Back to top

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

illusztráció
illusztráció
Fotó: mmg archív
Ukrajna egyes részeinek Oroszország általi annektálása, amely a nemzetközi jog szerint illegálisnak minősül, azt jelenti, hogy a betakarított orosz gabonatermés több mint 5 millió tonnával nőhet. Erről a Német Sajtóügynökség (dpa) számolt be a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva – írja az agrarheute.com. Dmitrij Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter a TASZSZ -nak azt nyilatkozta:

„Az ottani szántóföldeket figyelembe véve úgy gondolom, Oroszország legalább további ötmillió tonna gabonát takarít be. Ennek más termények esetében is így kell lennie.”

A miniszter hozzátette, hogy egyes termékeket már az „összevont területekről” szállítanak, és már kialakították az ehhez szükséges ellátási láncokat is.

Patrusev idén 150 millió tonnás rekord gabonatermésre számít, ezen belül 100 millió tonna búzára. Ukrajnához hasonlóan Oroszország is a világ egyik legfontosabb exportőre. Az orosz csapatok által megtámadott szomszédos ország többször is azzal vádolta Moszkvát, hogy gabonát lopott a megszállt kelet- és dél-ukrajnai területekről. Az utóbbi időben a nemzetközi sajtóértesülések is megszaporodtak arról, hogy Oroszország gabonát csempész ki Ukrajnából.

Fotó: mmg archív

Korábbi adatok szerint Oroszország az év második felében akár 30 millió tonna gabonát kívánt külpiacra szállítani. Az ENSZ Világélelmezési Programja márciusban éhínségre és menekültválságra figyelmeztetett az Ukrajnából érkező gabonaexport csökkenése miatt. Június végén a G7-országok megvitatták , hogyan kezeljék az esetleges éhínségből eredő válságot . A Törökország által közvetített megállapodás a Fekete-tengeren át folyó gabonaexportról átmenetileg enyhített a helyzeten.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/agrarheute.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Áremelkedések miatt nőtt a mezőgazdasági kibocsátási érték

A mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke megközelítette a 4 ezer milliárd forintot az idei évben, ami 15 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A növekedéshez az árak 42 százalékos emelkedése járult hozzá, míg a teljes termelési volumen 19 százalékkal, ezen belül a növénytermesztésé 28, az állattenyésztésé 6,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 1,0 százalékkal nőtt - közölte szerdán első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Agráriskola a végeken

Történelmileg Magyarországot jól „lefedik” a középfokú mezőgazdasági szakképző iskolák, területileg is, vagyis az ország minden településéről viszonylag kevés utazással elérhető valamelyik agrárképzést nyújtó szakoktatási intézmény, technikum vagy szakképző iskola, és legtöbbjük kollégiumi elhelyezést is biztosít.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A támogatások nem húzzák ki a gödörből a zöldségtermesztőket

Egyre nagyobb a boltok polcain a rivalizálás a hazai és a külföldi fagyasztott, illetve konzerv zöldség-gyümölcstermékek között. Hogyan tudják ezek a hazai termék felvenni a versenyt a külföldivel, és miként reagálnak minderre a fogyasztók? Erről a kérdéskörről, továbbá a magyar zöldségtermesztés aktuális helyzetéről és jövőjéről beszélt Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke az MMG Direkt legutóbbi adásában.

Reziliencia az agráriumban - Ki marad a végén?

A generációváltás új szabályozása és az agrárium válságállósága volt a két kiemelt témája a negyedik alkalommal megrendezett Agribusiness Konferenciának december 6-án. Az ország legnagyobb agráriummal és agrárgazdasággal foglalkozó egyetemközi diákszervezete a szaktárca, valamint a banki és a termelő szektor jelentős képviselőit hívta meg a tanácskozásra.

Növényvédelem drónokkal – szabályos vagy sem?

Nemcsak a mindennapokban, de az agrárszektorban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a drónhasználatot. Alkalmazásuk a mezőgazdaságban viszonylag újkeletű dolog, azonban Magyarországon még nem teljesen kidolgozott a jogszabályi keretrendszer, mely ezen eszközök használatát és a velük történő növényvédelmi szolgáltatást teljesen legálissá tenné. Ennek ellenére rohamosan terjed a mezőgazdasági szektorban a használatuk.

Az AKIS és az azt támogató beavatkozások a KAP Stratégiai Tervben

Az Agrártudás- és Innovációs Rendszer (angol betűszóval: AKIS) az új Közös Agrárpolitika részeként az új KAP Stratégiai Tervbe is beépült, támogatva a tanácsadást, a képzést, az interaktív innovációs projekteket, a tudáscsere-lehetőségeket és a mezőgazdasági termelők összekapcsolását a tanácsadással és a kutatással.

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

Talajaink védelme a tudomány erejével

A Magyar Talajtani Társaság és az Agrárminisztérium együttműködésének köszönhetően a tárca épületében került kiállításra az év talaja, a herceghalmi mészlepedékes csernozjom szelvénye.

A Digitális Bemutató Gazdaságokon is múlik a jövő agráriumának sikere

Újabb tizenöt agrárinnovációt alkalmazó gazdálkodó nyerte el a Digitális Agrárakadémia konzorciuma által alapított Digitális Bemutató Gazdaság Díjat.