Back to top

Robot választja ki a hőtűrő egyedeket

A németországi Fürthben található Fraunhofer Fejlesztési Központ rönt­gentechnológiai kutatóegységében olyan intelligens terepi robotot fejlesztettek ki, amely röntgentechnológia segítségével képes a hőtűrő egyedek kiválasztására, ezzel segítve a jövőben a növénynemesítők munkáját.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Az intézet az egyre melegebb nyarak miatt kezdett bele a speciális robot fejlesztésébe. A hőségnapok számának emelkedésével egyre sürgetőbbé vált, hogy a növénynemesítők olyan hő- és szárazságtűrő fajtákat hozzanak létre, amelyek sokat teremnek a lehető legkevesebb műtrágya-, növényvédőszer- és vízfelhasználás mellett. Stefan Gerth, a röntgen­tech­nológiai fejlesztési központ osztályvezetője a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, ma már rendelkezésre állnak olyan technológiák, amelyekkel a kiválasztott növények fenotípus-tulajdonságait objektív szempontok alapján tudják vizsgálni. A terepi robotot DeBiFixnek nevezték el.

A szerkezet folyamatosan röntgenfelvételeket, illetve egyidejűleg 3D képfelvételeket készít a növényekről. Az összegyűjtött adatok alapján pedig képes megállapítani, hogy a termesztett fajták jó termést hoznak-e.

A robotot laboratóriumi körülmények között fejlesztették, ellen­őrzött és szabályozott klimatikus viszonyok mellett. A kutatás során a cserépbe ültetett haszonnövényekről röntgenszobában CT-felvételeket készítettek. Ahhoz, hogy felmérjék az egyes egyedek hőtűrő képességét, hőstressznek vetették alá őket, és a felvételek alapján állapították meg, melyek viselték el a legjobban az extrém hatásokat.

A robot jelenleg továbbfejlesztési szakaszban van a kutatóközpont triesdorfi telephelyén. A prototípus tesztelése után elkészülő robot elsősorban a kisebb vagy közepes méretű nemesítő vállalatok munkáját tudja felgyorsítani.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/37 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

Műtrágyából ne keverjen AdBlue-t!

Lesz-e elég AdBlue a piacon? Hogyan kell tárolni és meddig áll el ez a fontos adalékanyag? Ha ugyanúgy karbamidból áll, mint a műtrágya, akkor miért nem lehet házilag előállítani? Érdekes AdBlue-kisokost tett közzé a minap az agrarheute.com portál három nagy mezőgépgyártó cég segítségével.

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Vége az ezer töltők korának

Egységesítik a mobiltöltőket, erről határozott az Európai Parlament kedden. Vége az ezer töltők korának, A C típusú USB-port lesz az új szabvány, amely töltéshez és adatátvitelhez is kiváló minőséget biztosít.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Szüret utáni teendők

A nyár elején letermő gyümölcsfák esetében gyakori probléma, hogy a szüret után elhanyagolják vagy teljesen elhagyják a növényvédelmet. Pedig a szüret utáni védekezések is elengedhetetlenek, mert a korai lombhullás káros a rügydifferenciálódásra, ami a következő évi termést is kedvezőtlenül befolyásolja.

Gyógynövények: kihasználatlan sokféleség

Biológiai sokféleség szempontjából hatalmas potenciál lakozik a gyógynövényekben is, többnyire kihasználatlanul. Mai életünket tekintve, a legtöbb háztartásban már a kamillateát sem használják, annak ellenére, hogy jótékony hatásait mindenki ismeri.

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.