0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Ne a támogatás legyen az állattartó jövedelme!

A jövőben az állattenyésztésnek és az állattartásnak különböző feladatokra kell fókuszálnia. Erről Nagy István agrárminiszter beszélt a KÁN Egyetemi Napok nulladik napján, Kaposváron az Állattenyésztők napja alkalmából tartott tanácskozáson.

A miniszter szerint az állattartás fenntarthatóságához a beruházások, a genetikai erőforrások megőrzése, az állatjóléti körülmények javítása, a környezettudatos gazdálkodás, az innováció, az uniós előírásoknak megfelelő magas technológiai színvonalú állattartó telepek kialakítása, a „zöld célok előmozdítása”, és az energiahatékonyság javítása szükséges. A jövőt pedig az állattenyésztés és az állattartás céljainak különválasztása alapozhatja meg.

„Nagyon fontos, hogy nem szabad a kettőt összekeverni!

A tenyésztés az állattenyésztést megalapozó tevékenység. Nagyon büszkék vagyunk azokra a fajtáinkra, amelyek itt ezen a rögön alakultak ki, és a mi technológiai színvonalunkon kiválóan termelnek.

Minden támogatást meg kell adnunk ahhoz, hogy új fajták, új hibridek jöjjenek létre a magyar tenyésztőknek köszönhetően.

A tartást pedig azért kell megkülönböztetni a tenyésztéstől, mert nem helyes az az irány, hogy a gazdálkodók a támogatásokra alapozzák a tevékenységük jövedelmezőségét. Azt kell látni, hogy

a támogatások, akár az, amit állatjóléti soron kapnak ezek a termelők, ne a jövedelmezőséget befolyásoló támogatások legyenek, hanem valóban az állatjólétet alapozzák meg: a takarmányozási színvonalat, az állategészségügyi nívót, vagy például általuk legyen csökkenthető a fizikai munka.

A támogatás tehát a technológiai fejlesztésnek szolgáljon kiinduló alapjául” – mondta el a témáról a magyarmezogazdasag.hu kérdésére Nagy István agrárminiszter.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu