Back to top

Miért fontos a talaj egészsége az élelmiszertermelés szempontjából?

A talajok számos olyan funkciót és szolgáltatást látnak el, amelyek nélkülözhetetlenek a Föld összes életéhez, ugyanakkor az intenzív élelmiszer-termelési tevékenységek károsították és kimerítették a talaj egészségét. A talaj regenerálása teljes rendszerszemléletet igényel, tehát mik a kihívások és a megoldások?

Fotó: Pixabay

Mivel élelmiszereink körülbelül 95%-át talajban vagy talajon állítják elő, a lábunk alatti talajok óriási szerepet játszanak élelmiszerrendszerünkben. A talaj minden mezőgazdasági tevékenység alapja, a növénytermesztéstől az állattenyésztésig és fenntartható gazdálkodás esetén döntő fontosságú funkciókat és ökoszisztéma-szolgáltatásokat tölthet be.

Mi a talaj?

A talaj egy összetett szerkezet, amely különféle élőlényekből, ásványi anyagokból, szerves anyagokból, levegőből és vízből áll. Az idő múlásával fokozatosan fejlődő talaj képződik, ahogy a Föld felszíne természetes időjárási viszonyokat mutat és egyesül a bomló szerves anyagokkal. Gazdag szerves anyag tartalma miatt a talaj olyan környezetet biztosít, amely sok növény növekedéséhez és élőlények életben maradásához szükséges, a pontos szerkezetét és tartalmát olyan elemek befolyásolják, mint az éghajlat, a földfelszín és a föld feletti és földalatti élőlények tevékenysége.

Mi a talaj egészsége és miért fontos?

Fotó: Pixabay
A változó földhasználat, valamint a mezőgazdasági technológia és gépek gyors fejlődése, valamint a növekvő népesség miatt megnövekedett élelmiszer igény óriási nyomás alá helyezte a talajokat. Az intenzív földhasználat és növénytermesztés világszerte kimerítette a talajokat, csökkentve termelési kapacitásukat és ezáltal azt a képességét, hogy megfeleljenek a jövő generációinak szükségleteinek.

A talajon belül fizikai tereknek kell lenniük, hogy lehetővé tegyék a víz elvezetését, a levegő mozgását és a gyökérnövekedést. Ezek elrendezése a különböző talajokon eltérő. Az egészséges, „jó szerkezetű” talajok, képesek megtartani a vizet és a tápanyagokat és jobban ellátják az élet fenntartásához szükséges alapvető funkciókat és ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A talaj szerkezete azonban károsodhat, ha azt a mezőgazdasági tevékenységek rendszeresen bolygatják, erodálják és tömörítik anélkül, hogy ideje lenne regenerálódni és ez kihat a talajfunkciókra.

A biológiai sokféleség magas szintje elengedhetetlen a talaj egészségéhez. Ez több okból is fontos, többek között azért, hogy elegendő élőlény legyen a talajban ahhoz, hogy az elhalt és bomló anyagokat tápanyaggá alakítsák, a növényi betegségeket, rovarokat és gyomkártevőket leküzdjék, és végső soron javítsák az egészséges és hatékony növénytermesztést.

Az egészséges talajok a szenet is tárolhatják, megakadályozva, hogy CO2-ként kerüljön a légkörbe. Valójában a talaj a világ legnagyobb szárazföldi szénnyelője és a szén több ezer évig raktározódhat egészséges talajban. A becslések szerint azonban a világ megművelt talajai eredeti szénkészletük akár 75%-át is elvesztették a talajromlás és a nem fenntartható gazdálkodás miatt.

Ahogy az éghajlatváltozás világszerte megváltoztatja a környezetet, a talaj is gyakrabban szembesül erózióval olyan stressz hatások miatt, mint az áradások, az aszályok és viharok. Ez azt jelenti, hogy a talaj elveszíti azon képességét, hogy ellássa a fent vázolt kulcsfontosságú funkciókat és szolgáltatásokat, ami rávilágít arra, hogy sürgősen szükség van talajunkat védő és regeneráló élelmiszertermesztési megoldásokra.

6 ok, amiért fontos a talaj egészsége:

  • Megőrzi a talaj szerkezetét
  • Javítja a vízvisszatartást
  • Növeli az egészséges terméshozamot
  • Segít ellenállni a növényi betegségeknek és kártevőknek
  • Fenntartja a biológiai sokféleséget
  • Növeli a szénmegkötést

Talaj- és élelmiszertermelés: mit tehetünk a talaj egészségének javítása érdekében?

Fotó: Pixabay
Az élelmiszertermelés az egészséges talajokon alapul, hogy magas és egészséges terméshozamot érjen el. Azok a mezőgazdasági technikák, amelyek minimálisra csökkentik a nehézgépek használatát és a tömörítést, fenntartják a növénytakaró borítást a talajfelszínen és növelik a biológiai sokféleséget, elősegíthetik az egészséges talaj növekedését és fenntartását és ennek eredményeként az egészséges élelmiszertermékeket.

Becslések szerint az EU 6%-kal csökkentheti mezőgazdasági üvegházhatásúgáz-kibocsátását, teljes mezőgazdasági területének több mint 14%-ával helyreállíthatja a talaj egészségét és évente 1,9–9,3 milliárd euróval növelheti a gazdálkodók jövedelmét, ha a gazdálkodók kellő mértékben támogatják az éghajlattal kapcsolatos intelligens fellépéseket.

Együttműködés a gazdákkal a megoldások kidolgozásában

Fotó: Pixabay
A gazdálkodók kulcsszerepet játszanak a talaj egészségét javító megoldások elterjedésében és kidolgozásában. A gazdálkodók vezető szerepet töltenek be a talajregenerálásban és precedenst teremtenek a talajbarát gazdálkodás jövője számára. Ahogy egyre jobban megértjük a talaj egészségének fontosságát, a gazdálkodók különféle talajközpontú mezőgazdasági megközelítéseket alkalmaznak, például az agroökológiát, az ökológiai gazdálkodást, a talajművelés nélküli gazdálkodást, az agrárerdészetet és a regeneratív mezőgazdaságot.

A regeneratív mezőgazdaság, amelynek célja a talaj regenerálása és a biodiverzitás növelése a gazdaságokban azáltal, hogy a növénytermesztést és az állattenyésztést körkörös ökoszisztémákban kombinálja, a gazdálkodók számára az egyik kulcsfontosságú útja a talaj egészségének javítására.

A regeneratív mezőgazdaságra való áttérés azonban időt és erőforrásokat igényel és az olyan útmutatók, mint a Regeneratív Mezőgazdasági Kézikönyv, melynek célja, hogy támogassák a gazdálkodókat abban, hogy eltávolodjanak a „hagyományos” mezőgazdasági módszerektől és tippeket adjon nekik az új gyakorlatok bevezetéséhez.

Az egész élelmiszer-rendszernek is szerepe van a gazdálkodókkal való együttműködésben és támogatásban az új gyakorlatokra való átállásban. Az olyan hálózatok, mint a Carbon+ Farming Coalition melynek célja, hogy maximalizálják a talaj egészségének előnyeit azáltal, hogy azonosítják a gazdálkodók előtt álló akadályokat és kihívásokat és olyan megoldásokat terveznek, amelyek gazdasági, gyakorlati és ökológiai előnyökkel járnak mindenki számára. A koalíció célja, hogy 100 millió gazdálkodót ösztönözzön a regeneratív és az éghajlatváltozás szempontjából intelligens gyakorlatok elfogadására, miközben egymilliárd fogyasztót képessé tesz az ilyen típusú mezőgazdasági termelés követelésére és támogatására.

A gazdálkodók és a fogyasztók közötti kapcsolat is fontos. Az EIT Food Trust Report feltárta, hogy a fogyasztók a legmegbízhatóbb szereplők az élelmiszerrendszerben, ami azt jelenti, hogy nagy befolyást tudnak gyakorolni a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos döntéseire.

Az agrár-élelmiszeripari innováció és oktatás lehetővé tétele

Fotó: Pixabay
Az innováció ebben az egyenletben is kulcsfontosságú. A startupok és scaleupok támogatásával, valamint a gazdálkodókkal való összekapcsolásával az új innovációk kipróbálhatók és tesztelhetők a gazdaságokban. A Tesztgazdaságok program ezt úgy éri el, hogy összekapcsolja a gazdálkodókat az induló vállalkozásokkal, ami lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy új készségeket sajátítsanak el, az induló vállalkozások pedig pénzügyi támogatást kapjanak megoldásaik bővítéséhez.

Például az Agrodrone, egy portugál növénytermesztési megoldást indító vállalkozás partnerségre lépett egy spanyolországi farmmal, hogy tesztelje talajjavító termékeit, amelyek alapvető tápanyagokat adnak a talajhoz és elemzik annak hatékonyságát, hogy ez a beavatkozás hogyan maximalizálja a növények tápanyagellátását az idő múlásával.

Az oktatás fontos annak biztosításához, hogy a gazdálkodók és élelmiszer-termelők hozzáférjenek a megfelelő mennyiségű támogatáshoz és tudáshoz az általuk kezelt földterületen a talaj egészségének javításához. Az olyan oktatási kezdeményezések, mint a Grow Workshopok, regionális és európai gazdálkodói hálózatok létrehozását célozzák a fenntartható és körkörös megoldások elterjedésének támogatása, valamint a kialakulóban lévő gyakorlatok és technológiák megértésének növelése érdekében. Az olyan online kurzusok, mint a Future Learn „Hogyan állítanak elő fenntartható élelmiszert a gazdálkodók” című tanfolyam, biztosítják a tudás átadását a teljes élelmiszer-rendszerben, és növelik a fogyasztók megértését és az új megoldásokba vetett bizalmat.

Fotó: SZTE Mezőgazdasági Kar

Már tudjuk, hogy a természet, az egészség és az élelmiszer összefügg egymással. A termelők támogatásával, valamint talajunk védelmével és regenerálásával korlátozhatjuk az éghajlatváltozás hatásait, csökkenthetjük a biológiai sokféleség csökkenését, valamint növelhetjük a gazdálkodás hatékonyságát és ellenálló képességét.

Az egészségesebb talajokkal nemcsak jövedelmezőbb lesz az élelmiszertermelés, hanem az élelmiszerek is egészségesebbek, fenntarthatóbbak és bőségesebbek lesznek.

Kapcsolódó hivatkozások:

Forrás: 
EIT Food

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Közvetlen támogatások az agráriumban 2023 után

A kétéves átmeneti időszakot követően, 2023. január 1-jén működésbe lép a Közös Agrárpolitika (KAP) új szabályrendszere. Fontosnak tartjuk, hogy a lehető legkorábban megkezdődjön az agrárpolitika kedvezményezettjeinek minél szélesebb körű tájékoztatása arról, hogy az eddig ismert agrártámogatásokat ezentúl milyen jogcímeken keresztül érhetik el, és hogy ahhoz milyen feltételeket kell teljesíteniük.

Házak szigetelése gyékénnyel, hínárral…

A phys.org több cikkben is foglalkozott az épületszigetelések újszerű, környezetverát lehetőségeivel. Az energia egyre drágább, így az energiapazarló épületek szigetelése igen sürgetővé vált, amit természetes anyagokkal is meg lehet oldani.

Lábunk alatt a kincs

A talaj létfontosságú a világ táplálásában – mondta Csü Tong-jü, a FAO főigazgatója a Talajok a Táplálkozásért Világszimpózium megnyitóján. – A talaj egészsége jelentősen hozzájárul az éhezés megszüntetéséhez és a bolygó egészségének helyreállításához – feltéve, hogy kezeljük a talajt fenyegető globális veszélyeket, beleértve a tápanyaghiányát is.

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Dr. Birkás Márta a talajokról

A Talaj Világnapja apropóján Dr. Birkás Márta professzort arról kérdeztük, hogy mit jelent számára a talaj. Mi a tapasztalata az idei kihívások tükrében, változott-e és ha igen, akkor milyen formában a gazdálkodók hozzáállása a talajokhoz? Valamint, hogy a földműveléshez használt gépek az új kihívásoknak megfelelőek-e, vagy szükség lesz további innovációra a gyártók részéről ezen a területen?

A fügekaktusz minden porcikáját hasznosítják Szicíliában

A fügekaktusz termése ehető, és nemcsak eredeti termőhelyén, Mexikóban és Dél-Amerikában fogyasztják, hanem szerte a világon. Szicíliában is régóta termesztik, és a jó minőség, nagy méret érdekében speciális termesztéstechnológiát fejlesztettek ki. A térségben hagyományosan likőrt, lekvárt és fügesajtot is készítenek belőle, az utóbbi időben pedig aszalványt is.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

A precíziós gazdálkodás egyik alapja a talajinformáció

Dr. Dobos Endre, egyetemi tanár, a Magyar Talajtani Társaság elnöke szerint, a precíziós gazdálkodás egy csodálatos dolog. Fontos lehet megvizsgálni kicsit, hogy tudományos oldalról és különösen a talajos oldalról hogyan is néz ki ez az új gazdálkodási forma.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Kovamoszatoktól tanulnak a napelem gyártók

A kovamoszat üvegszerű héja segít a fény energiává alakításában gyenge megvilágítású körülmények között, írja a sciencedaily.com. A módszert jól felhasználhatják a napelem gyártók is, bár valószínűleg hazánkat ez a fejlesztés kevéssé érinti, jelenleg…