Back to top

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.

Minden kisállattulajdonos a legjobbat szeretné macskájának, és azt, ha minél tovább élne kedvence. Egy macska életének hossza azonban számos tényezőtől függ, például a genetikától, a környezettől, a táplálkozástól, az állatorvosi ellátástól és még sok mástól. Tehát vannak dolgok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, azért akadnak bőven olyanok is, amiket megtehetünk azért, hogy macskánk hosszú, boldog és egészséges életet éljen.

Macskák átlagos élettartama

A házimacskák várható átlagos élettartama körülbelül 15 év. Természetesen egyes cicák rövidebb ideig élnek, míg mások jóval idősebb korukig. Háziállattulajdonosként bölcs dolog megtanulni, hogy mire van szükségük a boldoguláshoz.

Az egyik tényező, amely befolyásolhatja egy macska várható élettartamát, az, hogy kint vagy bent él-e a lakásban.

A benti macskák általában tovább élnek, mert nincsenek kitéve különféle kockázatoknak. Míg egy benti macska akár több mint 10 évig is élhet, addig egy kinti macska átlagosan csak 5 évig. Más szóval, egy benti macska akár egy évtizeddel tovább élhet, mint egy kint élő.

A kültéri macskáknak számos olyan kihívással kell szembenézniük, amelyek miatt a benti cicáknak nem kell aggódniuk. Például mindig résen kell lenniük más állatokkal, köztük más macskákkal szemben, amelyek kárt tehetnek bennük, valamint néhányan az emberek által elkövetett bántalmazás áldozatává válhatnak. Emellett fennáll a veszélye annak, hogy elütik őket, valamint a mérgek, a belső és külső élősködők, például a fonálférgek és a bolhák, valamint a más macskák vagy vadon élő állatok által terjesztett betegségek veszélye is. Ráadásul fennáll annak az esélye is, hogy a macska elveszik vagy ellopják.

A macskák élettartamát befolyásoló tényezők

Számos dolog befolyásolhatja, hogy egy macska meddig fog élni, például:

Speciális igényekhez igazított étrend: Ha jó minőségű macskaeledellel etetjük a kedvencünket, az segíthet abban, hogy tovább éljen. Biztosítsunk számára megfelelő étrendet, például elengedhetetlen számukra a húsfogyasztás, és gondoskodjunk arról, hogy elegendő folyadékhoz és tápanyaghoz jusson.

Az is előfordulhat, hogy a háziállat étrendjét az életszakaszához kell igazítanunk, vagy ha egészségügyi problémákat diagnosztizáltak nála.

Macskák súlya és aktivitási szintje: Az általános jó közérzet fenntartása szempontjából előnyös lehet, ha segítünk a macskánknak egészséges testsúlyban maradni. Gazdagítsuk a környezetét olyan dolgokkal, mint ülőkék, kaparófák és játékok, hogy mentálisan és fizikailag is aktív maradjon. Alapvetően arra szeretnénk ösztönözni kedvencünket, hogy fusson, ugráljon és mozogjon.

Ivartalanítás: A macskák ivartalanítása is segíthet abban, hogy tovább éljenek. Általában ezt a beavatkozást követően kevesebb késztetést éreznek arra, hogy kimenjenek a házból, és kóboroljanak. Emellett csökkenhet vagy megszűnhet bizonyos egészségügyi állapotok kockázata, például a szaporodási rendszerrel kapcsolatos betegségeké.

Macskafajták és genetika: Egyes macskák fajtájuk vagy genetikájuk miatt hajlamosabbak lehetnek az egészségügyi problémákra, és bizonyos fajták tovább élnek, mint mások.

Akár fajtatiszta macskákkal, akár keverék cicákkal osztjuk meg otthonunk, ugyanazok az alapszabályok érvényesek a gondozásukra.

Ugyanakkor beszélhetünk állatorvossal is a macskánk fajtája alapján felmerülő igényeiről.

Állatorvoslás: Ha rendszeresen kivizsgáltatjuk macskánkat állatorvossal, az segíthet, hogy már a legkorábbi stádiumban felhívja a figyelmünket az egészségügyi problémákra. Tippeket kaphatunk arra vonatkozóan, hogyan csökkenthetjük a különböző betegségek kockázatát. Ráadásul, ha problémák merülnek fel, az azonnali kezelések segíthetnek kedvencünknek a gyógyulásban.

A macska gondozása a kor előrehaladtával

Íme néhány dolog, amivel egész életében támogathatjuk macskánk egészségét:

Cica (1 éves korig): Rendszeresen vizsgáltassuk meg cicánkat állatorvossal, valamint adassuk be neki a szükséges oltásokat, és ivartalaníttassuk. Ez alatt az időszak alatt megtanuljuk, hogy melyik a legjobb cicatáp a számára, valamint azt, hogy hogyan vágjuk le kedvencünk karmait.

Fiatal felnőtt macskák (1-6 éves korig): A macskával való játák és foglalkozás nem szűnik meg, amikor az kinő a kiscicás korszakból, ezért a mozgás ösztönzése érdekében továbbra is naponta foglalkozzunk kedvencünkkel.

Emellett etessük macskánkat felnőtteknek való, kiváló minőségű étrenddel.

Érett felnőtt macskák (7-10 éves korig): Ahogy macskánk idősebbé válik, az állatorvos rendszeresen ellenőrizheti egészségét. Az orvos szükség esetén javasolhatja az étrendje megváltoztatását, és tájékoztatást adhat arról, hogy macskánk megfelelő súlyban van-e.

Idős macskák (10 évesnél idősebbek): Előfordulhat, hogy a macska öregedésével viselkedésbeli változásokat észlelünk. Ezek egy része normális és várható, de ha nem vagyunk benne biztosak, konzultáljunk az állatorvossal. Ebben a szakaszban előfordulhat, hogy kedvencünk étrendjén változtatni kell, és új módszereket kell találnunk arra, hogyan ösztönözzük aktív életmódra. Emellett előfordulhatnak betegség tünetei is.

Összességében elmondhatjuk, hogy a macskák átlagos élettartama körülbelül 15 év.

Azonban minden háziállat egyedi, és számos tényező játszik szerepet abban, hogy meddig él. Gondoskodjunk macskánkról úgy, hogy lakásban tartjuk, izgalmassá tesszük mindennapi környezetét, és a legjobb minőségű táplálékkal etetjük. Az állatorvossal való rendszeres ellenőrzés pedig segíthet abban, hogy tovább éljenek kedvenceink.

Forrás: 
cuteness.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Idén először lehet szavazni az Év Lepkéjére

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).

Állatvédelmi szakállatorvosi képzés indul

Először indított állatvédelmi, illetve állatjólléti posztgraduális képzést az Állatorvostudományi Egyetem.

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A méhész is vállalkozó 3.

Ez már a többedik cikkem, és végre elérek oda, hogy a méhészetről is elkezdjek beszélni. Az előző cikkek gondos után járást igényeltek több részletükben, mert hiába tudok valamit, ha le akarom írni, csak leellenőrzöm még egyszer. Ebben a cikkben erre nem volt szükség, ugyanis az elejétől a végéig kizárólag saját tapasztalatot írok le.

Sarki farkast klónoztak Kínában

A kínai Sinogene Biotechnologies a világon elsőként egy sarki farkas bőréből vett DNS-minta segítségével hozta létre az állat genetikai másolatát.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.