Back to top

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok | MMG

Mindezt Feldman Zsolt mondta a KÁN Egyetemi napok megnyitóján. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára kiemelte, hogy ebben az időszakban a magyar állattenyésztés nem, hogy talpon maradt, de előre ment: a legeltetéses állattenyésztést az emberek húsigényének növekedésével felváltotta az istállózó technológia, ma pedig már az állattenyésztés digitalizációjának korszakába lépünk. Állattenyésztőink tehát mindig képesek voltak alkalmazkodni a kor kihívásaihoz, ami a túlélésre, sőt a sikerre ad esélyt – hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2022. évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2022. évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert
Az állattenyésztők a Jóisten földi helytartói – mondta Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke a megnyitón kiemelve, hogy az állattenyésztés nem szakma, nem hivatás, hanem életforma.
Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke a 2022.évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Zászlós Tibor, a MÁSZ elnöke a 2022.évi KÁN Egyetemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert
Akik ebben élnek, az állat szeretete miatt választották, és azért, hogy megtermeljék azt a húst, amit a családok az asztalukra tesznek.

 

Az idei év gondjairól szólva a MÁSZ elnöke megköszönte, hogy a minisztérium hallgatott a gazdák szavára, és több intézkedéssel is segíti az áldozatos munkájukat.

Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke a KÁN Egyetemi napokra érkezett több száz szakiskoláshoz szólt köszöntőjében. Kiemelte, hogy a hagyományok értékét, de azt is, hogy egy-egy ilyen rendezvény lehetőséget teremt a jövő kihívásaira való felkészülésre is.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke a 2022. évi KÁN Egytemi napok megnyitóján
Jakab István, a MAGOSZ elnöke a 2022. évi KÁN Egytemi napok megnyitóján
Fotó: Lang Róbert

A vendéglátó város nevében Szita Károly, Kaposvár polgármestere is a fiatalokhoz szólt. Elmondta, hogy a jövőben a víz, az energia és az élelmiszer hiánycikk lesz a világban, ám hazánk szerencsére egyikből sem szenved hiányt és ha jól vigyázunk mindezekre, akkor bővében is lehetünk. Van vizünk, amit meg kell őriznünk, a napsütést hasznosíthatjuk energiatermelésre, és áldás számunkra, hogy a gazdáknak köszönhetően nincs hazánkban élelmiszerből sem hiány.

Fotó: Lang Róbert

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem rektora is külön köszöntötte a szakiskolásokat, mert mint mondta

a két éve újjászervezett egyetem célja a KÁN megrendezésével az, hogy a fiatalokat a mezőgazdaságba vonzza: ezért korszerűsítették az oktatást és a mezőgazdasági oktatást élelmiszergazdaságává bővítették.

A Kaposvári Campusról szólva elmondta, a helyi gazdaság igényeire tekintettel állattenyésztő-, élelmiszer- és gépészmérnök képzést is indítottak.

A KÁN Egyetemi napokon közel 100 kiállító, fajtabemutatók, szakmai konferenciák és interaktív, szórakoztató közönségprogramok várták a szakmabelieket és a mezőgazdaságot érdeklő közönséget.

Fotó: Lang Róbert

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

Kihalt az uhuzás napjainkra

A dúvadgyérítés a vadgazdálkodás egy sarkalatos pontja. Legyen szó szőrmés vagy tollas kártevőről, kordában tartásuk, állományszabályozásuk elengedhetetlen. Így volt ez több mint száz évvel ezelőtt is. Manapság puskán kívül főként különféle csapdákkal lehet tizedelni állományukat, de hathatós módszer napjainkban nincs igazán, egyebek mellet köszönhetően a nem elégséges időráfordításra.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Jelentős mennyiségű madarat veszélyeztet a kihalás Romániában

Románia több mint negyven madárfaját a kihalás fenyegeti, további csaknem harminc pedig mérsékelten fenyegetettnek minősül - közölte kedden a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.