Back to top

Szállítási támogatás, előlegkifizetés, kárenyhítés

A tervek szerint október 3-9. között lehet majd benyújtani a kérelmeket a tömegtakarmányok szállítási költségeinek támogatására. Az aszálykárok enyhítését szolgáló intézkedés részleteiről a Magyar Államkincstár tájékoztatott.

Kidolgozták a koncepcióját annak a 3 milliárd forintos támogatási alapnak, amely a bajba jutott állattartóknak jelenthet segítséget a tömegtakarmányok szállítási költségeinek finanszírozásában. A forrás optimalizálása és a támogatás mielőbbi kifizetése érdekében a kedvezményezetti kört a - szárított vagy erjesztett tömegtakarmány-hiánnyal leginkább érintett - kérődző ágazatra, illetve az in situ támogatást igénybe vevő lótenyésztők részére tervezik megnyitni.

A tervek szerint a kérődző ágazat, illetve az in situ támogatást igénybe vevő lótenyésztők lesznek a kedvezményezettek
A tervek szerint a kérődző ágazat, illetve az in situ támogatást igénybe vevő lótenyésztők lesznek a kedvezményezettek
Fotó: Medgyesi Milán

A támogatást tömegtakarmány - széna, szalma, szenázs, szilázs, illetve ezek alapanyagai - szállításához lehet igénybe venni 300 Ft/km mértékben az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerbe (ENAR) 2022. augusztus 1-jéig bejelentett állategyedek után. Egy kedvezményezett legfeljebb 3000 kilométer elszámolására jogosult.

A teljesítés igazolására az állattartóknak az illetékes falugazdászhoz kell benyújtaniuk a fuvardokumentumokat - számlát/szállítólevelet/fuvarlevelet vagy menetlevelet, illetve ezek másolatát - szeptember 19. és 26. között. A támogatás igénybevételéhez a június 1-je és szeptember 23-a között kiállított fuvardokumentumokat lehet felhasználni.

Előlegkifizetések

A tervek szerint a MÁK idén is elkezdi a területalapú és egyes állatalapú támogatások előlegkifizetéseit október közepén. Az előleg általánosan érinti az érintett támogatások kérelmezőit, tehát nemcsak az aszálykárral érintett gazdálkodók számíthatnak rá. Az államkincstár hangsúlyozta, hogy munkatársai mindent megtesznek a folyamatban levő ellenőrzések mielőbbi lezárása érdekében, hogy azok ne akadályozzák a kifizetéseket.

Kárenyhítés
Az AM tájékoztatása szerint a jogos gazdálkodói kárigények összesítése után javaslatot fog tenni arra, hogy a kabinet döntsön az alap forrásainak kiegészítéséről
Az AM tájékoztatása szerint a jogos gazdálkodói kárigények összesítése után javaslatot fog tenni arra, hogy a kabinet döntsön az alap forrásainak kiegészítéséről
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Azt is megkérdeztük az államkincstártól, hogy mikorra várhatók a kifizetések a mezőgazdasági kárenyhítési alapból, és mekkora összeg áll majd rendelkezésre. Tájékoztatásuk szerint a 2022-es kárenyhítési évben (amely október 31-ig tart) beérkező kárbejelentések alapján novemberben kell benyújtani a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket. A kármegállapító szervként eljáró kormányhivatalok ezek alapján határozzák meg a hozamértékkiesés mértékét január végéig. A kincstár a kérelmek alapján február végéig készíti el a kifizetési tervet, amely tartalmazza a jogos kompenzációs igényeket és a rendelkezésre álló forrás összegét. A jogos igényeket a kifizetési terv miniszteri jóváhagyása után, március végéig teljesíti.

Az államkincstár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az idei kárenyhítési hozzájárulásokat szeptember 15-ig kell a termelőknek megfizetniük, amely határidő a kárenyhítési számlán történő jóváírást jelenti. A kárenyhítési kockázatközösségbe tartozó termelők összes befizetési kötelezettsége mintegy 6,2 milliárd forint, amelyet az Agrárminisztérium legalább még egyszer ekkora összeggel fog kiegészíteni.

Amint a fentiekből is látszik, csak márciusban lehet majd pontos adatokat mondani az összesített jogos kompenzációs igényről és az ehhez mért állami hozzájárulásról.

Az AM tájékoztatása szerint a jogos gazdálkodói kárigények összesítése után javaslatot fog tenni arra, hogy a kabinet döntsön az alap forrásainak kiegészítéséről.

Támogatástól eshet el, aki nem teljesíti az adatszolgáltatást

Az Államkincstár a rendeletekben előírt adatszolgáltatási kötelezettségek határidőben történő teljesítésére is felhívta a gazdálkodók figyelmét. Tájékoztatásuk szerint összesen 1 694 kérelem érkezett be a baromfi- és kocaállomány ukrán válsághoz kapcsolódó kivételes alkalmazkodási támogatására július 16. és 25. között. A rendelkezésre álló mintegy 6,3 milliárdos keretből szeptember 30-ig kell kifizetni a támogatásokat az állatállományok nyilvántartott létszáma alapján. A kincstárnál ugyan még zajlik a kérelmek bírálata, de már most látható, hogy néhány állattartó azért fog elesni a támogatástól, mert nem tett eleget az állatállományok változására vonatkozó bejelentési kötelezettségének a BIR-ben, illetve az ENAR-ban. Ezúton is szeretnék felhívni az állattartók figyelmét arra, hogy ez mennyire fontos.

A rendelkezésre álló mintegy 6,3 milliárdos keretből szeptember 30-ig kell kifizetni a támogatásokat az állatállományok nyilvántartott létszáma alapján
A rendelkezésre álló mintegy 6,3 milliárdos keretből szeptember 30-ig kell kifizetni a támogatásokat az állatállományok nyilvántartott létszáma alapján
Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testvérek közt

A nyár utolsó előtti hétvégéjén Kisbér-Ászár adott otthont az FEI gyermek, junior, U25-ös hajtók Európa-bajnokságának, mely fantasztikus eredménnyel zárult, két egyéni aranyat és csapatbronzérmet hozott hazánknak.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

A túlélésünk érdekében szükséges a zöldítés

Ha nem tesszük meg a zöld fordulatot, akkor az emberiségnek nincs jövője - hívta fel a figyelmet az ENSZ Közgyűlésének elnöke kedden az energiaügyekről, klímaügyekről és zöld átmenetről szóló kerekasztal-fórumon a szervezet New York-i székházában magyar szervezésben.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.