Back to top

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Az egyik legnépszerűbb helyszín a MATE Udvar volt, ahol az egyetem intézetei várták az érdeklődőket, köztük 850 szakiskolást. A rendezvényre érkező gyermekek lelkesedését és érdeklődését az is kiválóan mutatja, hogy a több játékos állomást magába foglaló mesetérképet a tavalyi 2500 helyett idén 4000-en töltötték ki.

Fotó: Lang Róbert

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a házigazda MATE rektora köszöntőjében elmondta, felértékelődött, a közgondolkodás fókuszába került az agrárium, és ezt ki is kell használni az ágazat fejlesztése érdekében. Ehhez a megújult felsőoktatás már képes megfelelő intellektuális hátteret biztosítani,

a Kaposvári Campuson megrendezett KÁN Egyetemi Napok pedig évről évre kiváló lehetőséget teremt a fiatalok pályára vonzásához.

Nagy István kiemelte, a januárban hatályba lépő KAP-ban fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások, és sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányá
Nagy István kiemelte, a januárban hatályba lépő KAP-ban fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások, és sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányá
Fotó: Lang Róbert
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE összefogásával sikerrel megvalósult kiállítást több szakmai program, így a II. Állattenyésztők Napja, a 33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, a 20. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, a Vidékfejlesztési Konferencia, továbbá az agrárszaklapok tudásátadásban beöltött szerepét ismertető eszmecsere is gazdagította.

Az Állattenyésztők Napján Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte, a 2023. január 1-jén hatályba lépő új Közös Agrárpolitika magyar sikere, hogy fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások.

Sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányát is, amire 2027-ig a mostanival nagyságrendileg azonos összeg, évente mintegy 202 millió euró jut.

A KÁN Egyetemi Napokon erősítette meg együttműködési szándékát a MATE és a Taskenti Állami Agráregyetem, melynek keretében idén 25 üzbég kutató látogathat Magyarországra. Ugyancsak a MATE Udvar színpadán írt alá stratégiai partneri megállapodást a MATE és az Alföldi Tej Kft. között Dr. Gyuricza Csaba rektor és Dr. Pusztai József ügyvezető. Ennek értelmében a cég gyakorlati helyszínt nyújt a MATE élelmiszertudományi, gazdaságtudományi és műszaki vonatkozású képzéseinek, és ösztöndíjprogramokat is indít a hallgatók számára.

Fotó: Mizsei Károly

Az első nap programkavalkádja a Fedeles Lovardában ért véget, ahol a Halott Pénz zenekar adott fergeteges, gyakorlatilag teltházas koncertet.

A győztes mén fogatban
A győztes mén fogatban
Fotó: Lang Róbert
A szakmai programokat tenyészállat-bemutatók is gazdagították, amelyek nemcsak a közvetlenül érintett állattartókat invitálták, hanem a közönség érdeklődését is felcsigázták.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége tenyésztőszervezeti nagydíját a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület kapta a színvonalas ló- és fogatbemutatók szervezéséért, a MÁSZ Tenyésztési Nagydíját pedig a Rio-Alto Kft. kapta a kiállításon nagy számban kiválóan felkészített aberdeen angus és murray grey tenyészállatok bemutatásáért.

A kaposvári kiállításon a MATE Udvar standjai is versenyeztek.

A Gazdászverseny első helyezettje a Georgikon Campus csapata lett
A Gazdászverseny első helyezettje a Georgikon Campus csapata lett
Fotó: Balázs Gusztáv
Először a látogatókért (akiket a legváltozatosabb módon vonzottak magukhoz a frissen sütött libamájtól a társasjátékokon át az izgalmas kísérletekig), majd az egyetemi díjakért. A legimpozánsabb stand díjat a Növénytermesztési-tudományok Intézete, a leginnovatívabb stand díjat pedig az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet nyerte.

Az agráregyetemek hallgatói között zajló Gazdászverseny célja a hallgatók megmérettetésén és a közönség szórakoztatásán túl az volt, hogy népszerűsítse a felsőfokú agrárképzési területeket. A verseny elméleti vetélkedővel indult, majd gyakorlati feladatokat hajtottak végre a hallgatók a Fedeles Lovardában. Az első helyezést és az aranyvillát a Georgikon Campus csapata szerezte meg és vette át Dr. Gyuricza Csaba rektortól.

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A Corteva Agriscience vezetői változást jelentett be Magyarországon

Mivel az európai mezőgazdasági piac dinamikus és kihívásokkal teli környezethez való alkalmazkodást igényel, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat változást jelent be magyarországi vezetőségében: 2023. június 1-jén Borsos László ügyvezető igazgató leköszön tisztségéről, és helyét Sergii Kharin veszi át.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.