Back to top

Az élelmiszerbiztonság első szereplője a fajtanemesítő

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szántóföldi növényfajták okirat átadásával egybekötött ünnepséget tart tartott az idén 70 éves székkutasi Növényfajtakísérleti Állomáson. A jeles eseményen az új növényfajták nemesítőházainak képviselői vehették át a munkájuk elismeréséért járó okleveleket.

Az eseményen Dr. Oravetz Márton, a Nébih elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
Az eseményen Dr. Oravetz Márton, a Nébih elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
Fotó: Rass Krisztina
Hazánk kitűnő helyzetben van a mezőgazdaságban használatos genetikai erőforrások sokféleségét illetően és ezeknek az erőforrásoknak a védelme nem csupán kötelességünk, hanem egyúttal ránk ruházott felelősségünk is, fogalmazott nyitóbeszédében Dr. Oravecz Márton a Nébih elnöke.

Hozzátette, idén nyáron talán minden eddiginél jobban érzékelhető volt, hogy az agráriumot az éghajlatváltozás kapcsán különösen negatívan érinti a természetes csapadékmennyiség eloszlásának változása és a hőmérséklet fokozatos emelkedése.

Mindinkább látszik, hogy a klímatudatos mezőgazdaságban növekvő szerepet kap a növénynemesítés és a megfelelő fajtahasználat. Olyan ellenálló és szárazságtűrő növényfajtákra van szükség, amelyek képesek alkalmazkodni a szélsőséges vízháztartási és időjárási helyzetekhez.

Azt is kiemelte, hogy egyre fontosabbá válik a növénynemesítés során a fajták tápanyaghasznosító képességének javítása is, különösen a folyamatosan szigorodó környezetvédelmi előírások tükrében.

Mint mondta, az elmúlt évtizedek során egyfelől a kor követelményeire, másfelől a hazai felhasználói igényekre reagálva változott a nemesítés stratégiai és annak eszköztára is. Immár számos szervezet felismerte a tudományos munka jelentőségét, fajtakísérleteik már kifejezetten az aktuális környezeti kihívásokra reagálnak, az alapkutatások eredményei pedig beépülnek a gyakorlatorientált, gazdasági hasznot hozó alkalmazott kutatásokba. Mindezek fényében örömteli, hogy az elmúlt években folyamatosan növekedett a regisztrált fajták száma.  Jelenleg a Közös Fajtakatalógusban csaknem 25 ezer regisztrált szántóföldi fajta szerepel, ebből több mint 1300 az állami elismerésben részesített fajták száma, ami jól mutatja a hazai kutatás-fejlesztés fejlődését. Külön kiemelte, hogy a

hazánkban regisztrált szántóföldi fajták több mint 5 százalékát adja a teljes európai uniós szántóföldi fajta listának, ráadásul ezek jelentős hányadát a Nébih saját kísérleti hálózatának állomásain vizsgálták.

Fotó: pixabay.com
Az összes fajtavizsgálatnak átlagosan 40%-át az új bejelentések adják, ami 260 új fajtajelöltet jelent évente. Ebből 33-37 százalék az elismerésben részesülők aránya, azaz nagyságrendileg 90 új fajta jelenik meg minden esztendőben, amivel a gazdálkodók bátran tervezhetnek. A fajtaminősítő bizottsági ülésen az előterjesztett összes fajtajelöltből 15 szántóföldi faj 87 fajtája részesült állami elismerésben, az erről szóló tanúsítványok ünnepélyes átadása az ünnepség fő eseménye volt.

Oravecz Márton arra is fölhívta a figyelmet, hogy hazai fajtavizsgálatok jelentősége elsősorban abban rejlik, hogy a fajtajelöltek mindegyike a későbbi termesztés ökológiai viszonyai között próbálják ki. Ezáltal a termelő a magyarországi körülményekhez szelektált fajták közül választhatnak.

Az élelmiszerlánc első elemeként a hazai vizsgálatok alapján a köztermesztésbe kerülő növényfajták jelentik a garanciát arra, hogy a gazdák a környezetet és egészséget kímélő, gazdaságos termeszthető fajtákat használhassanak.

Ez ugyanis az alapja annak, hogy az egészséges táplálkozást támogató jóízű élelmiszerek kerüljenek a hazai vásárlók asztalára.

A 130 éves hazai fajtakísérletek legfontosabb állomásait Várszegi Gábor a Fajta Minősítő Bizottság elnöke ismertette
A 130 éves hazai fajtakísérletek legfontosabb állomásait Várszegi Gábor a Fajta Minősítő Bizottság elnöke ismertette
Fotó: Rass Krisztina
Az esemény ünnepélyes hangulatát emelte, hogy a székkutasi állomás éppen az idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját, valamint 130. évfordulójához ért az 1892-ben induló hazai fajtakísérletezés is. A dupla jubileum kapcsán Várszegi Gábor a Fajtaminősítő Bizottság elnöke tekintette át előadásában hazai fajtakísérleti rendszer elmúlt 130 évének legfontosabb mérföldköveit, Török Dénes a székkutasi állomás vezetője pedig állomáshoz -amelyet egyébként 2005 óta irányít- kapcsolódó tapasztalatait és emlékeit osztotta meg. 

Az eseményen fajtaminősítő oklevelet vehettek át  a martonvásári Agrártudományi Kutatóközpont, az  Agromag Kft., az Alfaseed Kft., a DSW Seeds,  a Gabonakutató Nonprofit Közhasznú Kft., a Karintia Kft, KWS Magyarország Kft., a Lidea Hungary Kft., a Limagrain Hungary Kft., a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési Központ, a Perfectseed sro., a Proventus Trade Kft., a RAGT Vetőmag Kft., a Rapool Hungária Kft. a Saatbau Linz Hungária Kft., a SesVanderHave Hungary Kft., a Syngenta Magyarország Kft., megjelent képviselői, valamint Dr. Balla Zoltán, Dr. Murányi István magánnemesítők, de a Bayer Hungária Kft., a BASF Hungary Hungária Kft., jelölt fajtái is fajtaminősítő oklevélben részesültek.  

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

A Tisza szabályozásának negatív hatásaitól szenved ma a mezőgazdaság

Tizedszer rendezték meg az Agrárszektor Konferenciát idén, Siófokon. A konferencia médiapartnere a Magyar Mezőgazdaság Kft. volt. A rendezvény nyitóelőadását tartó Farkas Sándor agrárminiszter-helyettese azt mondta, egyre több mindenkit foglalkoztat Magyarországon az öntözésfejlesztés kérdésköre - de már rég elkéstünk vele.

A hideg még várat magára

Bár ma a naptár szerint elkezdődött a tél, az időjárás egyelőre őszi jelleget mutat, és komolyabb lehűlés a következő egy hét során sem valószínű, sőt a jövő hét első felében az éjszakai fagyok is megszűnnek.

Óvatosan ezzel a meggyes sörrel, túlnyomás lehet benne

Lehetséges sérülés veszély miatt az Auchan Magyarország Kft. visszahívta és a forgalomból is kivonta a 0,33 literes kiszerelésű, saját márkás Nívó Szűrt elnevezésű meggyes sört - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Változások a drónpilótaképzések feltételrendszerében és az eljárásrendjében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

Nemzeti parki területen, ráadásul tiltott eszközökkel horgásztak

Orvhalászokat értek tetten a rendőrök 147 kilogramm ponttyal a Hortobágyi Nemzeti Park területén - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Mégis beengedi Mexikó az amerikai GM kukoricát

A mexikói elnök, Andres Manuel Lopez Obrador a héten jelentette be, hogy szeretne megállapodni Washingtonnal. Mindezt azután, hogy az USA jogi lépésekkel fenyegetőzött annak hatására, hogy Mexikó meg akarta tiltani a GM (génmódosított) kukorica importját 2024-re.

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Aranyosi Károly - Kihívások közepette is tervezhető jövő

„Az IKR Agrár egy attitűdöt testesít meg, és ennek az attidűdnek több gyökere van: egyrészt a vállalat otthona, Bábolna, másrészt a mezőgazdaság; a hazai mezőgazdasággal, azon belül elsősorban a szántóföldi növénytermesztéssel való kapcsolata. IKR-esnek lenni különleges” – vallja Aranyosi Károly az IKR Agrár ügyvezetője.

Csökkent a kukorica ára Lengyelországban

Végéhez közeledik a szemes kukorica betakarítása Lengyelországban, mégsem felhőtlen a lengyel gazdák öröme, mert továbbra is nagy mennyiségű import kerül az országba Ukrajnából, ami a belföldi termés árát lenyomja.