klímabarát varjúhájszőnyeg

A zöldtetőknek számos közismert előnyük van: javítják a levegő minőségét, szabályozzák a mikroklímát, fontos szerepet töltenek be a biodiverzitás növelésében és az esővíz-gazdálkodásban.

Felismerve ezt a sokrétű ökológiai és gazdasági kedvező hatást, valamint igazodva az európai zöld megállapodás (Green Deal) irányzataihoz, Európa-szerte megnőtt az igény a zöldtetők mint önszabályzó ökoszisztémák kialakítása iránt. A gyorsan kivitelezhető, önfenntartó, és kevés ápolást igénylő zöldfelületek létrehozásának leghatékonyabb módszere a növényszőnyegek alkalmazása.

A Sedum-szőnyeg vagy varjúhájpaplan a legszélesebb körben elterjedt termék, amely bármely zöldtetőtípushoz illik, legyen szó extenzív vagy félintenzív (biodiverz) megoldásokról. Termelője és forgalmazója, az aradi székhelyű Ecostratos Srl. vállalkozás első alkalommal mutatkozott be a magyar piacon a Hungarogreen 2022 kiállítás keretében. Több mint tizenöt éves zöldtetőépítési tapasztalatra támaszkodva két éve vágtak bele a varjúhájsző­nyeg-termesztésbe, elsősorban azért, mert szerették volna a zöldtető-telepítés teljes folyamatát maguk ellenőrizni. Innen jött az új üzletág ötlete, hogy a termesztőtelepüket olyan méretűre növeljék, ahonnan más zöldtető-építőket is kiszolgálhatnak minőségi növényekkel.

A növényzet mellett olyan zöldtető-elemeket és komplett rendszereket – amely tartalmazza a védőréteget, ültetőközeget, drén- és víztároló, szűrő-, elválasztó- és szintezőrétegeket – is értékesítenek, amelyek elengedhetetlenek a tartós, jól működő zöldtetők kialakításához.

Kolcsár Zoltán cégvezető elmondta, hogy az általuk kínált növényszőnyegek egész évben látványosak és természetes hatásúak, a nyár eleji virágzást követően a különböző Sedum-fajok keveréke a zöld eltérő árnyalataival, ősszel pedig vörösre színeződve teszi változatossá a tetőket. A szőnyeg több típusú, kifejlett varjúhájnövényekből áll, és már a kiterítés pillanatában legalább 95%-ban lefedi a felületet, a vegetáció pedig gyorsan alkalmazkodik a környezetéhez, ezzel időt és költséget takarít meg a megrendelő. A letelepített Sedum-szőnyeg minimális karbantartást kíván, nincs szükség újratelepítésre, azonnal ellenáll a heves esőzéseknek, hosszú száraz időszakoknak, nem szükséges öntözőberendezést telepíteni, noha az extrém szárazság idején szükség lehet vízpótlásra.

Rövid idő alatt

A növények kókuszrost-hálóra elterített termesztőközegen növekednek, ami jól illeszkedik a talajréteghez, paplant képezve biztosítja a felület 95%-os fedettségét, kivédve a széleróziót vagy a viharokat.

A Sedum-fajoknak nincs olyan erős gyökérzetük, mint például a gyepnek, ezért ki kell várni, hogy a növények belegyökerezzenek a kókuszrosthálóba, ami összetartja a szőnyeget.

Az öt-hét fajtából összeválogatott keveréket már évek óta tesztelik, kiemelt szempont, hogy az általuk ajánlott őshonos vagy meghonosodott növényfajok jól alkalmazkodjanak az extenzív vagy intenzív zöldtető sajátosságaihoz, figyelembe véve éves növekedési ütemüket és méretüket. A sző­nyeg termesztése minimum másfél évig tart, és rendelésre jellemzően 1 × 1 méteres lapokban hántolják le, vagy 1 × 2 méteres sávban tekerik fel, amit maximum 36 órán belül ki kell teríteni a tetőn.

A vállalkozás több ponton is fejlesztette az évtizedek óta létező technológiát.

Ennek köszönhetően a jelenleg használt víztartó réteg sokkal nagyobb vízmennyiséget tud megtartani, nevezetesen a 2 centiméteres réteg négyzetméterenként 17 liter vizet képes tárolni, míg a hagyományos dombornyomott lemezek általában csak 6-7 litert. Ráadásul a saját víztartó rétegük a teljes felületén átadja a nedvességét a közegnek, ami sokkal jobb vízgazdálkodást tesz lehetővé a zöldtető ökoszisztémájában.

Telepítés, gondozás

Telepítéskor a feltekert vagy lapokból összeállítható szőnyeg szakadás vagy darabolódás nélkül könnyedén leteríthető, mivel a növények erős, jól begyökeresedett összefüggő takarót képeznek.

A kedvező fedőképességnek köszönhetően azonnal érződik a talajárnyékoló hatása is.

A vállalkozás által forgalmazott kész növényszőnyeg a vékonyabb ültetőközegnek köszönhetően akár ultrakönnyű rendszerű tetőkön is használható, mivel akár 60%-kal kisebb a súlya, mint az egyedi növényültetések során használt rétegeké. A tető fogadófelületével szembeni feltétel az, hogy a vízszigetelés hosszú távon is gyökérálló legyen, különben szivárgásos problémák merülhetnek fel. Ennél fontosabb feltétel azonban a tetőszerkezet teherbíró képessége, mivel a szőnyeg víztelítésével is számolva jellemzően négyzetméterenként 70-150 kilogramm súlyt kell tartania.

A tetőszerkezet statikai adottságaihoz igazodva módosítható a rétegrend, illetve a közeg típusa, hogy a telepítésre kerülő tető valóban életképes legyen. Jelenleg 15 fokos dőlésszögű tetőre telepíthető a szőnyeg, de már kidolgozták a 30 és annál nagyobb dőlésszögű tetőkre való szőnyegeket is, amelyeknek a szerkezetébe védőrácsokat ágyaztak be. Ez a típus akár falakon is használható.

Ahol nincs elegendő költségkeret az azonnali összefüggő fedés megvalósítására, ott természetes növényaprítékkal, sarjakkal szórják le a felületet, amely hamar legyökerezik és egy-két év gondozás után lesz egyöntetű.

Bár nagyon ellenálló növényfajról van szó, némi gondozással sokkal szebb lesz a végeredmény. Fontos például a tartós hatású műtrágya kijuttatása granulátum formájában, valamint a gyomok, főleg a magas habitusú nemkívánatos növények eltávolítása.

Kolcsár Zoltán azt is kiemelte, hogy elsősorban zöldtetőépítő vállalkozókat szeretnének kiszolgálni, és azokat a viszonteladó partnereket megtalálni Magyarországon, illetve az európai piacon, akiknek a minőségi növényanyag mellett az is fontos, hogy a zöldtető készítéséhez szükséges kiegészítő termékeket egy helyről tudják beszerezni, hiszen ezzel mérsékelhető a logisztikai költség.

A vállalkozás a Sedum-szőnyegek mellett más típusú növényszőnyegeket is kínál.

Egyebek mellett készítenek varjúhájas-vadvirágos szőnyeget, valamint varjúháj és fűfélék keverékéből álló méh- és pillangóbarát szőnyeget is. Mindegyik típus kiválóan alkalmazkodik a helyi klímához, garantálva a tartós sikert.

Forrás: Kertészet és Szőlészet