Back to top

Harmincezer látogató a KÁN Egyetemi Napokon

A mezőgazdaság nehézipara, az állattenyésztés állt a szeptember 30-tól október 2-ig tartó KÁN Egyetemi Napok középpontjában, amelyen mintegy 30 ezer látogató vett részt. A Szent Mihály napi hagyományokat tisztelve szerte az országból a kaposvári Pannon Lovasakadémiára „hajtották be” a jószágokat.

Az egyik legnépszerűbb helyszín a MATE Udvar volt, ahol az egyetem intézetei várták az érdeklődőket, köztük 850 szakiskolást. A rendezvényre érkező gyermekek lelkesedését és érdeklődését az is kiválóan mutatja, hogy a több játékos állomást magába foglaló mesetérképet a tavalyi 2500 helyett idén 4000-en töltötték ki.

lang1686.jpg

Fotó: Lang Róbert

Mint azt Dr. Gyuricza Csaba, a házigazda MATE rektora köszöntőjében elmondta, felértékelődött, a közgondolkodás fókuszába került az agrárium, és ezt ki is kell használni az ágazat fejlesztése érdekében. Ehhez a megújult felsőoktatás már képes megfelelő intellektuális hátteret biztosítani,

a Kaposvári Campuson megrendezett KÁN Egyetemi Napok pedig évről évre kiváló lehetőséget teremt a fiatalok pályára vonzásához.

lang8812.jpg

Nagy István kiemelte, a januárban hatályba lépő KAP-ban fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások, és sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányá
Nagy István kiemelte, a januárban hatályba lépő KAP-ban fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások, és sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányá
Fotó: Lang Róbert
A Magyar Mezőgazdaság Kft. és a MATE összefogásával sikerrel megvalósult kiállítást több szakmai program, így a II. Állattenyésztők Napja, a 33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap, a 20. Nemzetközi Takarmányozási Szimpózium, a Vidékfejlesztési Konferencia, továbbá az agrárszaklapok tudásátadásban beöltött szerepét ismertető eszmecsere is gazdagította.

Az Állattenyésztők Napján Dr. Nagy István agrárminiszter kiemelte, a 2023. január 1-jén hatályba lépő új Közös Agrárpolitika magyar sikere, hogy fokozatos csökkentés mellett, de 2027-ig megmaradnak a hazai forrásból finanszírozott átmeneti nemzeti támogatások.

Sikerült megvédeni a termeléshez kötött támogatásokra fordítható összegek arányát is, amire 2027-ig a mostanival nagyságrendileg azonos összeg, évente mintegy 202 millió euró jut.

A KÁN Egyetemi Napokon erősítette meg együttműködési szándékát a MATE és a Taskenti Állami Agráregyetem, melynek keretében idén 25 üzbég kutató látogathat Magyarországra. Ugyancsak a MATE Udvar színpadán írt alá stratégiai partneri megállapodást a MATE és az Alföldi Tej Kft. között Dr. Gyuricza Csaba rektor és Dr. Pusztai József ügyvezető. Ennek értelmében a cég gyakorlati helyszínt nyújt a MATE élelmiszertudományi, gazdaságtudományi és műszaki vonatkozású képzéseinek, és ösztöndíjprogramokat is indít a hallgatók számára.

a7303948.jpg

Fotó: Mizsei Károly

Az első nap programkavalkádja a Fedeles Lovardában ért véget, ahol a Halott Pénz zenekar adott fergeteges, gyakorlatilag teltházas koncertet.

lang1550.jpg

A győztes mén fogatban
A győztes mén fogatban
Fotó: Lang Róbert
A szakmai programokat tenyészállat-bemutatók is gazdagították, amelyek nemcsak a közvetlenül érintett állattartókat invitálták, hanem a közönség érdeklődését is felcsigázták.

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége tenyésztőszervezeti nagydíját a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Egyesület kapta a színvonalas ló- és fogatbemutatók szervezéséért, a MÁSZ Tenyésztési Nagydíját pedig a Rio-Alto Kft. kapta a kiállításon nagy számban kiválóan felkészített aberdeen angus és murray grey tenyészállatok bemutatásáért.

A kaposvári kiállításon a MATE Udvar standjai is versenyeztek.

kan2022-6-georgikon-gazdaszverseny.jpg

A Gazdászverseny első helyezettje a Georgikon Campus csapata lett
A Gazdászverseny első helyezettje a Georgikon Campus csapata lett
Fotó: Balázs Gusztáv
Először a látogatókért (akiket a legváltozatosabb módon vonzottak magukhoz a frissen sütött libamájtól a társasjátékokon át az izgalmas kísérletekig), majd az egyetemi díjakért. A legimpozánsabb stand díjat a Növénytermesztési-tudományok Intézete, a leginnovatívabb stand díjat pedig az Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet nyerte.

Az agráregyetemek hallgatói között zajló Gazdászverseny célja a hallgatók megmérettetésén és a közönség szórakoztatásán túl az volt, hogy népszerűsítse a felsőfokú agrárképzési területeket. A verseny elméleti vetélkedővel indult, majd gyakorlati feladatokat hajtottak végre a hallgatók a Fedeles Lovardában. Az első helyezést és az aranyvillát a Georgikon Campus csapata szerezte meg és vette át Dr. Gyuricza Csaba rektortól.

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Meglévő állományokkal is lehet pályázni baromfi állatjóléti támogatásra

A már meglévő állományokkal is pályázható a Baromfi állatjóléti támogatás - közölte az agrártárca az MTI-vel szerdán.

Idén is várja az érdeklődőket a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni - tájékoztatta Spiegelhalter László polgármester az MTI-t.

Félmilliárd forintnyi áfacsalás zöldséggel és gyümölccsel

Félmilliárd forintnyi áfát csalt el egy zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, tizenkilenc gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a hatóság szerdán a Facebook-oldalán.

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A hétvégén rendezik meg a Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált

December 9-10-én rendezik meg a XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált, amelyen a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit - közölték a szervezők az MTI-vel.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 32 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora  Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.