Back to top

A talajmegújító mezőgazdálkodás meghonosítására indított programot a Nestlé a Nyugat-Dunántúlon

A talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatokra történő átállást ösztönözné a Nestlé Hungária azzal a programmal, amelyet a nyugat-dunántúli régióban kezdeményezett. A természeti értékek megóvása mellett beszállítói és a régió ökoszisztéma-szolgáltatásai hosszú távú biztonságát is szeretné segíteni a térségben, ahol a Büki állateledelgyár az egyik legnagyobb foglalkoztató.

Juhász Anikó egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az engedélyezés és az ellenőrzés is szigorodni fog az uniós támogatással megvalósuló öntözésfejlesztési projektek tekintetében a következő támogatási ciklusban. Érdemesebb most belevágni
Juhász Anikó egyebek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az engedélyezés és az ellenőrzés is szigorodni fog az uniós támogatással megvalósuló öntözésfejlesztési projektek tekintetében a következő támogatási ciklusban. Érdemesebb most belevágni
Fotó: Nestlé Hungária
A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalataként felelősségének tekinti az élelmiszerelőállítási és ellátási láncok átalakítását, hogy hozzájáruljon a bolygó természetes erőforrásainak megújulásához, valamint a fenntarthatóbb táplálkozáshoz – mondta el Noszek Péter, a Nestlé Hungária igazgatója azon a fenntartható élelmezéssel foglalkozó konferencián, amelyet október 5-én rendeztek Budapesten. Hozzátette:

2050-re nettó zéró széndioxidkibocsátást vállalt a cég a teljes, globális értékláncára, aminek érdekében 3,2 milliárd svájci frankot fektetnek be. Ebből 1,2 milliárdot szánnak a talajmegújító mezőgazdasági gyakorlatok bevezetésére

A Nestlé Purina büki gyárába beszállított mintegy 140 ezer tonna alapanyag 60 százalékát magyar gazdák állítják elő. Ezért is kezdeményezte az üzletág, hogy az Egyesült Királyságban már eredményesen működő Landscape Enterprise Networks (LENs) programot Magyarországon is elindítsák.

A természeti értékek megőrzése pedig nem csak az élelmiszeripar és a mezőgazdaság érdeke, mivel sok iparág működése és értéklánc-biztonsága köthető ezekhez
A természeti értékek megőrzése pedig nem csak az élelmiszeripar és a mezőgazdaság érdeke, mivel sok iparág működése és értéklánc-biztonsága köthető ezekhez
Fotó: pixabay
A LENs Magyarország 2022-ben kezdett első üteme a tervek szerint három, különböző gabonákat termesztő gazdaságban, mintegy 2000 hektáron, több mint 200 ezer euróval és természetalapú megoldások kivitelezésével járul hozzá a talajmegújító földhasználati gyakorlatok elterjesztéséhez, javítva az érintett területek és az ellátási láncok ellenállóképességét.

A programot a Nestlé finanszírozza, de az Agrárminisztérium is támogatja, mivel az egész hazai mezőgazdaság számára fontos kérdéseket helyez előtérbe.

„Az ehhez hasonló üzleti megoldások támogatják a mezőgazdaság versenyképességének növelését célzó kormányzati intézkedéseket,

miközben hozzájárulnak a klímaváltozás kihívásaira adott válaszokhoz, a hatékony élelmiszertermelés feltételeinek megteremtéséhez, illetve a véges természeti erőforrások fenntartható használatához” – hangsúlyozta dr. Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, aki szintén részt vett a fenntartható élelmezési konferencián.

A Nestlé terve, hogy

2025-re a kulcsfontosságú nyersanyagok ötödét, öt évvel később pedig már a felét olyan területekről fogja beszerezni, amelyeket talajmegújító módszerekkel művelnek meg.

A regeneratív mezőgazdaságnak köszönhetően az élelmiszeripari nyersanyagok megtermelése kevesebb terhet ró a környezetre, és teljes tájegységek újulhatnak meg – hangzott el a szakmai tanácskozáson.

A beavatkozásoknak köszönhetően nő a talaj vízmegtartó és szénmegkötő képessége, a biológiai sokszínűség, javul a vízminőség, viszont csökken a talajerózió mértéke és a megművelésből eredő karbon-kibocsátás. A LENs Magyarország program keretében egy gazdaságokból álló hálózat is létrejön a talajmegújító mezőgazdasággal kapcsolatos tapasztalatok és tudás közvetlen megosztása érdekében.

A fenntartható talajgazdálkodás nemcsak ökológiai értékeket hordoz, hanem hosszú távon kifejezetten eredményes gazdaságilag.

Látványosan nő a hozam, a termésbiztonság és a haszonnövények aszálytűrése –

emelte ki Kökény Attila, a Nestlé tanácsadója. Bemutatója során fotókkal és számadatokkal támasztotta alá, hogy az országban bárhol eredményes lehet a „no till” – azaz nulla talajművelés – technológia, amiben az állattartás integrálását is hangsúlyozta.

Kökény Attila az állattartás integrálását is hangsúlyozta a regeneratív növénytermesztés bemutatása során
Kökény Attila az állattartás integrálását is hangsúlyozta a regeneratív növénytermesztés bemutatása során
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A LENs programot bemutató Tom Curtis kiemelte: az üzleti alapú együttműködésekre épített kereskedelmi közösség kézzelfogható előnyökkel jár a vállalkozások és a gazdák számára. A természeti értékek megőrzése pedig nem csak az élelmiszeripar és a mezőgazdaság érdeke, mivel sok iparág működése és értéklánc-biztonsága köthető ezekhez.

A Nestlé VII. Food For Talk Konferenciája „hamisítatlan hamis” ebéddel zárult. A menüben csak olyan hagyományosan húsos ételek szerepeltek, amelyek növényi eredetű alapanyagokból, zömében a Nestlé Hungária termékeiből készültek. Sárga Diána, a Nestlé dietetikus szakértője úgy fogalmazott a divatos táplálkozási trendekkel kapcsolatban, hogy szerinte „az arany középút a legjobb”, amihez leginkább az állati eredetű termékeket is beillesztő, de növényi alapú flexitáriánus étrend áll a legközelebb.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

„Agrotechnológiával megtesszük a legjobbat, ami tőlünk telik”

Fiókba került, elhalasztott fejlesztési tervek, pályázatok is jellemzik a Talentis Agro Zrt. idei működését, ám a csoporton belüli szinergiáknak köszönhetően jó eredményt könyvelhetnek majd el. A válságban az energiahatékonyságra, illetve az öntözés fejlesztésére koncentrálnak. Minderről Makai Szabolcs vezérigazgató beszélt, aki az ágazat általános helyzetét tekintve azért optimista.

Minden a termőtalajjal kezdődik

A századforduló és a rendszerváltás talajtani és talajvédelmi tevékenységeiben betöltött elkötelezett munkája és meghatározó szerepe elismeréseként Szabóné Kele Gabriellát, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának nyugalmazott igazgatóhelyettesét tüntették ki a Stefanovits Pál Életműdíjjal december 8-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kampuszán.

A vízimadarak segítenek a növényeknek a klímaváltozás túlélésében

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársai spanyol kutatókkal együttműködve a Velencei-tó tőkés récéinek ürülékmintáit vizsgálva megállapították, hogy nemcsak az eddig ismert békaszőlőfajok terjesztésében vállalnak kulcsszerepet.

Csekk helyett tejet kaptak az érdeklődők a rendőrség székházánál

30. születésnapja alkalmából nem mindennapi akcióval hívta fel a közlekedők figyelmét a szabálykövetésre az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság. Az Alföldi Tej Kft.-vel együttműködve november végén ezer doboz, egyliteres, 1,5 százalékos UHT tejet osztottak szét azok között, akik kipróbálták a budapesti, Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központhoz telepített szimulátorokat.

Harmonikus nitrogénellátás segíti a terméshozam növelését

A változó energia- és földgáz árak miatt az európai műtrágyagyártás nagy része már hónapok óta gyártási problémákkal néz szembe. A műtrágya ellátás és árazás nagy kihívás elé állítja a magyar gazdákat is. Jelen helyzetben jelentősen megnőtt az innováció szerepe, hiszen a növénytáplálás fejlesztése nagyban hozzájárulhat a növénytermesztés sikeréhez.

Kiemelt jelentőségű a hazai agrártermékek népszerűsítése

Az oltalom alatt álló elnevezések rendszere az a kiemelt eszköz a Közös Agrárpolitika (KAP) keretein belül, amellyel a bejegyzett földrajzi árujelzőt viselő agrártermékeket jogszerűen lehet védeni és népszerűsíteni. Használatukkal lehetőség nyílik a hazai agrártermékek uniós és harmadik országos piacain történő megkülönböztetésére, védelmére és népszerűsítésére – jelentette ki Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára a Termelői Közösségek Napján, csütörtökön.

Jelentős szakpolitikai eszközök segítik a kertészeti ágazat modernizációját

A mostani kihívások, többek között az aszály és a drasztikusan emelkedő inputárak felhívják a figyelmet az inputhatékonyságot és a termelési biztonságot növelő fejlesztések fontosságára - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a FruitVeB Kertészeti Évzáró Konferenciáján, csütörtökön, Kecskeméten.

Telephelybővítés Uszódon

Felavatták Holló Mátyás uszódi juhtenyésztő telephelyén elkészült új nyári szállást, amely a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium program szerinti technológiai fejlesztéssel párosult.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.