Back to top

A napraforgó 70 százalékát betakarították Zala megyében

A napraforgó közel 70 százalékát learatták Zala megyében, a 6 ezer hektárnyi területen 2,5 tonna volt az átlaghozam – tájékoztatta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-t.

A 27 207 hektáros kukoricaföldeken 3 hektárt meghaladó területen besilózták a termést. A 4570 hektáron betakarított szemes terményből hektáronként átlagosan 7,4 tonna volt az átlagtermés – közölte Sabján Krisztián.

napraforgo_aratas.jpg

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: MTI/Sóki Tamás
Jelezte, az esőzések miatt lassan haladnak az őszi kalászosok vetésével. Az őszi árpa 1200, a rozs 50, a tritikálé pedig 80 hektáron került a földbe. A tervek szerint az őszi árpa vetésterülete 5200, a rozsé pedig 500 hektár. Tritikálét 950 hektáron szeretnének nevelni.

A gazdák 31 ezer hektáron őszi búza vetését tervezik. Repcét 13 635 hektáron termelnek, 2-3 ezer hektárral kisebb területen, mint a korábbi években. Ennek egyik oka, hogy a melegebb, aszályos klíma nem kedvez a hűvösebb, csapadékosabb időjárást kedvező növénynek. Emellett sok rovarölő szert kivontak a forgalomból, "a jelenlegi választékkal nem lehet megvédeni a termést a kártevőktől, emiatt a repcetermesztés jövedelmezősége is csökkent" – fejtette ki a megyei elnök.

Az elvetett állományok jól fejlődnek, de védekezni kellett a kártevők ellen - tette hozzá.

Elmondta: a csapadékos időjárás mind a betakarítási, mind pedig a vetési munkákat akadályozza. A termelők abban bíznak, sikerül a csapadékot a talaj mélyebb rétegeiben eltárolni, mert ez segíti a jövő évi gazdálkodást.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A globális élelmiszerárak változatlanok

Gyakorlatilag nem változtak az élelmiszerek világpiaci árai novemberben októberhez képest.

A bagett karrierje

A francia bagett felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Továbbra is akadozik az ukrán gabonaexport

Bár az ENSZ közvetítésével november 19-én meghosszabbították a fekete-tengeri gabonaexporta vonatkozó megállapodást Oroszország és Ukrajna között, mégis naponta legfeljebb öt hajó fut ki az ukrán kikötőkből.

Corteva Crop Solution HUN Kft: Profi kínálat új néven

Alig egy hónapja, hogy a vállalatcsoport eddigi cégeit összevonva egységes néven jelent meg a Corteva. A növényvédő szer, vetőmag, nitrogén menedzsment hármasára épülő vállalat továbbra is a fejlesztéseket tűzte ki célul, hogy a termelőket partnerként a sikeres gazdálkodásban segítse.

A téli madáretetés öt szabálya

A madáretetés során egyszerre gazdagodhatunk a madármegfigyelés örömével, mindeközben segíthetünk a madaraknak a tél átvészelésében. Azonban ahhoz, hogy segíthessünk énekesmadarainkon, néhány egyszerű szabályt be kell tartanunk. Lássuk, mik ezek!

A Corteva Agriscience 20%-kal növelte növényvédőszer eladásait Magyarországon

2022 első 9 hónapjában a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat 20%-kal növelte növényvédőszer eladását a magyar piacon az előző év azonos időszakához képest.

Díjeső a Fendt 700 Vario Gen7 szériának

A Fendt 700 Vario széria 1998-as bevezetése óta számos díjat nyert és azóta is a Fendt legkelendőbb termékcsaládjának számít.